eur:
394.06
usd:
368.57
bux:
66343.29
2024. április 25. csütörtök Márk

Vízilabda Eb: ezt várja a női válogatott kapitánya

Vasárnap női mérkőzésekkel, benne a magyar-holland összecsapással kezdődik Belgrádban az olimpiai kvalifikációs vízilabda Európa-bajnokság, amelynek első helye ér mindkét nemnél riói ötkarikás részvételt ér.

A szerb fővárosba pénteken útra kelő női együttes szövetségi kapitánya, Bíró Attila indulás előtt az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy optimistán várja a kontinensviadalt.

"Az Eb előtt ugyan viszonylag kevés olyan meccset tudtunk játszani, amelyek a csapat fejlődését nagyban segíthették volna, így is bizakodásra adhat okot, hogy folyamatosan javuló formát mutattak a lányok" - mondta a szakvezető, kiemelve, hogy az elmúlt hétvégi, miskolci nemzetközi tornán biztosan győzték le Keszthelyi Ritáék a legutóbbi vb-bronzérmes olaszokat és a kontinentális csúcstalálkozón csoporttárs görögöket egyaránt.

Az Európa-bajnokságon, ahol a négy-négy csapattal felemelt létszámnak köszönhetően most először vesz részt 16 válogatott a férfiaknál és 12 a nőknél, a magyar hölgygárda az A jelű hatosban szerepel, a holland, a görög, a török, a portugál és az orosz csapat társaságában. Ha Bíró Attila alakulata megnyeri csoportját, január 20-án a másik hatos negyedikjével találkozik az egyenes kieséses szakaszban, míg másodikként a B csoport harmadikjával csapna össze a négy közé jutásért.

A nyitómérkőzést a vb-ezüstérmes hollandokkal játssza a válogatott vasárnap, majd az igazán erős riválisok közül a vb- és Eb-6. görögök 12-én következnek, míg a magyaroknak bronzérmet hozó 2014-es budapesti Európa-bajnokságon ötödik orosz együttessel 18-án küzd meg Bíró Attila alakulata.

"A rövid felkészülési időszakba amit csak lehetett, megpróbáltunk mindent belesűríteni. Az egyhetes kínai edzőtáborunk nagyon hasznos volt, akárcsak a két világliga-selejtezős mérkőzés - mondta a szövetségi kapitány, aki szerint a felkészülés jól sikerült. Hozzátette, hogy a múlt hétvégi Univer Kupa nagyon sokat segített, de van még fejlődési lehetőség elsősorban védekezésben és az emberelőnyös játékban.

"Mondom ezt úgy is, hogy mentálisan erősödött a csapat és védekezésben is jobbak lettünk. A belgrádi Európa-bajnokságon is arra számítok, hogy mérkőzésről mérkőzésre még inkább összeáll a válogatott, napról napra előbbre lépünk, s a végjátékban is ott tudunk lenni." - tette hozzá.

Bíró Attila elmondta, a fő terv most a riói olimpiai kvóta megszerzése, ami annyit tesz, hogy meg kell nyerni az Eb-t, mivel csak a belgrádi aranyérem garantálja a részvételt a nyári ötkarikás játékokra. Ha mégsem jönne most össze az első hely, a kvóta megszerzésére még lesz lehetőség a márciusi olimpiai kvalifikációs tornán, ahol az Eb 2-5. helyezettje indulhat.

Az Eb csoportbeosztása:
A csoport: Hollandia, MAGYARORSZÁG, Oroszország, Görögország, Portugália, Törökország
B csoport: Spanyolország, Szerbia, Olaszország, Németország, Franciaország, Horvátország

A magyar női válogatott csoportmérkőzései:
január 10., vasárnap, 15.15 ó: Hollandia-Magyarország
január 12., kedd, 15.15: Görögország-Magyarország
január 14., csütörtök, 12.30: Magyarország-Törökország
január 16., szombat, 11.00: Portugália-Magyarország
január 18., hétfő, 17.15: Magyarország-Oroszország

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×