eur:
394.73
usd:
369.48
bux:
65324.09
2024. április 23. kedd Béla

Négygólos győzelemmel törlesztett a futballválogatott a szurkolóknak

A magyar labdarúgó-válogatott 5-1-es győzelmet aratott világbajnoki selejtezőn az észtek ellen. A győzelemmel a magyar válogatott, miután a törökök nyertek 2-0-ra Bukarestben, visszavette a pótselejtezőt érő második helyet a csoportban, de a papírforma alapján Hollandiában nyernie kellene a továbbjutáshoz.

Szalai Ádám nem motivált. Erre következtethetünk Egervári Sándor szövetségi kapitány előzetes nyilatkozatából, amelyben arról beszélt, hogy akár a tudásnál is fontosabb, hogy valaki motivált, eltökélt, harcos legyen. Szalai Ádám, a legtekintélyesebb klubban, a Schalkéban szereplő középcsatár pedig kimaradt. Így a következő tizeneggyel kezdett a m agyar válogatott: Bogdán - Vanczák, Guzmics, Kádár - Elek, Laczkó - Koman, Dzsudzsák, Hajnal - Böde, Németh K. 

Figyeljük közben a párhuzamos mérkőzéseket is: a bukaresti találkozó már a 30. percnél jár, a törökök Burak Yilmaz góljával 1-0-ra vezetnek a románok ellen!
A 4. percben Németh Krisztián a kapufát találta el, Dzsudzsák kísérlete után elépattant a labda, Németh felemelte tíz méterről, de a bal kapufára. Aktívan kezdett a magyar csapat. A kinti mérkőzés gólját szerző Hajnal különösen agilisnak tűnt. A 6. perc végén Böde Dániel elől Jääger a gólvonalról mentett. Inkább szomorú, mint dicséretes: hat perc alatt kétszer annyi kapura menő lövésünk volt, mint Bukarestben. 
A 11. percben "rokoni" góllal szerzett vezetést a magyar csapat. Dzsudzsák balról, élesen belőtt labdáját a menteni akaró Reintam szöglet felé lőtte, de rábikázta a labdát saját társa, Klavan lábára, ahonnan a kapujuk jobb felső sarkába pattant a labda. Igazi rokoni segítség volt az észtektől. A gól egy harmadik rokon, a finnek által az 1997-es vb-selejtezőn szerzett öngólt idézte. 
Még az első félidő felénél sem jártunk, amikor Hajnal Tamás, aki a kinti meccsen is gólt szerzett, megduplázta az előnyt. Dzsudzsák a bal oldalon kevergetett, majd beemelt. Böde továbbfejelte a labdát, a jobb oldalra, üres területre. Koman begyűjtötte a labdát, élesen belőtte, a védőjét megelőző Hajnal pedig a bal alsó sarokba lőtt. 
A 24. percben Pareiko vetődve védte Koman lövését. Néhány perccel később Németh Krisztián az oldalhálóba lőtt. 
Mezőnyjáték után a 41. percben növelte az előnyét a magyar csapat. Böde Dániel a saját térfélen még labdát kapott, egyedül megindult vele, s mivel a védők késve zártak össze előtte, 19 méterre a kaputól lövúőhelyzetbe került. ha meg helyzete volt, be is lőtte. Laposan, a bal alsó sarokba, 3-0
Elégedetten mehettek pihenni a magyar játékosok. Este negyed tízig egyetlen európai válogatott sem állt háromgólos vezetésre, s egyedül az oroszok vezettek 3-0-ra korábban, de "csak" 3-1-re nyerte az izraeliek ellen. 
A második félidő elején már a magyar csapat is 3-1-re állt, észt góllal kezdődött a második félidő. A 48. percben a jobbösszekötő helyén a tizenhatoson belülre betörő Tarmo Kink, a Győri ETO játékosa 12 méterről a magyar kapu jobb alsó sarkába helyzete a labdát. Bogdán Ádám vetődött, de nem érhette el a labdát. 
Az 53. percben Dzsudzsák Balázs újabb jó, lapos beadása után a berobbanó Németh Krisztián 12 méterről 20 centivel lőtt a jobb kapufa mellé. Mindazonáltal az észtek a cserékkel, elsősorban Zenjovval feljavulva, sokkal veszélyesebben támadtak, mint az első félidőben. Egervári Sándor reagált a helyzetre, Laczkó helyett az újonc Devecseri Szilárdot küldte pályára. Ezzel a négyvédős hadrendre állt át a csapat, a Haladás középső védő-kettőse vigyázta a kapuelőteret. 
A 70. percben visszaállt a háromgólos különbség, Németh Krisztián (lesről...) visszalépve a tizenhatos vonalán átvette a labdát, majd laposan a jobb alsó sarokba küldte a labdát, 4-1
Bukarestben Mevlüt Erdinç góljával a 93. percben a törökök kétgólos előnybe kerültek, majd néhány másodperccel később meg is nyerték a mérkőzést. Ez azt jelenti, hogy a magyar csapat visszaveszi a második helyet a csoportban, de a papírforma alapján győznie kellene Hollandiában a pótselejtezős helyért. 
Az utolsó negyedórára újabb újonc állt be a magyar csapatba, Gyömbér Gábor, a Ferencváros játékosa került pályára. Elek Ákost váltotta.  A 84. percben Böde egyedül tört volna a kapu felé, Reitnam lerántotta. Kiállítást is érhetett volna a mozdulat, megúszta sárgával. Kiegyeztünk ezzel is, mert Dzsudzsák Balázs büntetett: 18 méteres szabadrúgása után a labda a sorfalról a jobb alsó sarokba pattant. 
Magyarország-Észtország 5-1 (3-0)
Puskás Ferenc Stadion, 10 ezer néző, v: Aliakszej Kulbakov (fehérorosz)
Magyarország: Bogdán Ádám - Vanczák Vilmos, Guzmics Richárd, Kádár Tamás, Laczkó Zsolt (Devecseri Szilárd, 62.) - Koman Vladimir, Elek Ákos (Gyömbér Gábor, 76.), Hajnal Tamás, Dzsudzsák Balázs - Böde Dániel, Németh Krisztián (Szakály Péter, 86.)
Észtország: Sergei Pareiko - Taijo Teniste, Mikk Reintam, Ragnar Klavan, Enar Jääger - Tarmo Kink (Gert Kams, 76.), Sergei Mosnikov, Martin Vunk, Ats Purje (Henrik Ojamaa, 46.) - Jarmo Ahjupera (Sergei Zenjov, 46.), Henri Anier
Gólszerzők: Klavan (11., öngól), Hajnal (21.), Böde (41.), Németh (69.),Dzsudzsák (85.), illetve Kink (48.)
A csoport állása:
1. Hollandia 8 7 1 - 24- 4 22
2. Magyarország 8 4 2 2 18-12 14
3. Törökország 8 4 1 3 14- 7 13
4. Románia 8 4 1 3 13-12 13
5. Észtország 8 2 1 5 6-16 7
6. Andorra 8 - - 8 0-24 0

A további program:
Október 11.:
Észtország-Törökország
Hollandia-Magyarország
Andorra-Románia

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×