eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem veszik figyelembe a hazugságvizsgálat eredményét a doppingügyben?

Nem valószínű, hogy a Nemzetközi Judo Szövetség bizonyító erejű érvként fogadja el a poligráfos vizsgálat eredményét a fegyelmi eljárás előtt álló Ungvári Attila ügyében - mondta az InfoRádiónak Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője. A sportoló szervezetében több tiltott szert, kétféle anabolikus hatású anyagot és ezek mellett vízhajtót is találtak, ez pedig súlyosbító körülmény.

Négy évről indul a büntetési tétel Ungvári Attila ügyében, mivel halmozott körülménynek számít, hogy a cselgáncsozó szervezetében kétféle anabolikus hatású anyagot, valamint vízhajtót is találtak - közölte az InfoRádióval a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

A 73 kg-ban szereplő cselgáncsozónak a februári Hungária Kupán aratott győzelmét követően adott mintájában találtak az ellenőrök doppinglistás anyagot. A B próbát Ungvári egy bécsi laborban végeztette el, az eredmény azonban megegyezett az A teszttel. A versenyző január közepén, a bakui Világkupa után is pozitív mintát adott, akkor sztanozolol nyomaira bukkantak mintájában.

Tiszeker Ágnes elmondta: a Nemzetközi Judo Szövetség folytatja le az eljárást, a bakui és budapesti esetet összevonva vizsgálják majd. A meghallgatás fontos eleme az eljárásnak, a sportoló elmondhatja, hogy mi történt, hogyan jutott a szervezetébe a szer - emelte ki a Magyar Antidopping Csoport vezetője. Hozzátette: Ungvári Attila javára szól, hogy együttműködő volt, sportszerűen viselkedett és alkalmazkodott a szabályokhoz.

Ungvári Attila, illetve testvére, Miklós, valamint edzőjük, Bíró Tamás önkéntesen hazugságvizsgálatnak vetették alá magukat. "A három - hivatalosan akkreditált laboratóriumban elvégzett - poligráfos vizsgálat eredménye egyöntetűen és határozottan a sportoló vétlenségét igazolja, ez alapján pedig valószínűsíthető, hogy Ungvári Attila tudta nélkül került a szervezetébe a doppinglistán szereplő szer" - olvasható a szövetség közleményében. Ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést az ügyben, a nyomozás folyamatban van.

Tiszeker Ágnes kiemelte: a poligráfos vizsgálatnak lélektanilag lehet hatása, de azt nem hiszi, hogy bizonyító erejűnek fogadják el az eljárás során.

Ha a fegyelmi eljárás végén Ungvári Attilát bűnösnek találja a nemzetközi szövetség, és fél évre vagy annál hosszabb időre eltiltja, akkor a 22 esztendős dzsúdós nem vehet részt jövőre a londoni olimpián.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×