eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ilyen lesz az olimpia záróünnepsége

Vasárnap véget érnek a londoni olimpiai játékok, este rendezik a látványos záró ceremóniát, amely a hírek szerint ugyanolyan érdekes és mozgalmas lesz, mint a megnyitó volt. 4100 szereplő vonul fel, bemutatják majd az arénában London nevezetes épületeit, és nem lesz hiány zenében sem, többek között a The Who és a Queen lép fel.

Az olimpiák záróünnepségeinek hivatalos mozzanatai is vannak: a zászlót a rendező város, ezúttal London főpolgármestere nyújtja át a következő, tehát 2016-os nyári játékok rendezőjének, azaz a brazíliai Rio de Janeiro főpolgármesterének.

Majd elkövetkezik a megható pillanat: Londonban kialszik az olimpiai láng. Az 1956-os melbourne-i játékok óta szokás, hogy a versenyeken részt vett sportolók nem országonként, hanem egybevegyülve, több ezres vidám tömegben jönnek be a stadionba, hogy még egyszer találkozzanak a hálás közönséggel.

Ez után következik a műsor. 4.100 szereplője közül 3.500 önkéntes jelentkező, 380 gyerek az olimpia versenyeinek helyet adó hat londoni kerület iskoláinak a tanulója. De lesznek sztárok is. Mivel Nagy-Britannia exportjának immár ötven éve fontos tényezője a könnyűzene, játszik a záróünnepségen több együttes, így a The Who, a Take That és immár Freddy Mercury nélkül a Queen.

A legszebb brit manökenek is üdvözlik a közönséget, közöttük Kate Moss. És persze katonák szintén parádéznak: a Coldstream gárda masírozik be, a saját zenekarával.

London leghíresebb épületeiről óriási másolatok lesznek a stadionban: látható lesz a Parlament tornya, a Szent Pál székesegyház, a City új nevezetessége: az uborka alakú, üvegborítású felhőkarcoló, a Tower híd és az eredetinél kisebb, de így is impozáns méretű óriáskerék, a London Eye. Több ilyen óriás makett kinagyított újságpapírba lesz csomagolva, ezek hírt adnak az angol kultúra és ipar eredményeiről. A gépkocsik közül begördül egy fekete londoni taxi, egy veterán Triumph Herald és egy MG sportkocsi.

A londoni olimpia látványos megnyitóját az Oscar-díjas Danny Boyle rendezte. Az általános elismerés mellett kapott bírálatokat is. Egyesek szerint bizonyos jelenetekről csak azt tudhatta, mit jelentenek, aki ismeri az angol mindennapi életet.

A záróünnepség rendezője: Kim Gavin is beiktatott ilyen motívumokat. De azt bizonyára világszerte, mind a kétmilliárd tévénéző meg fogja érteni, hogy amikor majd háromszáz autó, robogó és kerékpár kavarog a stadion porondján, az a londoni csúcsforgalom ábrázolása lesz.

A magyar idő szerint 10-kor kezdődő olimpiai záróünnepségre természetesen pompás tűzijáték teszi fel a koronát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×