Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem mondja le az Eb-rendezést Franciaország

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Patrick Kanner francia sportminiszter kizárta, hogy Franciaország lemondaná a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság megrendezését.

A sporttárca vezetője a pénteki párizsi merényletek egyik helyszínénél, a Stade de France-ban tett látogatása alkalmával hangsúlyozta ezt kedden, egy nappal azután, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) megerősítette: az eredeti terveknek megfelelően Franciaország rendezheti a jövő évi Eb-t.

"A megélt események miatt megerősített, maximális biztonság mellett fog lezajlani az Európa-bajnokság. Szó sincs arról, hogy leállítsuk ezt a nagyszerű népünnepélyt" - nyilatkozta Patrick Kanner a sajtó képviselőinek. - "A sportnak semmilyen esetben nem szabhat gátat a terrorizmus" - szögezte le.

A miniszter egyúttal arra biztatta a szurkolókat, hogy ne féljenek.

"Bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk biztonságossá tenni stadionjainkat, és a tanulságok levonásával még messzebb is megyünk" - utalt arra, hogy pénteken a terroristák a biztonsági emberek lélekjelenlétének köszönhetően nem jutottak be a Stade de France-ba - ahol a francia és a német válogatott mérkőzött egymással -, így annak környezetében robbantottak.

A pánikot elkerülendő, a találkozót nem szakították félbe, a 80 ezer néző kiengedése pedig szervezetten, nyugodt körülmények között zajlott. A sportminiszter Heysel-típusú pánik kialakulásának lehetőségéről beszélt, utalva ezzel az 1985-ös brüsszeli Liverpool-Juventus BEK-döntő előtti eseményekre, amikor a szurkolói összecsapás nyomán leszakadt a lelátó egy része, majd többeket agyontapostak.

Emlékeztetett rá: csak a vizsgálatok deríthetnek fényt arra, hogy pénteken "a terroristák megpróbáltak-e bejutni a stadionba", de szerinte az ember nem járkál "három hatalmas bombával a testén csak azért, hogy elszigetelten felrobbantsa magát".

"A lehető legtöbb franciát le akarták mészárolni" - vélekedett Patrick Kanner, aki maga is ott volt a lelátón.

Hozzá kapcsolódva Christiane Taubira igazságügy-miniszter a dolgok csodálatos alakulásának nevezte, hogy sikerült elkerülni a mészárlást, és a robbantó dzsihadisták mellett csak egy áldozat volt a stadionnál.

Az Eb-t jövőre június 10. és július 10. között rendezik tíz stadionban, Lille-ben, Lensban, Párizsban, Saint-Denis-ben, Saint-Etienne-ben, Lyonban, Bordeaux-ban, Toulouse-ban, Marseille-ben és Nizzában.