Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Stadionépítési dömping kezdődött

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több nagy stadion építése is elkezdődött idén. A Debrecen és a Ferencváros várhatóan jövőre már az új arénájában fogadja riválisait, míg az új nemzeti stadion terveit a múlt héten jelentették be.

A 65 ezer néző befogadására alkalmas nemzeti stadion építése várhatóan a jövő év végén kezdődhet, és a tervek szerint 2017 végén adják át - közölte a múlt héten Vígh László, a beruházásokért felelős kormánybiztos.

A régi és az új stadion fala közötti több tízezer négyzetméteres helyre edzőtermeket, versenypályákat hoznak majd létre, amelyet a jégkorongozók, asztaliteniszezők, vívók, ökölvívók és birkózók is használhatnak.

Az új stadion első sora a tervek szerint nagyjából a jelenlegi futópálya második vonalánál helyezkedik el, a játéktértől így négy-öt méterre lesznek a szurkolók.

A 9. kerületben már elkezdték bontani a régi Albert Stadiont, ezzel egy időben pedig előkészítik az új aréna építését. A 22 ezer férőhelyes, fedett lelátóval rendelkező stadion építése 2014 augusztusára érhet véget, és a kivitelező 13 és fél milliárdért vállalta a munkát - közölte az új létesítmény alapkőletételénél Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos, aki megerősítette, hogy késedelem esetére komoly kötbért kell fizetnie az építőnek.

Debrecenben is gyors ütemben kezdték el építeni a Loki új stadionját, amely több mint 20 ezer fő befogadására lesz alkalmas. A teljes beruházásra 12,5 milliárd áll rendelkezésre, és 2014 áprilisában adnák át a létesítményt.

Vígh László, a beruházásokért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy a régi Nagyerdei stadion környékét megőrzik. A debreceniek nem csak a készülő stadionnak örülhetnek, szombaton ugyanis átadták a Debreceni Labdarúgó Akadémia edzőközpontját.

A létesítmény 13 hektáron épült fel 1,5 milliárd forintból. A nyolc füves és egy műfüves nagypályán, illetve a további öt kisebb méretű pályán egyidejűleg hatszázan tudnak edzeni. Orbán Viktor miniszterelnök az eseményen kiemelte, hogy a csaknem egy évig tartó munkálatok finanszírozásához több mint egymilliárd forint TAO-támogatást tudtak felhasználni. A projekt költségvetésének egy részét a klub Bajnokok Ligájának keresett bevételeiből fedezték.