eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Edzés közben nem beszél egymással sem a szuperpáros

Az alapozó munka egy részét is együtt végzi Kozák Danuta és Szabó Gabriella, miután tavaly óta ismét egy párost alkotnak. A két olimpiai bajnok kajakozó az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: nemcsak stílusuk illik össze jól, de kapcsolatuk is harmonikus, és ha időnként adódik is feszültség, mindig gyorsan meg tudják beszélni a helyzetet.

Edzés közben nem szokott beszélgetni a két olimpiai bajnok kajakozó, Kozák Danuta és Szabó Gabriella.


"A gyakorlás szent és sérthetetlen, az a munkáról szól. Közben nem viccelődünk, csak nagyon kritikus esetben szólunk oda egymáshoz, de utána tudjuk egymást cukkolni" - mondta Szabó Gabriella.


Kozák Danuta ezt azzal egészítette ki, hogy legfeljebb akkor beszélgetnek, ha valamelyiküknek biztatásra van szüksége.

"Edzés közben nem nagyon kommunikálunk egymással, akkor esetleg, ha a másiknál eltört a mécses, vagy biztatás kell neki. De utána megdicsérjük egymást, vagy esetleg megszidjuk. Előfordult már, hogy kicsit feszültebbek voltunk, és akkor összevitatkozunk, de aztán mindig összeborulunk. De végül is lányok vagyunk. Szerintem jól kezeljük egymást" - fejtette ki a MOL-csapat tagja.


Szabó Gabriella felidézte, hogy tavaly ősszel veszekedtek, de tíz perc múlva sikerült megbeszélni a dolgokat.


"A feszültség valószínűleg abból adódott, hogy már nagyon fáradtak voltunk. Mindkettőnknek nagy erénye, hogy oda tudunk menni a másikhoz, és megbeszéljük a helyzetet, nem gyűjtjük a feszültséget" - közölte a Honvéd versenyzője.


Ha konfliktus van a két kajakozó között, akkor abba az edzők nem szólnak bele.


"Csak félreértés lehet abból, ha az edző máshogy látja, értékeli a helyzetet. Inkább hagyni kell, hogy közöttünk menjenek végig ezek a konfliktusok, átbeszéljük és minden rendeződjön" - tette hozzá Szabó Gabriella.


Az InfoRádió Aréna című műsorában beszéltek arról is, hogy jó kapcsolatban van a két edző, a Kozák Danuta munkáját irányító Somogyi Béla, valamint a Szabó Gabriellát felkészítő Tóth László.


"Igyekeznek összeegyeztetni minél jobban a felkészítést, bár máshogy közelítik meg a dolgot, de próbálják úgy összeállítani, hogy mindkettőnknek jó legyen. Mi ebből kapunk egy számunkra ideális edzésprogramot" - mondta az Újpest kajakozója.


Mindkét egyesület, a Honvéd és az Újpest is támogatja az újbóli közös munkát, hiszen, ahogy Kozák Danuta fogalmazott, a klubok érdeke is, hogy jól szerepeljenek. Az edzések során mindkét egyesület létesítményeit használják. A hét második felében edzenek közösen, és ilyenkor hajtják egymást előre, de az úszásban vannak különbségek: Szabó Gabriella szeret úszni, párostársa viszont nem.


"Össze-vissza úszok. Ha meglátna egy úszóedző, sírva fakadna, és félretenné az edzői státuszát. De tudom, hogy ez kell a kajakhoz, mert nem lehet mindig futni, és jó állóképességet ad" - emelte ki a kétszeres olimpiai bajnok.


Erőnléti edzőt nem alkalmaznak a téli alapozás során.


"Elég komoly kultúrája van a magyar kajak-kenunak, sok tapasztalat áll az edzők háta mögött. Kialakult a hagyomány, amelyet a nagyoktól örököltünk. Valószínűleg ezért nem foglalkoznak külön kiegészítő sportágakkal az edzőink. Most még tudatosan kevesebbet készülünk együtt, aztán tavasztól igyekszünk majd a lehető legtöbbet" - hangsúlyozta Szabó Gabriella, aki Londonban a négyessel nyert ötkarikás aranyérmet.


A két sportoló beszélt arról is, hogy mi a jó páros titka.


"Nekem könnyű dolgom volt, mert ki ne szeretne a világ leggyorsabb kajakozójával párost menni. De bebizonyosodott az is, hogy nagyon jól tudunk egymáshoz alkalmazkodni. Ez nemcsak külső vélemény, hanem a tapasztalat. Ez alapján alakult ki bennem, hogy vele szeretnék menni párosban. Ha Dana az előző szezonban mélyen maga alatt teljesített volna, és úgy kellett volna összeülnünk, még mindig hihetetlenül sokat nyomott volna a latban, hogy így tudunk egymással dolgozni. Az egész párost az alapozza meg, hogyan tudtok együtt kajakozni" - árulta el Szabó Gabriella, akivel társa is egyetértett.


"Szerintem sem a címek alapján kell párt választani, sokkal többet számít az, hogy kivel működik a stílusod, a technikád és az emberi kapcsolatok a hajóban. Ezen a téren Gabival sosem volt problémánk" - emelte ki Kozák Danuta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×