Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Olimpia után: megnyerik-e a játszmát a szervezők?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A londoni olimpia két hete után a szervezők fellélegezhetnek: az olimpia Achillesz-sarkának tartott közlekedéssel és biztonsággal kapcsolatos félelmek több baki ellenére sem igazolódtak be. A játszma azonban még nincsen teljesen megnyerve: a látogatók 65 százaléka hétfőn indul vissza Heathrow-ról, ahol külön terminált építettek az olimpiára.

A kezdés mindazonáltal némileg kaotikus volt: 4700 újabb katonát mozgósítottak, miután a magántestőrök biztosításával megbízott vállalat kudarcot vallott.

Az 52 halálos áldozatot követelő 2005. évi londoni merényletek után, amelyeket egy nappal azután követtek el, hogy Londonnak odaítélték a 2012-es játékok rendezési jogát, a kormány kivételes biztonsági intézkedéseket hozott: rakétákat telepítettek háztetőkre, vadászgépeket helyeztek riadókészültségbe, a hadsereg ellenőrizte a légteret, a Temzén helikopterhordozó állomásozott, nem számítva a felvonultatott 40 ezer embert, közöttük 18 ezer katonát.

Az olimpiai színhelyek is valóságos erőd-jelleget öltöttek: fémkereső kapukkal, motozással a bejáratnál, őrséget álló katonákkal - ami egyesek ízlésének túl sok volt, bár az olimpiai család a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta már hozzászokhatott.

Egy ausztrál atléta elmesélte, hogy meg kellett az érmét mutatnia, hogy beengedjék az egyik helyszínre, a biztonsági őrök szerint ugyanis az akkreditációs kártyáján lévő fotó nem eléggé hasonlított rá.

"Vajon jó volt-e az adagolás? Vajon ünneplő városban érezhették-e magukat az emberek, miközben biztonságban voltak? Én azt hiszem, igen" - mondta Sebastian Coe, a szervezőbizottság elnöke.

A mozgósítás láthatólag meghozta a gyümölcsét: néhány kisebb incidenstől eltekintve, mint amikor egy férfi egy palackot dobott a pályára a 100 méteres síkfutás döntője előtt, vagy őrizetbe vették azt a személyt, aki az egyik sportolónak sértegető Twitter-üzeneteket küldött, semmi sem zavarta meg a játékok lebonyolítását.

A közlekedést illetően is nagy a megkönnyebbülés. A túlzsúfolt hálózat feljavításába fektetett milliárdok ellenére ugyan volt néhány fennakadás a metróban, és a nézők - nem végleges számítások szerint 7 millióan - szorongtak gyakran túlzsúfolt szerelvényekben. Nem következett be azonban a nagy zűrzavar a játékok első 13 napja alatt több mint 51 millió utast - azaz a tavaly nyárinál 31 százalékkal többet - szállító "tube"-on.

A sportolókat, önkénteseket, újságírókat szállító buszoknak és a VIP-es gépkocsiknak fenntartott sávok közül többet be is zártak, mert sokan választották a tömegközlekedést Boris Johnson polgármester szerint.

A londoni közlekedési vállalat, a TfL arra kérte a londoniakat, hogy lehetőség szerint dolgozzanak otthon, járjanak gyalog vagy kerékpárral. Egyes kereskedők meg is vádolták a céget, hogy a kampány következtében kiürült London egy része.

Az Olimpiai Parkba közlekedő Javelin expresszjárat is kitett magáért, és az is szerepet játszott, hogy a britek 19 százaléka ment szabadságra az olimpia alatt.

A Heathrow repülőtér, ahol a látogatók 80 százaléka megfordult, szintén rácáfolt a pesszimistákra: a több évi előkészítés és a 20 millió fontos (7 milliárd forintos) beruházás révén sikerült kezelni a megnövekedett forgalmat. A határellenőrzés megerősítése révén sikerült megelőzni a sorban állást is.

A játszma azonban még nincsen teljesen megnyerve: a látogatók 65 százaléka hétfőn indul vissza Heathrow-ról, ahol külön terminált építettek az olimpiára.