eur:
392.69
usd:
366.44
bux:
66280.9
2024. április 25. csütörtök Márk

Gyurta és Hosszú is világcsúcsot úszott

Doha után Dubaj is a magyar úszók tetteitől volt hangos a Világkupa-sorozat második felvonásán: az első állomáson a világrekordokat halomba döntő Hosszú Katinkához ezúttal Gyurta Dániel is csatlakozott. Katka 200 vegyesen "szokás szerint" megjavította a világcsúcsot - és nyert ismét négy aranyérmet, plusz felállított két további országos csúcsot -, majd ugyanezt megtette Dani is, aki az öt éve, még cápadresszben hasított idejét adta át a múltnak 200 mellen.

Úgy fest, megesik néha, hogy Hosszú Katinka a minél jobb minőség érdekében lemond a mennyiségről, avagy a Világkupa-sorozat dubaji állomásán azt a négy számot részesítette előnyben, amelyekben a jó időeredmény és a győzelem reményében állhatott rajtkőre, és ezúttal ejtette a programból a Dohában bronzérmet hozó, ám jelentősebb adag energiát elégető 800 gyorsot.

Az már délelőtt egyértelmű volt, hogy megint valami nagy dolog van készülőben, hiszen a 200 vegyes előfutamában mindössze 4 tizedre került a dohai világrekordjától, 200 háton pedig új országos csúcsot állított fel (2:00.85), és csupán négy, azaz 4 századmásodpercre volt az ukrán Zevina Európa-csúcsától...

Délután a 200 gyors megnyerésével melegített a nagy attrakcióra, bár itt kissé lassabban ért célba, mint négy napja, most 1:52.25-tel nyert (Dohában 1:51.41-et ment). A sebességgel mindazonáltal nem volt baj, hiszen 50 háton újabb országos rekordot úszott (26.10 - a dohai 26.18-at adta át a múltnak), hogy aztán következzék a nagy show, a 200 vegyes.

Katinka pedig parádézott, a pillangó után még csak egy tizeddel volt a dohai részidő alatt, féltávnál már 36 századdal, és ez megtartotta a mellúszást követően is, hogy aztán gyorson még nagyobbat "üssön" a régi időn, amelyet végül 48 századdal, azaz csaknem fél másodperccel javított meg (2:02.13) - ez volt az idei szériában a 4. világrekordja.

"Levezetésnek" még betakarította a 200 hát aranyérmét is, biztos, ami biztos, bár a rekorddöntés ezúttal elmaradt (2:01.17, igaz, még ez az idő is jobb volt 43 századdal, mint amennyivel Dohában győzött). Mindez azt jelentette, hogy Katinka négyből négy számot nyert, letepert egy világrekordot, plusz úszott két országosat - mondhatjuk talán, hogy remek napja volt.

Akárcsak Gyurta Dánielnek. Világklasszisunk Doha után bejelentette, ha minden úgy sikerül, ahogy eltervezi, Dubajban meg fogja javítani a világrekordot. Dani ritkán szokott így beharangozni valamit előre - tán még sohasem tette -, így ezek után voltaképpen nem is csodálkoztunk, hogy tartotta a szavát. Igaz, az ő "birkózása" a régi idővel kicsit izgalmasabb volt, mint Katkáé, ami persze annak is betudható, hogy ez bizony egyike volt a cápadresszes korszak még élő rekordjainak.

A 2009-es isztambuli rövidpályás Európa-bajnokság zárónapján elért 2:00.67-es eredményt a szakírók akkor csupán "rettenetes rekordként" emlegették, amely úgymond brutális lezárása volt a gumiruhák időszakának, elvégre Dani akkor tényleg "agyonvágta" a korábbi legjobb időt. Az egésztestes ruhák előtt 2004-ben javították meg utoljára a 200 mell 25-ös medencés csúcsát (2:02.92), amelyet 2009 nyarán az ausztrál Sprenger vitt le 2:01.98-ra, ezt robbantotta be Dani, 1.3 másodpercet javítva rajta. Sokan úgy vélték, ez a csúcs egyike lesz a hosszú időre bebetonozottaknak - ám már Dohában látszott, olimpiai bajnokunk öt év alatt textilben is elérte a cápa-korszak sebességét, négy napja még 39 század hiányzott, most viszont 19 századdal megjavította a világrekordot. Az utolsó ötvenen sikerült elképesztő módon felgyorsulnia, addig ugyanis egyik fordulónál sem volt a "piros vonal" előtt, ötvennél még egy század, száznál és százötvennél viszont három tizeddel volt gyengébb a 2009-es részeredménynél - a végén viszont "ő volt a jobb", az új csúcs pedig mától 2:00.48 perc.

A Verrasztó-testvérek egy-egy éremmel gazdagították a magyar termést: Evelyn 200 gyorson lett harmadik, Dohához képest picit gyengébb idővel, 1:55.99-cel (200 háton ötödikként ért célba), míg Dávid 400 vegyesen szinte hajszálpontosan annyit úszott, mint az első állomáson, 4:02.52 (egy századdal jobb, mint legutóbb), ami az ezüstéremre volt elég ezúttal is. Kétszáz pillangón már jócskán javult (1:54.56, több mint négy másodpercet), ami az 5. helyre volt elég; a negyedik magyar induló, Kis Gergő 400 vegyesen nyolcadikként, 400 gyorson pedig hetedikként zárt.

Folytatás hétfőn, a hölgyeknél ugyebár lesz 100 vegyes és 400 vegyes is a programban, azaz folytatódhat a Katinka-show.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×