eur:
393.77
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Jó formában várják a birkózó-vb-t a magyar kötöttfogásúak

A kvóta- és éremszerzésre esélyes magyar birkózók mindegyike elszánt és jó formában érzi magát a hétfőn kezdődő Las Vegas-i olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt.

A 21 fős magyar csapat valamennyi tagja már a helyszínen ismerkedik a körülményekkel, melyek a világ- és Európa-bajnok Bácsi Péter tájékoztatása szerint "emberpróbálóak", ugyanis "borzasztó hőség" van a nevadai kaszinóvárosban.

A három szakágból egyértelműen - és hagyományosan - a kötöttfogásúak utaztak ki a legtöbb esélyessel. A hat olimpiai súlycsoportból (59, 66, 75, 85, 98, 130 kg) legalább négyben indul olyan birkózó, aki beférhet a legjobb hat közé, azaz már most megszerezheti a riói indulás jogát, s az olimpián nem szereplő két kategóriában pedig (71, 80 kg) sem lenne meglepetés, ha magyar is állna a vb-dobogón.

"Szeretek korán birkózni, bár ritkán fordult elő, hogy velünk kezdődjön a program" - nyilatkozta az MTI-nek még az utazás előtt Lőrincz Tamás, a 66 kg olimpiai ezüstérmese, akinek számtalan nagy sikere - többek között három Eb-győzelme - mellett sokáig csak a vb-érem hiányzott pályafutásából, tavalyi harmadik helyével azonban ez is összejött neki.

A ceglédiek kiváló versenyzőjétől Struhács György szövetségi kapitány egyértelműen dobogót és kvótát vár, s ezzel Lőrincz sincs másképp.

"A felkészülés jól sikerült, minden rendben van, nagyon bízom benne, hogy a verseny is jó lesz" - mondta Lőrincz, akinek nem vonja el a figyelmét a vb híres helyszíne. - "Las Vegasnak nyilván van egy varázsa, de azért őszintén szólva jobban örültem volna annak, ha 400 kilométeres körzeten belül van a vb, mert a hosszú utazás, az átállás csak egy plusz nyűg az egyébként sem könnyű fogyasztás mellé."

A fogyasztás a 66 kiló világsztárja mellett Bácsi Pétert sem szokta jól érinteni, aki tavaly nem is ment le eredeti súlyába, hanem 80 kilóban verte végig Európát, majd a világot.

Az FTC bajnokáról Struhács György nagyon óvatosan nyilatkozott, mert szerinte óriási kérdőjel, hogy a fogyasztás miként sikerül neki. A szakvezető ezért "fekete lónak" nevezte a Ferencváros birkózóját, azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ha sikerül sérülés és egyéb probléma nélkül a 75 kilóba fogynia, akkor képességei és tudása alapján egyértelműen ott lehet a dobogón.

Bácsi gyakorlatilag a tavalyi vb-sikere óta tudatosan készül a fogyásra, s ahogy a csapat többi tagjának, neki is rengeteget segít ebben a kerettel dolgozó dietetikus csapat. A 32 éves birkózó az utazást megelőzően is jól érezte magát, mint mondta, a súlya is rendben van.

A vb-re Lőrincz Tamás öccse, Viktor (85 kg) is optimistán repült ki. Ez nem is véletlen, mivel ő a magyar csapat egyetlen olyan tagja, aki a londoni olimpia után rendezett eddigi két világbajnokságról egyaránt éremmel jött haza: Budapesten és Taskentben is a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

"Most, ha lehet szeretnék még előrébb jutni és döntőben birkózni" - fogalmazta meg célját a korban ifjabb, ám méretben nagyobb Lőrincz-fivér, aki nagyon bízik abban, hogy szerdai versenye sokáig tart majd, s így az ünneplés miatt nem lesz ideje aludni a csütörtök kora reggeli hazaindulás előtt.

A negyedik kvótaesélyes, Kiss Balázs (98 kg) pályafutása során nyert világbajnokságot (2009), volt Eb- és vb-dobogós, olimpián azonban még nem szerepelhetett, mivel a 2008-as és a 2012-es játékokra sem sikerült kijutnia. Éppen ezért nem is akart nagy ígéreteket megfogalmazni, fogadkozni.

"Azt tervezem, hogy a verseny napjára jól kialszom magam, felkelek, eszem egy jót, aztán pedig egy jót birkózom. Meglátjuk, hogy miként sikerül" - mondta a BVSC 32 éves sportolója, aki saját bevallása szerint júliusban még problémákkal küzdött, ám azóta fizikailag és pszichésen is rendbe rakta magát, pszichológus segítségét is igénybe vette, és a háromszoros vb-győztes Komáromi Tiborral, a magyar szövetség szakmai alelnökével is rengeteget beszélgetett, ami komoly segítség volt a számára.

A nehézsúlyú, korábbi junior világbajnok Lám Bálinttól nem elvárás a kvótaszerzés Las Vegasban. Struhács György szerint ugyanis még van néhány olyan birkózó, aki egyértelműen jobb nála. Azt viszont szeretné a szakember, ha a Toronynak becézett birkózó jól teljesítene, és akit a képességei alapján le tud győzni, az győzze is le.

A sérüléséből felépülőben lévő Módos Péter helyén Krasznai Máté vesz részt az 59 kilogrammosok küzdelmeiben. Õ még nincs a nemzetközi élmezőny szintjén, ráadásul a szakemberek szerint jelenleg az 55 és 60 kilóból "összegyúrt" kategória a legnehezebb és legsűrűbb kötöttfogásban, így kiugró szereplést nem lehet a fiatal magyartól várni.

Az olimpia programjában nem szereplő két súly közül 71 kilóban az Európa Játékokon második Korpási Bálinttól egyértelműen érmet vár a kapitány, sőt, a győzelmet sem tartja tőle elképzelhetetlennek. A tavaly 75 kilóban szerepelt Szabó László pedig Bácsi tavalyi kategóriájában, 80 kilóban is okozhat meglepetést a szakember szerint.

A kötöttfogásúak közül a hétfői nyitónapon Lőrincz Tamás, Bácsi Péter és Kiss Balázs, kedden Krasznai Máté, Korpási Bálint, Szabó László és Lám Bálint, míg szerdán Lőrincz Viktor lép majd szőnyegre.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×