eur:
392.77
usd:
366.02
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Minden szakág szerezhet érmet a birkózó vb-n

Mindhárom szakág vezetője képesnek tartja tanítványait az éremszerzésre a hétfőn kezdődő taskenti birkózó-világbajnokságon, melyen 16 versenyző képviseli a magyar színeket.

Az idei év legfontosabb viadalán a kötöttfogásúak szokás szerint teljes csapattal szerepelnek, ami az idei évtől már nyolc birkózót jelent a súlycsoportok módosítása miatt. A szabadfogásúaknál öt, míg a nőknél három kategóriában lesz magyar induló az üzbég fővárosban.

Struhács György kötöttfogású kapitány elégedetten értékelte az MTI-nek a nyáron elvégzett munkát, s mint mondta, a csapatban "egyértelműen benne van az érem".

"Egy dobogós hely elvárható, de akár több is összejöhet" - mondta a szakember. - "Ez a gárda már sokszor bizonyította, hogy képes szállítani az érmeket, elég csak az idei két Európa-bajnoki aranyra gondolni, vagy a tavalyi vb-n elért három dobogós helyre. Budapesten ráadásul úgy lett három, hogy a legnagyobb favoritunknak, Lőrincz Tamásnak nem jött össze a jó szereplés."

A "legnagyobb favoritnak" ezúttal is a ceglédiek olimpiai ezüstérmes, háromszoros Eb-első birkózója nevezhető, annak ellenére, hogy vb-n még soha nem tudott dobogóra állni.

"Most is csak azt tudom mondani, amit évek óta minden vb előtt, érmet szeretnék nyerni, s nagyon remélem, hogy jól fog menni a birkózás" - nyilatkozta az MTI-nek Tatán a 27 éves Lőrincz, aki tavasszal a nem olimpiai súlycsoportnak számító 71 kilogrammban nyert kontinensbajnokságot, ám a világbajnokságon eredeti súlyában, 66 kilogrammban lép szőnyegre. - "Az olimpia a végső cél, márpedig óriási rizikó lett volna, ha most nem fogyok vissza 66-ba. A fogyás egyébként jól megy, nem lesz vele gond, s remélem a vb-n jól fogok kijönni abból, hogy tavasszal nem kellett lejönnöm 66 kilóba."

A másik idei Eb-győztes, Bácsi Péter - Lőrinczcel ellentétben - úgy döntött, nem fogyaszt le 75 kilóba, hanem a mostani vb-n marad 80-ban, ami a 71-hez hasonlóan nem olimpiai kategória.

"Átbeszéltük Petivel, s ő úgy határozott, hogy most nem akar annyit fogyni, én pedig ezt elfogadtam. Jól érzi magát ebben a kategóriában, az Eb-n pedig bizonyította, hogy itt is tud nyerni, s a vb-n is sokáig juthat" - mondta Struhács az FTC 31 éves versenyzőjéről, akinek júliusban született meg első gyermeke.

A tavalyi budapesti világbajnokság három magyar bronzérmese közül - a 2009-es világbajnok - Kiss Balázs múlt heti sérülése miatt nem utazhat Taskentbe, viszont Lőrincz Viktor (85 kg) és az Eb-t kihagyó, olimpiai bronzérmes Módos Péter (59 kg) ott lesz, s mindkettejüknek van esélye a dobogó közelébe jutni.

A szabadfogásúaknál az idei Európa-bajnokságon bronzérmes Ligeti Dániel a nagy hiányzó, visszatért ugyanakkor az Eb-t kihagyó, olimpiai és világbajnoki harmadik Hatos Gábor (74 kg). Ligeti vállát a kontinensviadal után kellett megműteni, s ugyan már a csapattal edz Tatán, Gulyás István szakvezető szerint még kell két hónap, hogy teljesen rendben legyen.

"A csapatból Hatostól és Veréb Istvántól várható el a kiemelkedő szereplés, a három fiataltól pedig, hogy tovább pallérozódjanak a felnőttek között, s gyűjtsenek egy-két skalpot" - mondta Gulyás István. - "Sajnos Gábor felkészülése nem volt teljesen problémamentes, de azt gondolom, jó erőben van. Mindenképpen fontos lenne nála és Istvánnál is, hogy az első egy-két meccsükön ne a legnehezebbek közé tartozó versenyzőkkel találkozzanak."

A tavalyi vb-n és az idei Eb-n is bronzérmes Veréb (86 kg) az Európa-bajnokság után szintén átesett egy kisebb vállműtéten, ám mindössze két hetet kellett kihagynia, s az augusztusi lengyelországi nemzetközi versenyen már kifejezetten jó formában birkózott, s lett második.

"Minden rendben, a vállamat csak ki kellett tisztítani, egyáltalán nem is fájt" - nyilatkozta az MTI-nek a szombathelyi sportoló. - "Egyértelműen az érem a célom, sőt, bízom benne, hogy a bronznál akár fényesebb is lehet az a medál. Azt gondolom, hogy a kategóriámban senki sem verhetetlen, lehet esélyem."

Amíg a férfiaknál egy-egy hiányzóval kellett számolni, addig a nőknél az eredeti tervekhez képest egy fő plusszal, miután a tavaly 59 kilogrammban világbajnok Sastin Marianna úgy döntött, mégis részt vesz a vb-n.

"Az Eb idején biztosak voltunk benne, hogy nem fog Marianna indulni, ám három hete megváltoztattuk a döntésünket, mert egészen kiváló formába került az utóbbi időszakban, komoly ellenfeleket vert nagyon magabiztosan" - mondta feleségéről Wöller Ákos szakágvezető, hozzátéve, hogy Sastin ha nem is mindenben, de bizonyos dolgokban jobb formában van, mint egy éve, amikor világbajnok lett.

A mindössze háromfős magyar női küldöttségben ugyanakkor nem csupán Sastin az egyetlen éremesélyes, hanem az ezúttal az olimpiai súlycsoportnak számító 58 kilóban induló Barka Emese is. A 24 éves birkózó idei Eb-je nem sikerült, tavaly ugyanakkor a kontinensviadalon és a vb-n is a dobogó legalsó fokára állhatott fel 55 kilogrammban.

A világbajnokság a szabadfogásúak versenyeivel kezdődik, hétfőn négy súlycsoport képviselői küzdenek az érmekért, a magyarok közül az Eb-ötödik Gulyás Zsombor (70 kg), Veréb (86 kg) és Csercsics Richárd (125 kg) lép szőnyegre.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×