Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az orosz "súgó" felesége indulna az olimpián

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem orosz színekben szeretne indulni az olimpián az atléta Julija Sztyepanova, akinek férje, Vitalij 2014-ben egy német televíziós csatornának nyilatkozott az országban folyó szervezett doppingolásról, majd a pár Németországba költözött.

A futó hivatalos levelet küldött a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF), amelyben azt jelezte, hogy szeretne részt venni a riói olimpián, de "nem orosz színekben". Az IAAF vizsgálja a 800-as specialista kérvényét.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a múlt héten jelentette be, hogy megalakult a menekültstátusú sportolók ötkarikás csapata, amelynek tagjai közül a kvótát szerzők az olimpiai zászló alatt versenyezhetnek majd Rióban. Az egyelőre nem ismert, hogy Sztyepanova ebben a csapata kérte-e felvételét, mert tavaly politikai menekültstátusért folyamodott Kanadában.

Sztyepanovát 2013 februárjában kétéves eltiltással sújtották, ugyanis a doppingellenőrzés során a biológiai útlevelében rögzítettektől eltérő adatokat kaptak. Eredményeit 2011 márciusáig visszamenőleg törölték, így a 2011-es fedettpályás Eb-n szerzett második helyét is.

Férje, Vitalij Sztyepanov az Orosz Antidopping Csoport munkatársa volt, és 2014-ben egy német tévéstábnak nyilatkozott az Oroszországban, illetve az orosz atlétikában zajló szisztematikus doppingolásokról. A pár és kisfiúk ezt követően, 2014 decemberében Németországba költözött, majd tavaly novemberben Kanadában kértek menekültstátust.

A 2014-ben kirobbant doppingbotrány nyomán az IAAF tavaly november 13-án felfüggesztette orosz tagszövetségét, ami azt jelenti, hogy versenyzőik jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek, s ha a döntés nem változik, a nyári riói olimpián sem lehetnek ott. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) jelentésében megállapította, hogy az orosz atlétikában jelentős mértékű, államilag támogatott doppingolás zajlik.