eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Megvan az első magyar vízilabda-győzelem Londonban

A magyar női vízilabda-válogatott második csoportmérkőzésén 11-10-es győzelmet aratott Kína legjobbjai ellen a londoni olimpián.

A szerdai találkozón szinte végig az ellenfél volt előnyben, ám a magyarok kevesebb mint két perccel a vége előtt átvették vezetést, s már nem is engedték ki a kezükből a győzelmet.

Merész András együttese, amely első meccsén az amerikaiaktól egygólos vereséget szenvedett, a harmadik fordulóban pénteken Spanyolország csapatával találkozik magyar idő szerint 15:10 órakor.

Eredmény, A csoport, 2. forduló:
Magyarország-Kína 11-10 (1-3, 4-4, 4-3, 2-0)
--------------------------------------------
Vízilabdacsarnok, 5000 néző, vezette: Sztavridisz (görög), Dreval (orosz)

Magyarország:
Bolonyai Flóra - Czigány Dóra 2, Szücs Gabriella 4, Drávucz Rita, Keszthelyi Rita 3, Bujka Barbara 1, Menczinger Katalin,
csere: Antal Dóra, Kisteleki Hanna, Takács Orsolya, Tóth Ildikó, Csabai Dóra 1, Gangl Edina (kapus)

A kínai góldobók:
Sun Huizi, Sun Yujun, Sun Yating, Ma Huanhuan 2-2, Gao Ao, Sun Yating 1-1

Az A csoportban rendezett délutáni összecsapásnak egyformán a nyitókörben elszenvedett vereséggel a hátuk mögött vágtak neki a felek: Merész András januárban Eb-harmadikként zárt csapatát az aranyérem egyik legfőbb várományosaként emlegetett amerikaiak győzték le 14-13-ra, míg a világbajnoki ezüstérmes ázsiai gárdát az olimpiai selejtezőtornán első spanyolok verték 11-6-ra.

A magyar-kínai meccshez további kiindulási pontként kínálkozott, hogy a szerdai rivális a londoni játékok előtti mindkét magyarországi felkészülési meccsén alulmaradt Drávucz Ritáékkal szemben.

A mintegy ötezer - javarészt magyar - néző üdvrivalgása közepette bevonuló csapatok a nyitópercet "kóstolgatással" töltötték, majd emberelőnyből az ázsiaiak szereztek vezetést, de Czigány Dóra tüstént válaszolt (1-1). Újabb kínai fór, újabb kínai gól következett, ráadásul kettő is (1-3).

A második negyed úgy folytatódott, ahogy az első abbamaradt: kínai találattal (1-4). Még mielőtt tovább súlyosodott volna a helyzet, Szücs Gabriella bal felső sarkos góljával szépített a Merész-gárda, egy ellentalálat nyomán azonban megint hárommal vezetett az ellenfél (2-5). A magyarok is kihasználtak egy emberelőnyt Keszthelyi Rita révén (3-5), aki rövidesen ismételt is, csakhogy közben az egyszer kettős fórban is játszó kínaiak sem tétlenkedtek (4-7). A nagyszünet előtt 12 másodperccel Czigány Dóra nagy góljával sikerült szépíteni (5-7).

A harmadik játékrész parádés Szücs-góllal rajtolt (6-7). A menetrendszerű emberelőny végén szép húzásból lett 8-6 "oda", Szücs - ezúttal a jobb felső sarkot választva - javította a magyar közhangulatot, majd a szintén triplázó Keszthelyi remek ejtésével meglett az egyenlítés is (8-8). Egy perccel az utolsó szünet előtt - hat az öt ellen - visszavették a vezetést a kínaiak, majd - miközben a változatlanság kedvéért Szücs egalizált - kaptak még egy előnyt (9-10).

A ritka magyar emberfórok egyike kínálta lehetőséggel élve Czigány indította jól a zárónegyedet (10-10). Zúgott a "Ria, ria, Hungária!", de a vezetést nem sikerült átvenni, igaz, a kínai akciók is terméketlennek bizonyultak. Szűk két perccel a vége előtt aztán megtört jég: Bujka Barbara centerből a vízről húzta a kínai hálóba a labdát (11-10). Az utolsó támadást a kínaiak vezethették, de hiába, hatalmas nézőtéri ováció is jelezte: nyert a magyar csapat, többször is háromgólos hátrányból felállva.

Merész András szövetségi kapitány:
"Ebben a győzelemben természetesen benne voltak a két magyarországi felkészülési meccsünk tapasztalatai is, de a siker kulcsát a csapategységben kell keresni. Ebben nem akadt hiba, a legkisebb láncszem is a helyén volt, miközben persze nagyon kellettek Gangl Edina védései és Szücs Gabi góljai is. Amúgy meglehetősen rosszul kezdtünk, de kimásztunk a gödörből, és hősies küzdelemben felülmúltuk a kínaiakat. Igyekszünk megverni a spanyolokat is."

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×