eur:
394.01
usd:
365.63
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Kihallgatták Joseph Blattert korrupció gyanújával

A svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával kihallgatta Joseph Blattert, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökét.

A svájci legfőbb államügyész pénteki bejelentése szerint Blatter ellen hűtlen kezelés miatt folyik nyomozás, melynek nyomán házkutatást tartották az irodájában és számos iratot lefoglaltak.

A svájci hatóság tanúként szintén kihallgatta Michel Platinit, az európai szövetség (UEFA) elnökét annak kapcsán, hogy kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA alapjaiból származó pénz "állítólag 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkára lett kifizetve".

A 79 éves Blatter a FIFA pénteki végrehajtó bizottsági ülése után sajtótájékoztatót tartott volna, ám azt előbb elhalasztották, majd elmaradt, mivel mint utóbb kiderült, a vezető testület tanácskozása után hallgatták ki a sportdiplomatát.

Joseph Blattert azzal is gyanúsítják, hogy a FIFA érdekeivel ellentétes szerződést kötött a világbajnokságok televíziós jogairól.

"2015. május 27-e óta a FIFA mindenben együttműködik a svájci államügyészséggel, minden kért dokumentumot, adatot és információt átadott a hatóságnak és a jövőben is mindenben együttműködik, amíg a vizsgálat tart" - olvasható a FIFA közleményében.

A FIFA május végi kongresszusának nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Ezt követően a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×