eur:
394.62
usd:
365.22
bux:
65482.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

"A sportpszichológus olyan, mint egy biztosítás"

A sportpszichológus olyan, mint egy biztosítás: viszonylag kevés befektetést igényel, de ha hiányzik, akkor borzasztó nagy károkat okozhat. Fontos, hogy a felkészülés minden szegmense a helyén legyen, mert különben kárba veszhet az egész munka - hangsúlyozta az InfoRádió Ötkarika című magazinműsorában Lénárt Ágota pszichológus, a Testnevelési Egyetem Pszichológiai Tanszékének docense.

Az olimpiai időszak előtt felkészülés alapvetőne ugyanazokat a módszereket tartalmazza, amelyeket a sportolóknak egyébként is érdemes elsajátítaniuk" - mondta Lénárt Ágota.

A különböző relaxációs módszerekkel szabályozhatják az érzelmi állapotukat, és át tudják kapcsolni magukat a nyugalmi tónusra. Nagyon fontos módszercsoport a mentális tréning, amelynek a segítségével mozgássorokat képzelnek el fejben, gondolatban. Ezek a fejben lévő mozgássorok vezérlik a jó kivitelezést - ennek segítségével az agy ráhangolódik arra, hogy egy tökéletes kivitelezést hajtson végre.

A harmadik legfontosabb módszercsoportot a figyelemfókuszálási technikák adják, ezek természetesen az olimpián is nagyon fontosak lesznek, hogy kizárják a nem szükséges tényezőket, hogy pontosan tudjanak koncentrálni az adott feladatra. Emellett természetesen fontos a stratégia, a taktika, ezt különböző megértési, gondolkodásbeli módszerekkel lehet elsajátítani - részletezte a sportpszichológus.

Nagyon fontos, hogy minden sportolónak meglegyen ez az "alapcsomag". Élsportolók esetében a versenyzésbe való beillesztés és a csúcsra járatás során ennek a mentális formaidőzítése is rendkívül fontos. Természetesen az olimpia más, itt még fontosabb a zavaró tényezők kizárása - tette hozzá.

"Eddig azt mondták, hogy kevés a sportpszichológusa, most már több mint 70 sportpszichológus van. A központi irányítás azonban még mindig hiányzik, a szervezeti keretnek a felállítása késik" - hívta fel a figyelmet a problémára Lénárt Ágota.

Kifejtette: ez azért problematikus, mert ha a sportoló ugyanolyan keretben tudna sportpszichológushoz fordulni, mint ahogyan sportorvoshoz jár, az nagyban megkönnyítené a helyzetet. De ez természetesen nem akadály: ha valaki egy ilyen szolgáltatást igénybe akar venni, akkor a Testnevelési Egyetem pszichológia tanszékén keresztül eljut a megfelelő szakemberhez, aki a megfelelő sportágban és a megfelelő helyszínen - gondolok itt a vidéki városokra - rendelkezésre tud állni.

"A londoni olimpia mégiscsak áttörés volt, hiszen a nyolc magyar olimpiai aranyéremből hétben volt sportpszichológiai felkészítés. Aki erre azt mondja, hogy ez nem fontos, az nem halad a korral. Mindenhol a világon ennek megfelelően zajlik a felkészítés, kell, hogy legyen sportorvos, sportpszichológus, gyúró, edzésmódszertanos. Sokszor éri az a vád a sportpszichológiát, hogy túldimenzionálja magát. Nem erről van szó, inkább arról, hogy hiába a jó felkészülés, ha valakinek a mentális felkészülése nincs meg, akkor gyakorlatilag minden kútba esik" - hangsúlyozta a magyar válogatott sportolók mellett is dolgozó szakember. 

A Testnevelési Egyetem Pszichológiai Tanszékének docense az egyik leghíresebb sportolók kudarcait hozta fel példaként.

"Matthew Emmons annak ellenére, hogy a fizikai és szakmai felkészülése tökéletes volt, három olimpiát rontott el egymás után, mert egy mentális hibát nem javított ki" - emlékeztetett Lénárt Ágota.

"Inkább olyan irányból kell megközelíteni a dolgot, mint egy biztosítást: viszonylag kevés befektetést igényel, de ha hiányzik, akkor borzasztó nagy károkat okozhat. Természetesen senki sem veszi el az érdemet a sportolóktól, az edzőktől, de fontos, hogy a felkészülés minden szegmense a helyén legyen, mert különben kárba veszhet az egész munka" - fogalmazott a sportpszichológus az InfoRádióban.

Hanganyag: Farkas Dávid

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×