Inforádió

Meghallgatom Élő adás

IAAF - A korábbi elnök fia is gyanúsítottá vált

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A korábbi elnök, Lamine Diack fia is gyanúsítottá vált a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel (IAAF) kapcsolatos botrányban.

Az IAAF etikai bizottságának elnöke, Michael Beloff pénteken nyilvánosságra hozta, hogy a szenegáli Papa Massata Diack, valamint további három sportvezető ellen zajlik vizsgálat, mert a gyanú szerint tudomásuk volt a Chicago Marathont háromszor megnyerő - de augusztusban három év két hónapra eltiltott, és győzelmeitől megfosztott - orosz Lilija Sobukova doppingvétségéről, de eltitkolták azt, ezzel megsértették a szervezet etikai kódexét.

Papa Massata Diack korábban tanácsadóként tevékenykedett a nemzetközi szövetség vezetésében.

Rajta kívül Valentin Balaknicsijov, az Orosz Atlétikai Szövetség korábbi elnöke, az IAAF egykori pénztárnoka; Alekszej Melnyikov edző; és Gabriel Dolle, az IAAF doppingellenes részlegének korábbi vezetője is gyanúsított az ügyben. Meghallgatásukra még idén sor kerül Londonban.

Az elnöki posztot 1999 és idén augusztus között betöltő 82 éves Lamine Diack ellen korrupció és pénzmosás gyanújával nyomoznak a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) feljelentése nyomán. Csütörtökön került napvilágra, hogy Gabriel Dolle, valamint jogi tanácsadója, Habib Cisse az oroszoktól 200 ezer eurót fogadott el azért, hogy orosz atléták doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra.

A jelenlegi elnök, Sebastian Coe pénteken jelentette be, hogy a botrány miatt elmarad a nemzetközi szövetség hagyományos monacói évzáró gálája.