eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Kokó Magyarországért fut New Yorkban

Példátlan biztonsági intézkedésekkel készülnek a szervezők a vasárnapi New York-i Maraton lebonyolítására, a tavaszi bostoni maratonon történt terrortámadás után. Az utcai futóversenyen Kokó, azaz Kovács István, volt profi ökölvívó is rajthoz áll. A sportember az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy a verseny útvonalát csak néhány napja ismerhették meg.

Kokó eddig két maratonon vett részt, Prágában és Budapesten teljesítette a 42 kilométeres távot. Ezekhez képest a New York-i szervezése merőben más, a szervezők már hetekkel a megmérettetés előtt felvették a kapcsolatot az indulókkal, és szinte napi rendszerességgel küldik nekik az újabb információkat például az útvonalról vagy a biztonsági intézkedésekről. "Ennek ellenére úgy érzem, hogy egy futónak egészen biztosan kényelmesebb a reptéri ellenőrzés, mely nagyon sokszor már idegesítő, és az embernek elveszi a kedvét akár az utazástól is. Itt nem érzem ezt a fajta őrületet" - tette hozzá a volt profi ökölvívó.

A futókat a legjobban az zavarja, hogy az eddigiekhez képest lényegesen kevesebb felszereléssel vághatnak neki a távnak, és menet közben sem kaphatnak semmit ismerőseiktől. "Az eddigi két maratonomat úgy teljesítettem, hogy viszonylag komoly felszereltséggel indultam neki. Volt nálam megfelelő mennyiségű folyadék, és mindkét alkalommal kedves barátom, illetve a feleségem segített nekem abban, hogy teljesítsem a távot. A 20-as és a 30-as kilométerkőnél vártak, kezükben a megszokott izotóniás italommal" - mondta Kovács István, majd hozzátette: a szabályzat értelmében egy futó sem vihet magával egy liternél több folyadékot a megmérettetésre.

A szállásról a starthoz való kijutás lényegesen több időt vesz majd igénybe, mert az eddigiekkel ellentétben nem egy-két órával a rajt előtt kell kiérni a helyszínre. Például ahhoz, hogy Kokó 10:05-kor el tudjon indulni a maratonon, az 5:40-es busszal kell Manhattanből a pár kilométerre lévő Staten Island-i startvonalhoz mennie.

A volt profi ökölvívó elmondta, a kiindulópont környékét reggel hétkor lezárják, ekkorra minden indulónak a helyszínre kell érnie. "Ez nem kellemes, viszont az az érzés, hogy az ember végigfuthat New York utcáin mindenért kárpótol!" - vélekedett Kokó, aki egy "I run for Hungary!", azaz "Magyarországért futok!" feliratú pólóban és egy magyar zászlóval a hátán vág neki a 42 kilométeres távnak. "Számomra nem fontos az időeredmény, az sem zavar majd, hogy ha a procedúra miatt 5-10 perccel több idő alatt érek be a célba." A verseny további 30-40 magyar indulóját is rosszul érintették a magasabb biztonsági készültség miatti kellemetlenségek, de ők sem aggódnak amiatt, hogy esetleg megismétlődhet a Boston maratonon történt tragédia.

A szervezők tájékoztatása szerint a biztonsági költségek megduplázódtak a korábbi New York maratonokéhoz képest. Ez például abban nyilvánul meg, hogy az indulók a teljes távot kordonnal elzárt útvonalon fogják megtenni, nem találkozhatnak testközelből a szurkolókkal. "Nem tudom, hogy ezt mennyire fogják tudni megoldani, ilyen még nem volt"- mondta a volt világbajnok. "El sem tudom képzelni, hogy az ember New York utcáin futva ne találkozzon szurkolókkal. Hiszen a New York maraton pont ezért is New York maraton; itt rocksztár az ember a szó szoros értelmében, 42 kilométeren keresztül. Ha ezt az élményt elveszik a futóktól, akkor a maraton élményét veszik el" - bosszankodott.

A verseny útvonala csak egy hete került nyilvánosságra, miközben eddig megszokott volt, hogy a hagyományos vonalon halad végig a városon. A mostani útvonal egyetlen apró változása a Verazzano-hídról való letérésnél van. Kovács István szerint részben fölösleges a fokozott készültség, hiszen ha valaki el akar követni valamit a maraton ideje alatt, az már régebben előkészítette az akcióját, vagy kibérelte azt az útvonal menti lakást, ahonnan bármit el tudna indítani. "Ha mást nem, legalább a szervezők elmondhatják magukról, hogy ők mindent megtettek annak érdekében, hogy ne történjen semmiféle terrorcselekmény vagy különleges esemény" - tette hozzá.

Külföldiként nagyon nehéz indulási jogot szerezni, mert limitálva van a más országokból érkező indulók száma. Kokó is a rendes nevezési díj többszörösét volt kénytelen kifizetni, hogy november 3.-án rajthoz állhasson New Yorkban.

A New York-i a legnehezebb maratonok közé tartozik. A visszavonult boxlegenda 3 óra 45 perc alatt tervezi teljesíteni a 42 kilométeres távot, de semmiképp nem akarja szenvedve átlépni a célvonalat. "Azt akarom, hogy a Central Park közönsége - remélem, lesznek ott magyarok is - egy mosolygó, piros-fehér-zöldbe öltözött és zászlót lobogtató Kovács Istvánt lásson célba érni."

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×