Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Súlyemelő Elnök Kupa - Gyurkovics Ferenc két 6. hellyel hetedik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gyurkovics Ferenc összetettben a 7. helyen végzett a 105 kilogrammos kategóriában az Elnök Kupáért kiírt moszkvai pénzdíjas súlyemelő Grand Prix-versenyen.

A meghívásos viadal szombati versenynapján a Pécsi SE 34 esztendős sportolója hat igen komoly rivális társaságában igyekezett helytállni, bár előzetesen elárulta, hogy nehéz lesz a számára tizedik helyet hozó októberi, lengyelországi világbajnokságon elért 380 kilogrammos összeredmény elérése, de még megközelítése is. Ugyanakkor remélte, hogy az ellenfelek is könnyítettek az edzésmunkán a vb-t követően.

Ez utóbbi várakozást erősítve önmagához képest mindenki alacsonyabb súlyon kezdett, így Gyurkovics is, aki Wroclawban 178 kilóig jutott szakításban. A moszkvai Mityiscsi Arénában 160-on indított, majd a 167 után újabb remek gyakorlattal 171 kg-on zárt, ezzel az első fogásnemben a 6. lett.

Lökésben hasonlóképpen egy vetélytársát - jelesül a lengyel olimpiai bronzérmes Bartlomiej Bonkot - tudta megelőzni csak, annak dacára, hogy a 185-öt követően a 195-öt, majd a 202-t is megtartotta a feje felett, ezzel a fogásnemben hatodik, míg összetettben 373 kilóval hetedik, azaz utolsó lett.

"Fogalmam sem volt, hogy milyen erőben vagyok, mert nem sok edzésem volt a mostani verseny előtt. Ehhez képest hat jó fogással zártam, s annyit löktem, mint a világbajnokságon, úgyhogy nem volt ez rossz" - összegzett Gyurkovics Ferenc.

A győzelmet az oroszok tavalyi és idei Eb-ezüstérmese, Makszim Sejko szerezte meg 413 kilós összproduktummal.

A nők plusz 75 kg-os súlycsoportjában világcsúcs született: a korábbi két oroszországi Grand Prix-n is első hazai klasszis, az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok Tatyjana Kasirina ragadta el - 334 kg-ot teljesítve - a korábbi összetett rekordot a kínai Csou Lu-lutól, aki a tavalyi londoni olimpián 333 kilóval szerzett aranyérmet. Ily módon a kategóriagyőzelemért járó ötezer dollár mellé még hatezer dollár külön prémiumot is kapott a hazai kedvenc.