Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Honvéd vizsgálatot kér a szurkolóit ért szerbiai atrocitások miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Budapest Honvéd levélben kérte Szerbia budapesti nagykövetét, hogy kezdeményezzen vizsgálatot a labdarúgócsapatot Újvidékre múlt csütörtökön, a Vojvodina elleni Európa Liga-mérkőzésre elkísérő szurkolókat ért atrocitások ügyében.

Az egyesület honlapján is közölt levélben Gács Pál, a kispesti klub ügyvezetője arról tájékoztatta Rade Drobac nagykövetet, hogy a csapatot közel ötszázan kísérték el az idegenbeli találkozóra, az utat a szurkolók maguk szervezték. A röszkei határon több órán át várakoztatták a drukkereket, akiktől ráadásul elvették a buszon hagyott ételeiket, italaikat, fényképezőgépet és egyéb személyes tárgyakat is, és ezek mostanáig nem kerültek vissza hozzájuk. Az újvidéki stadionig vezető úton sem állhattak meg, és még bent a stadionban sem várta őket büfé.

Amint a Honvéd ügyvezetője kitér rá: csak George F. Hemingway klubtulajdonos és az európai szövetség (UEFA) delegált közbenjárására kaptak vizet az addigira kiszáradt vendégszurkolók. A hazafelé úton, a szerb határon újabb másfél-két óra tüzetes átvizsgálás várt az utazókra.

Gács Pál arra kérte a nagykövetet, hogy kezdeményezzen vizsgálatot Szerbiában, hogy "kik a felelősök ezekért az elfogadhatatlan és a két ország barátságát megrontó eseményekért."

A klub álláspontja szerint a szerb hatóságok, illetve a Vojvodina biztonsági vezetőjének fellépése és hozzáállása "minden, csak nem európai és nem civilizált, az pedig egész egyszerűen elfogadhatatlan, amit a szerb határőrök műveltek a buszok kifosztásával".

A mérkőzést 2-0-ra nyerte a Vojvodina, a visszavágót csütörtökön rendezik a Bozsik Stadionban.