eur:
394.53
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Stadionépítési dömping kezdődött

Több nagy stadion építése is elkezdődött idén. A Debrecen és a Ferencváros várhatóan jövőre már az új arénájában fogadja riválisait, míg az új nemzeti stadion terveit a múlt héten jelentették be.

A 65 ezer néző befogadására alkalmas nemzeti stadion építése várhatóan a jövő év végén kezdődhet, és a tervek szerint 2017 végén adják át - közölte a múlt héten Vígh László, a beruházásokért felelős kormánybiztos.

A régi és az új stadion fala közötti több tízezer négyzetméteres helyre edzőtermeket, versenypályákat hoznak majd létre, amelyet a jégkorongozók, asztaliteniszezők, vívók, ökölvívók és birkózók is használhatnak.

Az új stadion első sora a tervek szerint nagyjából a jelenlegi futópálya második vonalánál helyezkedik el, a játéktértől így négy-öt méterre lesznek a szurkolók.

A 9. kerületben már elkezdték bontani a régi Albert Stadiont, ezzel egy időben pedig előkészítik az új aréna építését. A 22 ezer férőhelyes, fedett lelátóval rendelkező stadion építése 2014 augusztusára érhet véget, és a kivitelező 13 és fél milliárdért vállalta a munkát - közölte az új létesítmény alapkőletételénél Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos, aki megerősítette, hogy késedelem esetére komoly kötbért kell fizetnie az építőnek.

Debrecenben is gyors ütemben kezdték el építeni a Loki új stadionját, amely több mint 20 ezer fő befogadására lesz alkalmas. A teljes beruházásra 12,5 milliárd áll rendelkezésre, és 2014 áprilisában adnák át a létesítményt.

Vígh László, a beruházásokért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy a régi Nagyerdei stadion környékét megőrzik. A debreceniek nem csak a készülő stadionnak örülhetnek, szombaton ugyanis átadták a Debreceni Labdarúgó Akadémia edzőközpontját.

A létesítmény 13 hektáron épült fel 1,5 milliárd forintból. A nyolc füves és egy műfüves nagypályán, illetve a további öt kisebb méretű pályán egyidejűleg hatszázan tudnak edzeni. Orbán Viktor miniszterelnök az eseményen kiemelte, hogy a csaknem egy évig tartó munkálatok finanszírozásához több mint egymilliárd forint TAO-támogatást tudtak felhasználni. A projekt költségvetésének egy részét a klub Bajnokok Ligájának keresett bevételeiből fedezték.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 18:04
×
×
×
×