Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Carl Lewis: Coe-nak egy időre félre kellene állnia

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kilencszeres olimpiai bajnok amerikai futó, Carl Lewis szerint Sebatian Coe-nak egy időre félre kellene állnia a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) éléről, amíg az előző vezetés korrupciós botrányát felgöngyölítik, és utána visszatérhet az elnöki posztra.

Lewis szerint egy független szervezetnek kellene kivizsgálnia, hogy pontosan mi történt a korábbi IAAF-elnök, Lamine Diack "uralkodása" alatt. Coe a Diack-korszakban évekig a szövetség alelnöke volt, ugyanakkor a korábban készült vizsgálatok alapján nem marasztalták el.

Az IAAF az utóbbi hónapokban a támadások kereszttüzébe került, előbb az orosz doppingbotrány miatt, majd azért, mert kiderült, hogy Diack és több más vezető is korrupciós és csalási ügyekbe keveredett.

Az IAAF-et tavaly augusztusig irányító Diack ellen nyomoznak a francia hatóságok korrupció és pénzmosás gyanúja miatt. A gyanú szerint a 82 éves szenegáli sportvezető megvesztegette Gabrielle Dolle-t, az IAAF korábbi doppingellenes igazgatóját, hogy késleltetve számoljon be az orosz sportolók doppingvétségeiről. A Le Monde című francia napilap pedig úgy tudja, hogy Diack másfél millió eurót (465 millió forint) kért az Orosz Atlétikai Szövetségtől 2012-ben. Diack és több más IAAF-funkcionárius - köztük a fia - állítólag egymillió eurót (310 millió forint) fogadott el az oroszoktól azért, hogy atlétáik doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra.

A botrány nyomán az IAAF november 13-án felfüggesztette orosz tagszövetségét, ami azt jelenti, hogy versenyzőik nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, és ha a döntés nem változik, a nyári riói olimpián sem lehetnek ott.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is lefolytatott egy vizsgálatot, amelynek eredményét január közepén hozták nyilvánosságra. A jelentés szerint Diack felelős a szervezetben kialakult összeesküvés és korrupció létrejöttéért, s úgy tűnik, hogy a szenegáli sportvezető az IAAF-en belül létrehozott egy "törvénytelen, nem hivatalos irányítási rendszert".

Coe a megválasztásakor reformokat ígért, a doppingellenes harcban kemény fellépést és zéró toleranciát hirdetett, és szerinte vissza kell szerezni az atlétika presztízsét.