eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Miért a Dortmund lett a német bajnok a Bayern "helyett"?

A Borussia Dortmund pontrekordot felállítva, bajnoki címét megvédve zárta a német labdarúgó Bundesliga 2011-2012-es idényét. A BL-döntős Bayern München lett a második, a Schalke pedig a harmadik. A gólkirályi címet a gelsenkircheni Kékek holland játékosa, Klaas Jan Huntelaar szerezte meg.

A Dortmund 81 pontot gyűjtött, ez hárommal több, mint az eddigi rekord, a Bayern az 1998-1999-es idényben szerzett 78 pontja. Mi több, jobb teljesítmény a bajorok 1971-1972-es és 1972-1973-as produktumánál is, amelyeket ha átszámítanánk a hárompontos rendszerre, 79 pont jönne ki. (Mindkét idényben.)

Jürgen Klopp együttese ugyan gyengén, másképpen bajnokhoz méltatlanul kezdte az idényt (a hatodik forduló után egy döntetlennel és három vereséggel szerénykedett a 11. helyen, nyolc ponttal a Bayern mögött), de azt követően már egyszer sem kapott ki, s 28 fordulóban 23 mérkőzést megnyert.

Tavasszal különösen remek volt a mérleg: 17 mérkőzésből 15 győzelem, s csak két döntetlen. A Dortmund úgy nyerte meg a bajnoki címet, hogy legnagyobb riválisát, a Bayern Münchent kétszer is legyőzte 1-0-ra. (A két csapat az idényzárás után még egyszer találkozik, május 12-én Berlinben tusakodnak majd a DFB-kupa döntőjében.)

A Borussia Dortmund volt a legegységesebb csapat, amelyben nincsenek olyan klasszisok, mint a bajoroknál. Legalábbis "elsőre", mert hogy nincs híján a keret a válogatott játékosoknak. A németek közül Marcel Schmelzer, Mats Hummels, Mario Götze, sőt Sven Bender és Ilkay Gündogan is játszott az idény során a Nationalelfben. A légiósok közül két lengyel, Robert Lewandowski és Jakub Blaszczykowski biztosan Eb-résztvevő lesz, s képességei alapján kerettag lehetne Lukasz Piszczek, aki fegyelmezetlensége miatt kegyvesztetté vált a kapitánynál.

Sokak szerint Lewandowski és Blaszczykowski volt az idény során a csapat két legjobbja, de nagyszerű idényt zárt a "meglepetés ember", a japán Kagava Sindzsi is, és (hanem volt éppen sérült) nagyszerű játékos az Premier League-be is csábított Mario Götze. (Egy másfajta értékelési rendszer, a Kicker osztályozókönyve szerint öt dortmundi volt az idény legjobb 15 játékosa között. Hummels a 3., Sebastian Kehl az 5., Roman Weidenfeller kapus a 7., Blaszczykowski a 13., Piszczek a 15. helyen zárt.) A góllövőlistán Lewandowski a harmadik 22 góllal, Kagava a 10., 12 találattal.

A második helyezett Bayern nagyon kusza szezont tudhat maga mögött. A csapat végül nyolc ponttal maradt le a Dortmund mögött, elsősorban azért, mert három csapat ellen különösen sokat botladozott. A bajnok Dortmund, valamint a Mönchengladbach és Szalai Ádám és Stieber Zoltán csapata, a Mainz hat mérkőzésen 16 pontot vett el a bajoroktól. Ez több mint a fele az összes veszített pontnak.A Bayern ugyan a Gladbach ellen hazai vereséggel kezdte az idényt, de aztán nyolc bajnokin még gólt sem kapott, s ezek közül csak egy végződött döntetlenre. Akkoriban gyengélkedett a Dortmund, kevesen hitték, hogy nem tudja visszaszerezni a salátástálat a rekorderbajnok. Ám jött az első hullámvölgy, öt mérkőzésen hat szerzett ponttal. Tavasszal is akadt egy rossz széria, az első hét fordulóban csak háromszor nyert Jupp Heynckes együttese, s ez helyzetbe hozta a Dortmundot. A címvédő pedig élt vele, miután április 11-én a saját pályáján nyert a Bayern ellen.

Érdekes képet mutat a Kicker osztályozókönyve. Az, hogy Franck Ribéry, s a szokásosnál sérülése miatt kevesebbet játszó Bastian Schweinsteiger a legjobb kettő csapaton belül, nem meglepő. Az már inkább, hogy a rendkívül eredményes Mario Gomez 26 gólja ellenére csak a hetedik még a csapaton belüli rangsorban is, Arjen Robben pedig még az első tizenegybe sem fért be (12.). Még jó, hogy Joachim Löw nem az osztályozókönyv alapján válogat az Eb-re, az ősszel góltalansági csúcsot felállító Manuel Neuer ugyanis csak a 16. (!) a kapusok között.

Az előző szezonban csak 14. helyen záró Schalke biztos harmadik lett, s így ismét indulhat a Bajnokok Ligájában. Az orosz Gazprom által támogatott gelsenkircheni csapatból került ki a gólkirály (Klaas Jan Huntelaar), s nagyszerű szezont zárt az örökifjú Raúl is, aki az idény végén elbúcsúzott a csapattól.

Története során először juthat majd a BL-be az augusztusban selejtezőt játszó Borussia Mönchengladbach, amely még a Schalkénál is nagyobb meglepetést okozott szereplésével. A Gladbach 2011 májusában osztályozón maradt csak benn a Bundesliga1-ben, most pedig negyedik lett, miközben kétszer is legyőzte a Bayernt! A Gladbachból került ki (a Kicker osztályzatai alapján) az Év játékosa, Marco Reus. Reus, aki 7 és 17 éves kora között a Borussia Dortmund játékosa volt, július elsejétől, 20 millió euró ellenében, hatéves vándorlás után visszatér a sárga-feketékhez.

Ami a többi kupaindulót illeti, a Bayer Leverkusen és Hajnal Tamás együttese, a VfB Stuttgart megy az Európa Ligába. Az osztályozókönyv alapján Hajnal a nyolcadik legjobb stuttgarti mezőnyjátékos. Maradva a magyaroknál: Szalai Ádám csapata, a Mainz a végét nagyon elrontotta, s így csak 13. lett. A válogatott csatár 15 mérkőzésen 3 gólt szerzett tavasszal, az őszt sérülése miatt kihagyta. Stieber Zoltán hét találkozón játszott a teljes szezonban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×