eur:
393.77
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Válassza ki, melyik volt a BL-döntők legszebb gólja!

1992-ben rendezték az első olyan sorozatot a bajnokok tornáján (korábbi nevén a Bajnokcsapatok Európa-kupájában), amelyben nem végig egyenes kieséses rendszerben játszottak a csapatok. Az Inforádio.hu végignézte az eddigi döntőkről készült összeállításokat, és megpróbálta kideríteni, melyik lehetett a BL-döntők eddigi legszebb gólja.

1992-ben, Londonban a Barcelona és a Sampdoria játszotta a finálét. A mérkőzés a 111. percben dőlt el, Ronald Koeman, a katalánok holland játékosa szabadrúgásból vette be Gianluca Pagliuca kapuját (1-0). A Barcelona története során először nyerte meg a legtekintélyesebb európai sorozatot.


1993-ban München volt a színhely, tíz semleges érdeklődőből legalább hét az AC Milan elsőségét várta. Ám az olasz klub csatárai minden helyzetet kihagytak, ellenben a 43. percben egy szöglet után Basile Boli, az Olympique Marseille védője előrehúzódva a kapuba fejelte a labdát. Az 1-0 nemcsak az OM, hanem egyben a korábban már négy döntőt is elveszítő francia labdarúgás első sikerét jelentette az első számú európai klubsorozatban.



1994-ben álomdöntőt jelentett az AC Milan és a Barcelona párosítása. A katalánok friss spanyol bajnokként érkeztek Athénbe (sorozatban harmadszor nyerték meg akkor a la Ligát), a Milannak ellenben igazán rossz előjelei voltak. Marco van Basten és Gigi Lentini sérülés, Franco Baresi és Alessandro Costacurta eltiltás miatt hiányzott, sőt Fabio Capellónak a külföldiekre vonatkozó korlátozás miatt le kellett mondania Florin Raducioiuról, Brian Laudrupról és Jean-Pierre Papinről. A mecs aztán felborította a papírformát, a Milan álomjátékkal nyert 4-0-ra. Daniele Massaro két gólt is szerzett, Dejan Szavicsevics és Marcel Desailly pedig egyet-egyet. Azóta is ezt a BL-döntőt tartják az egyik legjobbnak, Szavicsevics gólját pedig az egyik legszebbnek.



1995-ben Fabio Capello Milanja sorozatban harmadszor játszott döntőt, de akkor sem sikerült megvédenie a címet. (Mint ahogyan azóta sem sikerült senkinek.) Az európai labdarúgás aktuális szupercsapata, Louis van Gaal Ajaxa 1-0-ra megnyerte a bécsi döntőt, a korábban az AC Milannal nagy sikereket elért, ezúttal a holland klubot erősítő Frank Rijkaardnak ez volt a tulajdonképpeni búcsúmérkőzése. Az egyetlen gólt az ő átadásából lőtte a mindössze 19 éves Patrick Kluivert Sebastiano Rossi kapujába (1-0).



1996-ban a római Olimpiai Stadionban egy olasz csapat várt a címvédő Ajaxra, a Juventus. A mérkőzés (Fabrizio Ravanelli és Jari Litmanen egyaránt az első félidőben szerzett gólja után) a 120. percet követő tizenegyes-párbajban dőlt el a torinói Zebrák javára. A Juve játékosai négy, az ajaxosok csak két lövést váltottak gólra.

1997-ben ismét München, az Olimpiai Stadion várta a címvédőt és egy a rendező város országába való csapatot. Magyar játékvezető hármas (Puhl Sándor, Bozóky Imre, Hamar László) dirigálta a Juventus és a Borussia Dortmund mérkőzését, közmegelégedésre. Karl-Heinz Riedle két gólja után szépített Alessandro Del Piero, de a szinte még újonc Lars Ricken találata végleg eldöntötte a mérkőzést.



1998-ban Amszterdamban a Real Madrid a hetedik BEK/BL-elsőségéért lépett pályára, ez volt (mert hogy végül Predrag "Pedja" Mijatovics góljával 1-0-ra nyert a királyi klub a Juventus ellen) a XX. század első számú klubcsapatának első sikere 1966 óta. A spanyolok edzője Jupp Heynckes volt, aki ma a Bayern Münchennel próbál nyerni, s ezzel csatlakozni a trófeát korábban két különböző klubbal is elnyert trió tagjaihoz, Ernst Happelhez, Ottmar Hitzfeldhez és José Mourinhóhoz.



Az 1999-es döntő az egyik legemlékezetesebb, aki látta aligha feledi, ma is gyakorta emlegetett az a csodás fordítás, amellyel a Manchester United elnyerte (1968 óta először) a trófeát. A barcelonai Camp Nouban a Bayern München már a hatodik percben vezetett Mario Basler góljával. Lennart Johansson, az UEFA akkori elnöke a 90. percben elindult a páholyából, hogy leérjen a díjátadásra. Így alkalmasint ő volt az egyetlen a stadionban, aki nem látta a csodát: Teddy Sheringham a 91.,Ole-Gunnar Solskjaer pedig a 93. percben bevette Oliver Kahn kapuját.



A 2000-es, párizsi döntő is különleges volt a maga nemében. A kupa történetében először volt azonos nemzetbeli a két finalista. A Real Madrid könnyedén legyőzte a Valenciát, Fernando Morientes, Steve MacManaman és Raúl szerezték a gólokat. Ez volt a jelenlegi spanyol szövetségi kapitány, Vicente Del Bosque első fontos titulusa, "Macca", azaz Steve McManaman pedig első angol légiósként nyert egy külföldi klubbal Bajnokok Ligáját.



2001-ben sikerült a Bayernnek, ami 1999-ben nem, megnyerte a trófeát. A BL-történetében ez volt a második tizenegyes-párbaj, s sorozatban a második, amelyben kikapott a Valencia. Az első hat percben két büntetőt is ítélt Dick Jol holland bíró. Az elsőt Gaizka Mendieta belőtte, a másodikat Mehmet Scholl kihagyta. A második félidőben a Bayern kapott egy újabb tizenegyest, Stefan Effenberg ezt már gólra váltotta. Miután újabb találatot nem hozott a hátralévő közel 70 perc, szétlövés következett. Ezt 5-4-re a bajorok nyeték, miután Oliver Kahn hárította Mauricio Pellegrino lövését.



2002-ben a glasgow-i Hampden Parkban a Real Madrid galaktikusai játszottak a története során először az első számú klubkupa-sorozat döntőjében szereplő Bayer Leverkusen játékosaival. A spanyolok Raúl góljával vezetést szereztek a 8.percben, a "hetes" lett a BL-döntők történetének első, két döntőben is gólt szerző játékosa. A Leverkusen részéről öt perccel később a brazil Lúcio szépített. Szép gólt volt, de nem erről maradt emlékezetes a döntő, hanem a harmadik találatról. Azóta is ez a döntők történetének egyik legtöbbet játszott jelenete, az a mozdulat, ahogyan Roberto Carlos beadása után Zinedine Zidane kicsavart testtel a kapuba bombázta a labdát. A hajrá ugyan a Leverkusené volt, de a megsérült César kapus helyére beállt, mindössze 21 éves Iker Casillas remekül védett.

2003-ban két olasz csapat játszotta a döntőt a manchesteri Old Traffordon. A 120 perces játékidő nem hozott gólt, az AC Milan és a Juventus játékosai a BL-finálék történetének harmadik szétlövésében döntöttek a trófea sorsáról. Dida, a piros-feketék brazil kapusa három büntetőt is kivédett, Gianluigi Buffon, a Juve hálóőre "csak" kettőt. Ez döntött. S nem sokat számított, hogy a következő napokban a tévéfelvételeket figyelők azon vitatkoztak, mennyit számított, hogy egyik kapus sem maradt a lövések előtt a vonalon.



A 2004-es döntő a meglepetések szezonját zárta le. Az akkor még a nemzetközi futballvilágban alig ismert José Mourinho (a döntőbe vezető úton a Manchester Unitedet is búcsúztató) FC Portója simán, 3-0-ra legyőzte az AS Monacót. A gelsenkircheni döntő három gólját Carlos Alberto, Deco és Alenyicsev lőtte. A BL történetében másodszor nyert a négy nagy országon (Anglia, Németország, Olaszország, Spanyolország) kívülről érkezett csapat, ebből a szempontból a Porto az Ajax nyomába lépett.



2005, Isztambul, BL-döntő. Aligha van olyan futballrajongó, aki ne tudná, az isztambuli mérkőzésen az AC Milan a szünetben már 3-0-ra vezetett a Liverpool ellen, de a Vörösök kiegyenlítettek, majd 3-2-re megnyerték tizenegyesekkel a serleget. Paolo Maldini már az első percben betalált Jerzy Dudek kapujába, ő lett a BL-döntők történetének legidősebb gólszerzője. Rafael Benítez együttese, illetve klubja a története során másodszor nyert tizenegyes-párbajban az első számú klubkupa-sorozatban. Huszonegy évvel a római,az AS Roma elleni döntő után. A Milan 2003-ban szétlövésben nyert, most ugyanígy kikapott. Serginho és Sevcsenko Manchesterben gólt lőtt, ezúttal mindketten hibáztak.



2006-ban (ahogy 1998-ban is) egy spanyol csapat nyert Párizs külvárosában, Saint-Denis-ben. Igaz, ezúttal nem a Real Madrid, hanem a Barcelona, egy holland edző, Frank Rijkaard irányításával. A londoni Arsenal a 18. percben emberhátrányba került, miután kapusa, a német Jens Lehmann piros lapot kapott. (Õ lett a BL-döntők történetének első piros laposa.) Ennek ellenére a 37. percben vezetéshez jutottak Sol Campbell góljával. Nyerni azonban nem tudtak, miután a Barcelona a második félidőben két légiósa, a kameruni Samuel Eto'o (76. perc) és a csereként beállt brazil világbajnok, Juliano Belletti (81. perc) góljával fordított. Az ugyancsak csereként pályára lépő Henrik Larsson adta a katalánok mindkét találatánál a gólpasszt.

4

A 2007-es finálé szereplői a csapatokat tekintve megegyeztek a 2005-össel, a helyszín is csak néhány száz kilométert változott, Isztambul helyett Athénban találkozott a Milan és a Liverpool. Törökországban 3-0 után fel tudott állni a Liverpool, 2007-ben 2-0 után nem, igaz, szépített. Pippo Inzaghi két gólja döntött, Dirk Kuyt a 89. percben lőtt szépítőgólja már túl későn jött az angolok szempontjából. Carlo Ancelotti legénysége különös hármasugrásban szerezte meg a korszak második BL-győzelmét: 2003-ban, 2005-ben és 2007-ben is finalista volt, az elsőt és az utolsót megnyerte. Paolo Maldini az ötödik BEK/BL-győzelmét szerezte, a futballtörténelemben ennél többel csak Paco Gento, a Real Madrid hajdani balszélsője dicsekedhet.



Volt már "tiszta spanyol", aztán meg "tiszta olasz" döntő - 2008-ban két angol csapat jutott a fináléba, aláhúzva, hogy akkoriban a Premier League csapatai domináltak. Először rendeztek Moszkvában Bajnokok Ligája-döntőt. A Man United Cristiano Ronaldo góljával megszerezte a vezetést, Frank Lampard még az első félidő vége előtt kiegyenlített. Több gól nem esett, a hosszabbításban Didier Drogba piros lapot kapott - ő lett a BL-döntők történetének első kiállított mezőnyjátékosa. A szétlövésben Cristiano Ronaldo hibázott a harmadik körben, így kilenc rúgó után John Terry úgy állt a labda mögé, hogy ha belövi Edwin van der Sar kapujába a labdát, akkor a Chelsea a kupagyőztes. Megcsúszott, hibázott, s aztán három sikeres lövés után Nicolas Anelka is rontott, így Sir Alex Ferguson együttese megnyerte (története során másodszor, a BEK-sorozatot is beleszámítva harmadszor) a Bajnokok Ligáját.



2009-ben álomdöntőnek számított a Barcelona és a Manchester United párosítása. A Pep Guardiola által irányított katalánok meg akarták akadályozni, hogy duplázzon a Machester United. Sikerült, méghozzá nem is túlságosan nagy küzdelemben. A római Olimpiai Stadionban Samuel Eto'o szerezte az első, Lionel Messi a második gólt. A szezon során a Barcelona triplázott: megnyerte a bajnokságot, az országos kupát és a Bajnokok Ligáját. Hasonló bravúrra spanyol klub sem addig, sem azóta nem volt képes. Guardiola (Frank Rijkaard után) a második olyan BL-győztes (tehát nem BEK-győztes) edző lett, aki korábban játékosként is megszerezte a trófeát.



2010-ben José Mourinho Intere véghez vitte ugyanazt a bravúrt, amire 2009-ben a Barcelona képes volt. Megnyerte a bajnokságot, az országos kupát és a Bajnokok Ligáját. Vitathatatlanul megérdemelten: a tavaszi egyenes kieséses szakaszban kiejtette a szezon végén angol bajnoki címet nyerő Chelsea-t, a spanyol bajnoki elsőséget szerző Barcelonát és a német Bundesligát megnyerő Bayern Münchent. Bár a fináléig vezető úton többször kapott bírálatot az Inter túlzottan védekező stílusáért - a döntőben erre is választ adott Mourinho csapata. Jól játszott, s még a jók közül is kiemelkedett a szezon hőse, a döntőben duplázó Diego Milito.



2011-ben megismétlődött a 2009-es finálé - s hat éven belül ötödször volt angol csapat a vesztes. (Igaz, 2008-bana győztes is angol volt.. Másképpen: 2005 óta csak a tiszta angol döntőben győzött a Premier League valamelyik reprezentánsa.) A Barcelona esélyesnek számított, s ahogy Rómában, a londoni Wembleyben is két góllal nyert. Pep Guardiola ott lett edzőként másodszor is BL-győztes, ahol játékosként, a Johan Cruyff vezette Dream Team tagjaként megszerezte a trófeát. A gólokat Pedro,Lionel Messi és David Villa, illetve Wayne Rooney szerezték. A mérkőzést Kassai Viktor vezette.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×