Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ki szavaz Afrikában az olasz sportvezetőre?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gianni Infantino bízik abban, hogy az afrikai tagszövetségek több mint fele őt támogatja majd a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) pénteki elnökválasztásán.

"Úgy érzem, hogy hatni fogok Afrikára. Bízom benne, hogy az afrikai szavazatok több mint felét én fogom kapni" - nyilatkozta az európai szövetség (UEFA) főtitkára azt követően, hogy hétfőn rövid látogatást tett a Dél-afrikai Köztársaságban található Robben-szigeten vetélytársa, Tokyo Sexwale meghívására. A néhai Nelson Mandelával egykor baráti kapcsolatot ápoló dél-afrikai üzletember 13 évet töltött itt börtönben politikai fogolyként az apartheid idején.

"Az afrikai szövetség nem támogat engem, de magabiztos vagyok, mert sok személyes találkozóm volt a vezetőkkel, s ezáltal növeltem az önbizalmukat" - vélekedett Infantino.

Az 54 tagszervezetet számláló afrikai szövetség (CAF) alelnöke, a Seychelles-szigeteki Suketu Patel február elején jelentette be, hogy a szervezet a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejket támogatja, ám később a libériai szövetséget vezető Musa Bility bejelentette, legalább 26 afrikai ország dacol a kontinentális konföderációval, és biztosan nem az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) elnökére adja majd a voksát.

"Sok országba ellátogattam, és sok időt töltöttem a különféle szövetségekkel, többet, mint bármelyik másik elnökjelölt. Minden választás megjósolhatatlan, de ha valaki sokat van az emberek között, érezni fogja, ki mond igazat akkor, amikor a támogatásáról biztosítja" - fejtette ki Infantino, s hozzátette, konkrét ajánlata van Afrika számára.

Infantino, Sexwale és Salman sejk mellett Ali bin al-Husszein jordán herceg, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja, valamint a francia Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese pályázik a nemzetközi szövetség elnöki posztjára.

Korábban húsz európai szervezet - köztük a magyar - vezetői nyilvánították ki, hogy Infantinóra szavaznak majd a pénteki választáson. A közelmúltban már felsorakozott a 45 éves svájci sportvezető mögött tíz dél-amerikai szövetség, valamint hét közép-amerikai ország is, ezzel ő számít a legesélyesebb jelöltnek.

Az eddigi elnököt, a svájci Joseph Blattert - az UEFA-elnök Michel Platinihez hasonlóan - a FIFA független etikai bizottsága korrupció és egyéb bűncselekmények miatt elsőfokon nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.