eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A milánói derbi következő 10 pillanata

Bár szombat este az olasz labdarúgás örökrangadóját, a Derby della Madonninát a Milan 3-0-ra megnyerte az Inter ellen, a két városi rivális harca még korántsem ért véget. A Milan a sikerrel öt ponttal lépett el a címvédő elől, s hét fordulóval a vége előtt kényelmes helyzetből várhatja a folytatást. Nem meglepő, hogy az Internél most a Bajnokok Ligájára koncentrálnak erősebben. A két klub ugyanakkor már javában tárgyal a kiszemelt játékosokkal, s milyen érdekes: a milánói sztárcsapatok ugyanazt a 10 csillagot szeretnék csapatukban látni. A derbi tehát folytatódik, ezúttal a tárgyalóasztaloknál...

10. Sandro (középpályás, Tottenham, 22 éves)

A brazil csillag - akinek van portugál útlevele és ez az olasz csapatok vásárlásainál kiemelt szempont, ugyanis szezononként csak egy olyan játékos igazolható, aki nem EU-s országból érkezik - 2010 nyarán érkezett a londoni csapathoz 10 millió euróért, szerződése 2014-ig szól. Bár Sandro eddig nem kapott túl sok szerepet a Tottenham csapatában (19 mérkőzésen játszhatott), a Milan vezetői mégis felfigyeltek a hajtós, kemény középpályásra. A Rossoneri ugyanis éppen a Spurs ellen búcsúzott az idei Bajnokok Ligájától, és a párharc kiemelkedően legjobban teljesítő játékosa a brazil volt. Ráadásul a Milan üdvöskéje, Alexandre Pato még odahaza Brazíliában egy csapatban focizott Sandróval: mindketten az Internacional játékosai voltak. Természetesen az Inter vezetői sem akarnak lemaradni a tehetséges középpályásról, és a csapat brazil trénere, Leonardo már fel is vette a kapcsolatot Sandróval.

A szakértők szerint a Sandróért zajló versenyben jelenleg a Milan áll jobban. Az olasz sajtó szerint a Rossoneri már kereste az angol klubot és kb. 15 millió eurót ajánlott a brazilért.

9. Marco Parolo (középpályás, Cesena, 26 éves)

A Cesena középpályása az év egyik legnagyobb olasz felfedezettje, nem véletlen, hogy már az újjáalakult olasz válogatottban is bemutatkozhatott. S ha már bemutatkozott, a két olasz gigászklub ki is szemelte magának. Az Internek kiválóak a kapcsolatai a Cesenával, a télen például a 40-szeres japán válogatott Yuto Nagatomót vették kölcsön. A Milan pedig mindig is előnyben részesítette az olasz tehetségeket, pláne, ha azok viszonylag olcsón (8-10 millió euró) megszerezhetők. Parolónak 2013-ban jár le a szerződése a Cesenánál, ahol az idei szezonban 30 találkozón szerepelt és 4 gólig jutott.

A szakértők szerint az Inter lehet a befutó a játékosért zajló versenyben, miután a klub vezetői már többször is megnézték a játékost és elkezdték az egyeztetést klubjával és ügynökével.

8. Erik Lamela (irányító középpályás, River Plate, 19 éves)

Argentína következő focibálványának tartják a különleges technikájú csodagyereket. Tehetségéről mindent elmond, hogy a jelen legnagyobb európai klubjai tülekednek az aláírásáért. A Barcelona például már hét évvel ezelőtt (amikor Lamela 12 éves volt!) magához láncolta volna a játékmestert, s amolyan Messi-féle sorsot szántak neki (Lamelát hazájában már most sokan többre tartják, mint Lionel Messit - leginkább éppen azért, mert ő gyerekfejjel otthon maradt). Kérőkben 2011-ben sincs hiány: a katalánok mellett a Liverpool, a Tottenham, a Real Madrid, a Bayern München és az Atletico Madrid is szívesen szerződtetné. Na és történetünk főszereplői is: a Milan és az Inter. Ariedo Braida, a Milan alelnöke például a télen személyesen utazott Argentínába, hogy Milánóba csábítsa a fiút. A Rossoneri 12 millió eurót ajánlott Lameláért decemberben, de a River Plate kikosarazta őket. 


Daniel Passarella, a legendás argentin védő, ezúttal a River Plate elnökeként két hónappal később Európába érkezett, hogy tárgyalásokat kezdjen a tálentum sorsáról. Körbeutazta a nagy európai klubokat, majd látszólag eredménytelenül hazatért. Látszólag. Ugyanis az Inter azonnal bejelentette, hogy tanulmányozza Pasarella ajánlatát. És ismerve az Inter erős argentin kapcsolatait, ez bizony többet jelent a szimpla érdeklődésnél.

Az olasz sajtó szerint az Erik Lameláért vívott versenyben a Milan van pole pozícióban, de Gallianiéknak valószínűleg emelni kell a decemberi téten. A River vezetői 18 millió euróban határozták meg a játékos vételárát.


7. Andrea Poli (középpályás,  Sampdoria, 21 éves)

Riccardo Garrone, a Sampdoria elnöke kész a nyáron áruba bocsájtani az 1989-es születésű középpályást. Poli az elmúlt 5 évben tagja volt valamennyi olasz korosztályos válogatottnak, s már a tavalyi szezonban is alapembere volt a genovai csapatnak. Az olasz sztárklubok már tavaly nyáron is szerették volna magukhoz kötni. A két milánói együttesen kívül a Juventus is követi őt évek óta. Tavaly nyáron a Milan vezetői tárgyaltak Garronéval, de soknak találták a Samp elnökének 12 millió eurós igényét. Az Inter a városi rivális kudarca után erősített, s a köztudottan remek Garrone-Moratti kapcsolatoknak köszönhetően közel került az ifjú olasz tehetség megszerzéséhez.

A goal.com szakértői szerint a Poliért vívott versenyfutásban az Inter esélyei jobbak, Leonardo kimondottan szeret fitaal tehetségekkel dolgozni.

6. Philippe Mexes (középső védő, Roma, 29 éves)

A francia válogatott védő sorsa napról napra változik. A Milan évek óta udvarol neki, szinte már Nesta utódját látja a játékosban, akinek óriási előnye, hogy ingyen megszerezhető. A "Farkasokat" 2004 óta szolgáló játékos szerződése ugyanis június végén lejár Rómában, s a felek nagyon messze vannak a hosszabbítástól. Március utolsó napjaiban Mexes hosszabb interjút adott a francia sajtónak, ahol azt mondta: "Igaz, hogy lejár a szerződésem, de még nem döntöttem el mit csinálok. Most várok és átgondolom az összes ajánlatot. Sohasem mondtam, hogy el akarom hagyni jelenlegi klubom, de az elkövetkező hónapokban meghozom a döntésemet. Elismerem, hogy tárgyalok a Milannal, de az is lehet, hogy hosszabbítok a Romával, vagy éppen Angliába igazolok. Ha el is hagyom a Romát, legszívesebben maradnék Olaszországban."

Ez az állapot azonban tökéletesen megváltozott a vasárnapi Roma-Juventus (0-2) bajnoki rangadón, ahol a francia védő térdszalagszakadást szenvedett. Amennyiben a diagnózis helytálló, a francia játékosra legalább három hónapos kihagyás vár. Így Mexes az idei szezonban már nem léphet pályára. Ez könnyen jelentheti azt is, hogy a futballistát többé nem látjuk a "Farkasok mezében".

Az olasz és a francia lapok szerint a Mexesért zajló versenyben a Milan van pole pozícióban, de emlékeztetnek: az Internek is gondjai vannak a belső védő poszton, ezért könnyen elképzelhető, hogy a háttérben megkörnyékezték "az ingyenjátékost".

5. Riccardo Montolivo (középpályás, Fiorentina, 26 éves)

Az olasz válogatott játékosnak (aki egyébként német útlevéllel is rendelkezik) 2012-ben jár le a szerződése Toszkána szívében. Ha a Fiorentina pénzt szeretne kapni érte, akkor az idei nyáron kell piacra dobnia. Tudják ezt a milánói sztárklubok is, nem véletlenül aktivizálták magukat Montolivóért. Az Inter már korábban is szemezett a válogatott játékossal, de mivel úgy tűnik, hogy Andrea Pirlo nem hosszabbítja meg szerződését a Milanban, a piros-feketék is harcot indítottak a Caravaggióban született, korábban az Atalanta csapatában is megfordult irányítóért.

Az olasz sajtó szerint az Inter van kedvezőbb helyzetben, de a 10 millió eurós ajánlat könnyen felülírható a másik félnek.

4. Domenico Criscito (védő, Genoa, 24 éves)

A balhátvéd poszt továbbra is a Milan Achilles-sarka, bár a télen igazolt, holland Urby Emanuelson akár meg is oldhatja ezt a régi gondot a klubnál. A télen egyébként már komolyan felmerült, hogy a 14-szeres olasz válogatott játékos a Milanhoz igazol, de akkor a két klub vezetői nem tudtak megegyezni. A Corriere dello Sport a téli transzferpiac zárása után szinte azonnal arról számolt be, hogy ha a Milannak nem sikerült megszereznie a játékost, akkor az Inter megteszi ezt. A párharc vélhetően a nyáron is tart majd, de a milánói klubokon kívül a Bayern München és a Juventus is élénken érdeklődik. A játékos ára 15 millió euró körül lehet.

Az olasz sajtó szerint a Milan van kedvezőbb helyzetben két okból is. Egyrészt a Milan és a Genoa vezetői több közös ügyletben is érdekeltek (pl. Boateng játékjoga), másrészt a piros-feketéknek égető szüksége van egy baloldali védőre.


3. Andrea Pirlo (középpályás, Milan, 32 éves)

Talán a legmeglepőbb név ezen a listán. Az 1979-es születésű világ- és kétszeres BL-bajnok labdarúgó minden komoly felnőtt címét a Milan csapatában szerezte, ezer szállal kötődik az "Ördögökhöz". A 2006-os vb-döntő legjobb játékosának választott Pirlo szerződése a nyáron lejár a Milannál, s a hónapok óta sérüléssel bajlódó középpályás még nem hosszabbított. Adriano Galliani, a Milan általános alelnöke pedig hallgat. Korábban annyit közölt, hogy a csapat többi lejáró szerződésű játékosához hasonlóan, Pirlóval is áprilisban, májusban kezdik el a tárgyalásokat az esetleges hosszabbításról. A klubvezető nem titkolta: az új szerződésnek mindenképpen alacsonyabb bért kell tartalmaznia, mint a jelenlegi. Olasz lapértesülések szerint a Milan maximum évi 3,5-4 millió eurós évi fizetést hajlandó fizetni a labdarúgónak.

Az olasz U21-es válogatott történetének legeredményesebb játékosáért persze gyorsan megjelentek a kérők. A leghangosabban a Juventus "dörömbölését hallhattuk", de mint kiderült: "a zebrák" is jelentősen csökkentenék - a jelenlegihez képest - Pirlo fizetését. Természetesen az Inter sem maradhatott ki a licitből, hiszen 1998 és 2001 között Andrea a városi rivális játékosa volt. Hétfőn pedig a Roma jelentette be, hogy tárgyal Pirlo ügynökével. Külföldi klubok is megjelentek az érdeklődök sorában. Logikusnak tűnt, hogy a Milan korábbi sikeredzője, Carlo Ancelotti jelenlegi klubja, a Chelsea is kereste a középpályást, míg a Manchester Cityről köztudott: minden klasszisra szívesen licitál a szinte korlátlan tőkével rendelkező arab tulajdonos.

Az olasz sajtó teljesen megosztott a játékos jövőjét illetően. Sokan valószínüsítik, hogy Pirlo marad a Milanban, mások a Romát tartják esélyesnek, de az Inter is lesben áll, hogy borsot törhessen a rivális orra alá.


2.  Kaká (irányító középpályás, Real Madrid, 28 éves)

A Milan legújabbkori történetének legnagyobb csalódása volt, amikor a világbajnok játékos a Real Madridba igazolt 2009 nyarán. A csapat szurkolói azóta se tudják, hogy Ricky önszántából választotta-e a Realt, avagy a vezetők gondolták az érte kapott csaknem 70 millió eurót nyomósabb indoknak a klubhűségnél és a sikereknél. A 82-szeres brazil válogatott játékos azonban nem tudott megkapaszkodni a Real első csapatában, folyamatos sérülései szinte teljesen lehetetlenné tették, hogy játékba lendüljön. A helyzet kapóra jött az Inter vezetőségének, akik még mindig nem tudták megemészteni, hogy korábbi idolukat, a svéd Ibrahimovicot a nyáron a Milan visszahozta a városba - csak a másik oldalra.

Az aranylabdás Kaká esetleges megszerzését már ősszel is a bosszú első lépésének gondolták (végül nem jött össze, helyette egy ősmilanost, a brazil Leonardót szerezték meg az edzői padra). Sokan úgy vélték, hogy Leonardo, aki mindig is nagy tisztelője volt Kaká játékának, azonnal támadást indít honfitársa leigazolásáért. Természetesen a Milannál is felmerült, hogy visszahoznák a korábbi zsenit. Sokatmondó jel volt, amikor az egyik tavaszi bajnokin a San Siróban együtt nézte a meccset Adriano Galliani, Milan elnök és Boosco Leite, Kaká édesapja (ügynöke). Galliani azt mondta, hogy kész tárgyalni Kaká visszatéréséről, de a játékosnak le kell mondania - a Milanban - kiugróan magasnak számító fizetése egy részéről. A spanyol lapok szerint Kaká évente nettó 9 millió eurót tehet zsebre a Real Madridnál, a Milan jó, ha a felét megadná az újra megsérült játékosnak. Az Inter hajlandó komolyabb fizetést is adni... De továbbra is képben van a Chelsea, amelyiknek éppen az a Carlo Ancelotti a mestere, aki korábban Kakát az európai labdarúgás trónjára segítette.

Az olasz lapok szerint egyik olasz klub sem harcol komolyan a folyamatosan sérült játékosért. A milánóiaknak egy másik brazil irányító kell, Ganso. A spanyol lapok viszont úgy tudják: a Milan és Kakáék már egy előszerződésben is megállapodtak.

1. Paulo Henrique "Ganso" (irányító középpályás, Santos, 21 éves)

Milánóban mindenki Gansóról álmodik. A város szinte minden focibarátja a brazil csillagban látja a jövő zálogát. A címvédő Inter vezetői, szurkolói ugyanúgy, ahogy a listavezető Milan szerelmesei. A Santos üdvöskéjéért mindenki mindent bedob. Az Inter oldalán elsősorban Leonardóban bíznak, aki annak idején a városi riválishoz csábította Kakát, majd Patót. Most Gansót kellene "házhoz szállítania".

Március közepén úgy tűnt, hogy a kék-feketék célba értek, a tuttomercatoweb.com tényként közölte, hogy a nerrazurri túllicitálva a Chelsea-t megállapodott a Santos vezetőivel és a jétékossal, hogy a nyáron 35 millió euróért csapatot vált. Ganso azonban cáfolt: "minden játékos szeretne egyszer egy nagy európai klubban játszani, azonban 2015-ig szóló szerződésem van a Santosnál. Sosem mondtam, hogy távozom, de elképzelhető, hogy a nyártól valamelyik milánói csapatban játszom majd" - mondta a Globoesporte-nak. Április első napjaiban Ganso ügynöke már Milánóban tárgyalt - a SkySport 24 információi szerint először a Rossoneri alelnökével, Adriano Gallianival és sportigazgatójával, Ariedo Braidával, akikekkel a télen már Brazíliában is egyeztetett. A tárgyalásokról nem jelent meg hivatalos közlemény, de a Milan brazil klasszisa, a védő Thiago Silva azt mondta, hogy mindennap beszél Gansóval és tárt karokkal várja a csapatnál.

A nemzetközi sajtó szerint a 35 millió eurós vételár a 21 éves játékosért inkább az Internek kedvez. Moratti könnyebben kifezeti ezt az összeget, mint a Milan, ahol az utóbbi években inkább a megfontolt költés (spórolás) volt a jellemző.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×