eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hazaküldték a zsenit a vébéről

Hazaküldték a 200 méteres mellúszásban olimpiai és világbajnoki címvédő Gyurta Dániel edzőjét, Széles Sándort a barcelonai vizes világbajnokságról. A mesteredző szerint gyomorfekély, a szakma szerint alkoholproblémák miatt.

"Erről nem akartunk beszélni, bevallom férfiasan, mert nem jó róla beszélni - mondta a Kossuth Rádiónak Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke. - Lélekben itt van, szeretjük, becsüljük. Szabó Tünde főtitkár tájékoztatta a döntéséről, hazaküldte a kiváló edzőt, mert otthon van biztonságban. Nincs olyan állapotban, hogy kockáztassuk a jelenlétét, még ha boldogan ölelnénk is magunkhoz."

Gyárfás úgy fogalmazott a trénerről, hogy: "A szokott nehézségek vannak vele kapcsolatban, ki kell gyógyítani".

Széles Sándor ezzel szemben a Kossuth Rádiónak kedd este úgy nyilatkozott, hogy egy közös döntés eredmény volt az, hogy hazautazott, mert úgy tűnt, gyomorfekélye, ami miatt tavasszal már kezelték, kiújul. Elmondása szerint a főtitkár javasolta számára, hogy Magyarországon, saját orvosával vizsgáltassa ki magát."Voltam a kórházban, de nem kellett befeküdnöm, vért vettek, csináltak ultrahangos vizsgálatokat - mondta a szakember. - Nem vagyok a halálomon, de elfogadtam a döntést, mert Gyurta Daniék és két edzőkollégám is ezt javasolta."

Olimpiai és kétszeres világbajnok tanítványával kapcsolatban elmondta, hogy az ő távollétén nem fog múlni a sikeres szereplése. "Azt tudni kell, hogy verseny előtti utolsó két napban már nem történik semmi, a sportoló azt csinál, amit akar" - nyilatkozta a tréner, hozzátéve, hogy kollégái ott vannak Barcelonában.

A mesteredzőt tavaly még az Év edzőjének választották, mivel az olimpián aranyérmet szerző Gyurta Dániel és Risztov Éva győzelmeit is ő készítette elő.

Az olimpiai aranyak után az Indexnek nyilatkozva Széles Sándor nem tagadta, hogy nem veti meg a győzelmek után az italt: ""Sörrel ünnepeltem Londonban, Dani győzelme után, szabadságom alatt is megittam pár üveggel. A férfiak jelentős százaléka a jól elvégzett munka után sört iszik. Miért különböznék én tőlük? Miért ne szabadna nekem is?"

Az Index a mesteredző hazaküldése után írt cikkében emlékeztet: "a szakmai stáb tagjai valamennyien rendkívül értékes embernek tartják Szélest, de olyannak, aki nem ismeri a mértéket. Az általános vélemény az, hogy senkiben nem merült fel ugyanakkor, hogy meg kellett volna fegyelmezni, egyszerűen csak segíteni szerettek volna rajta, és a csapat több tagja is úgy érzi, hogy most nagyon kellett a segítség."

A Nemzeti Sport uszodai berkekben jártas szakújságírója ugyanerről így ír: "Széles Sándor nem tagadja, nem veti meg az alkoholt. Viszont azt is mondja, képes mindezt kontroll alatt tartani. Sokak szerint nem képes. Nagyon sokak szerint... Féltik őt. Féltik, az úszósport egyik lángelméjét. Kisujjában a szakma. Elméleti zseni. Zseni... A zsenik sokszor nehéz esetek. Tényleg nehéz... Gyurta Dániel csütörtökön úszik a 200 mell selejtezőjében. Kovácshegyi Ferenc és Virth Balázs is az edzője. Sőt régóta rebesgetik, igazán ők az edzői. Kényes. Dani intelligens módon kezeli a helyzetet régóta. Edz, készül, erről nem beszél. Nem akar megbántani senkit. Főként azt az embert, akinek annyit köszönhet."

Gyurta Dániel csütörtökön kezdi meg szereplését a vébén, és ha sikerrel veszi az előfutamot és az elődöntőt 200 mellen, akkor pénteken szerepelhet a fináléban.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×