Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Erőss Zsoltra emlékeznek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Emlékesttel tisztelegnek pénteken Mogyoródon a májusban tragikus körülmények között elhunyt Erőss Zsolt hegymászó kiemelkedő teljesítménye előtt - közölte az MTI-vel Marosán László, a Juhász Jácint Művelődési Ház munkatársa, az esemény egyik szervezője. Az 1968-ban Csíkszeredában született sportember több mint egy évtizede költözött Mogyoródra.

A program részeként a szerző, Speier Viktor helyi lakos, a mogyoródi költészetnapi verseny győztese tolmácsolásában három olyan vers hangzik el, amely Erőss Zsolthoz kapcsolódik, de előadják Mosonyi Ferenc tanár költeményét is, aki emellett zenei produkcióval emlékezik a hegymászóra. Levetítik azt a fotó-összeállítást is, amely a rendkívüli sportoló alakját idézi meg, a Vitézi Rend pedig posztumusz a tagjai közé fogadja - mondta el a szervező.

A rendezvényen részt vesz Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat vezetője, Szendrő Szabolcs hegymászó, Erdei Zsolt bokszoló és Buzánszky Jenő labdarúgó, a Nemzet Sportolója, aki egy Erőss Zsolt kisfia számára dedikált labdával érkezik. Az emlékesten szintén jelen lesz Petrás Mária népdalénekes, keramikus és Döbrentei Kornél író, akik még Erőss Zsolt 2010-es balesetét követően kerültek kapcsolatba a hegymászóval egy jótékonysági műsor kapcsán.

Erőss Zsolt 2013. május 21. körül tűnt el az India és Nepál határán lévő Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsának meghódítása után. Õ volt az első magyar, aki 2002-ben meghódította a 8848 méteres Mount Everestet. Emlékére hétfőn emléktáblát avattak az erdélyi Békás-szorosban lévő Oltár-kő tetején.