Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Királyi pizsama! - Így ünnepli Európa a magyar futball sikerét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vasárnap este a Magyarország-Norvégia pótselejtező volt a legfontosabb futballmérkőzés Európában, a külföldi sajtótermékek is kiemelten foglalkoztak a mérkőzéssel. A magyar válogatott, egy tétmérkőzésen elért győzelme után, 1985 ősze óta nem kapott ekkora figyelmet.

A következő évi Európa-bajnokság rendező országának, Franciaországnak egyetlen sportnapilapja, a L'Équipe Király Gábor fényképe fölé a "Magyarország, harminc év után" címet választotta, hétfő reggel ez volt az úgynevezett vezető anyag a lap internetes portálján.

A "kommentálók" nagy szimpátiával fogadták a hírt, akadt aki azt írta, "Klassz, jó lesz látni a magyarokat", s akadt aki a korát kihasználva a múltba révedt: "Egy meglett ember számára (annak idején rádión hallgattam a világbajnoki döntőt, amelyet a magyarok elveszítettek a németek ellen) felér egy visszajátszással újra a magyarok látni az európai futball első vonalában. Bravó." Vagy: "Sajnálom a norvég srácokat, de a magyarok megérdemelték.". S még egy: "A magyar kapus ezt a pizsamagatyát fogja felvenni az Eb-re is? Szerintem divatot teremtett az amatőrkapusok között is."

A német Kicker internetes kiadásának első külföldi híre a magyar győzelem, tárgyszerű címmel: "2-1, Magyarország utazik a franciaországi Eb-re". Egy korábbi cikk "frissült": az Eb-történet legidősebb szereplői közé bekerülhet immár Király Gábor is, rögtön az élre. "Király Matthäus nyakán" - írja a Kicker, kiemelve, hogy az Eb nyitónapján a "melegítőnadrágos kapus" 40 éves és 70 napos lesz, s ezzel, ha pályára lép, megdönti a 39 évesen és 91 naposan Eb-meccset játszott Lothar Matthäus rekordját.

A BBC három vezető sporthírt emelt ki hétfő reggel portálja főlapján: Rosberg győzelmét Hamilton ellen a Brazil GP-n, Djokovics és Federer győzelmét a londoni tenisz ATP-világbajnokság nyitónapján, s nem utolsósorban a magyar futballválogatott továbbjutását. A mérkőzésről szóló tudósítás kiemel minden lényeges elemet, megemlíti a kijutás tényét, precízen leírja, mennyi időt kényszerültünk várni rá, briliánsnak nevezi Priskin Tamás gólját, s hozsannázza Király Gábor védéseit.

A madridi Marca is beszámolt a magyar válogatott továbbjutásáról, megemlítve, hogy 29 év után "épült fel" a magyar futball. A Gazzetta dello Sport honlapján a két vezető futballhír egyike a magyar továbbjutás: "Priskin-gól, ciao Norvégia, Magyarország mehet az Eb-re".

Az UEFA honlapjára a Budapesten élő kitűnő angol újságíró, Matthew Watson-Broughton írt tudósítást, kiemelve a kulcsmomentumokat. A honlapra készült angol nyelvű videóinterjúban Priskin Tamás nyilatkozik, aki megismételte az M4-nek adott nyilatkozatában is elmondottakat, a nagypapájának és Fülöp Mártonnak ajánlotta a győzelmet, amely nagy boldogságot okozott az egész országnak, s persze neki is. Kiemelte a jó védekezést, s azt, hogy a második félidőben is ugyanolyan hatékonyan védekezett a csapat a vezetés ellenére is, mint az elsőben. Élete legfontosabb góljának nevezte a találatát. 

A whoscored.com portál így osztályozta a magyarok teljesítményét: Király 7,1 - Fiola 6,7, Guzmics 7,1, Lang 6,8, Kádár 7,1 - Nagy 7,1 - Dzsudzsák 8,6, Elek 6,7, Kleinheisler 6,9, Lovrencsics 6,4 - Priskin 7,0. Cserék: Pintér 6,8, Böde 6,2, Némweth 6,0. A norvégok közül Henriksen kapta a legmagasabb jegyet (7,6), s ismét a kapus, nyland a legrosszabbat (5.7).