eur:
393
usd:
366.79
bux:
66639.49
2024. április 25. csütörtök Márk

Négy aranyérem egy óra alatt Debrecenben

Négy arany-, két ezüst- és három bronzérmet szereztek a magyar versenyzők a debreceni úszó Európa-bajnokságon.

A nap első döntőjében Kapás Boglárka és Risztov Éva volt érdekelt. A táv egynegyedénél Risztov a második helyen fordult, Kapás ekkor a negyedik volt, féltáv után azonban meglépett a mezőnytől. Kétszáz méterrel a vége előtt Risztov feljött Kapás mögé a második helyre, utóbbi ekkor kissé fáradni látszott, ám a hajrára új erőre kapott és végül magabiztosan nyerte a versenyt.

"A verseny előtt gondoltam, odamegyek anyukámhoz, hogy megmondjam neki, Európa-bajnok leszek - nyilatkozta könnyeivel küszködve Kapás Boglárka. - Valahogy belémnyilallt és tudtam, hogy ma aranyat fogok nyerni. Nem tudom, mi hajtott, sok olyan emberre gondoltam, akit szeretek és akik tudom, hogy szeretnek, s talán ez adott sok erőt. Maradtam a klasszikus taktikánál, hogy 400-ig megyek a mezőnnyel, utána pedig robbantok, és szerencsére sikerült ezt tartani. Az utolsó fordulónál már tudtam, ha belehalok, akkor is megcsinálom."

"Nagyon boldog vagyok, egyéni csúcsot úsztam így 100 évesen, 2002 óta két másodpercet javultam, ez mindent elárul, Nagyon örülök, ez egy szép visszatérés volt. - mondta Risztov. - Az, hogy dobogóra állhatok, hatalmas dolog, ha ezt bárki utánam csinálja, az előtt megemelem a kalapom."

Hosszú Katinka magabiztosan diadalmaskodott

Másodikként a női 200 vegyes következett, a címvédő Hosszú Katinka már a rajt után élre állt és bár mellen a brit Sophie Allen megközelítette, az utolsó 50-en növelte előnyét és magabiztos versenyzéssel második Európa-bajnoki címét nyerte meg. Verrasztó Evelyn remek hajrával harmadik lett.

"Az a jó, hogy erre nem készültünk és úgy úsztam ilyen időt. Megmondom őszintén, elfáradtam, kiadtam magamból mindent, remélem, sikerül magam összeszedni a váltóra - mondta az MTI-nek Hosszú. - A végére úgy éreztem, hogy nem nagyon haladok, de úgy hallottam, hogy azért elég jól ment a vége is, érzésre más volt, mint kívülről."

Verrasztó szintén elégedetten nyilatkozott: "A lelkiállapotomhoz képest elég jól ment, egész délután furcsán éreztem magam, tudom, hogy nem vagyok a csúcson. Nem volt annyira erős ez a mezőny Katkán kívül, nagyon szerettem volna érmet nyerni, és ez sikerült. Egy kicsit talán lassan kezdhettem, de azért elég jó lett a vége. Fáradt vagyok, igyekszem a váltóig még pihenni egy kicsit."

Gyurta remek hajrája

A 200 méteres mellúszásban Gyurta Dániel nagy esélyesként nem hibázott, és szokásosan erős utolsó 50 méterével, 2:08.60-as idővel, Európa-bajnoki csúccsal győzött. Molnár Ákos a 8. lett.

"Meglepődtem, hogy a görög és a német versenyző ennyire jól bírta, hogy ennyire jól versenyeztek - mondta Gyurta. - Nagyon taktikusan osztották be az erejüket és egyértelmű volt, hogy az én fegyveremmel próbáltak legyőzni, szerencsére ez nem sikerült. Nagyon boldog vagyok, hogy ennyire jó időt sikerült úsznom. Nem szeretek üzengetni az olimpia előtt, igazából a világversenyeken szeretem megmutatni, mit tudok, Londonban szeretném folytatni ezt a javulást, az egyéni legjobbamat az olimpián mindenképpen szeretném megúszni. Arra nagyon jó volt ez az Európa-bajnokság, hogy tudtam gyakorolni a versenyzést, és az ellenfeleket fel tudtam mérni."

Cseh László: 10. arany

Az aranynapnak még nem volt vége, ugyanis Cseh László megszerezte tizedik Eb-elsőségét. A 26 éves sportoló kiválóan kezdett, mér 50 méter után nagy fölénnyel vezetett. Cseh elképesztő tempóját képtelenek voltak tartani a riválisok, így a táv felénél már látszott, hogy nem lehet tőle elvenni az aranyérmet. Biczó Bence 50 méterrel a vége előtt hatalmas hajrába kezdett, ezzel megszerezte az ezüstérmet.

Bohus Richárd bronzérmet nyert 50 m háton. A békéscsabaiak versenyzője jól kapta el a rajtot, ami elengedhetetlen ebben a sprintszámban, és végül ritkán látható, hármas holtversenyben szerezte meg a harmadik helyet.
Bohus tovább javította a szerdai elődöntőben felállított országos csúcsát, ugyanis 25.14 másodperccel csapott célba (régi: 25.36).

A női 4x200 méteres női gyorsváltó (Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn)
az olaszok mögött a második lett.

A pénteki döntőbe jutott 100 gyorson Kozma Dominik, 100 pillangón pedig Jakabos Zsuzsanna és Szilágyi Liliána.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 06:13
×
×
×
×