Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megtörték a hat éve tartó átkot a magyar pólósok!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar férfi vízilabda-válogatottnak 2004 óta most először sikerült legyőznie Szerbia csapatát. Kemény Dénes együttese 9-6-ra nyert a zágrábi Európa-bajnokság B csoportjában.

A zuhogó eső szemerkélősre váltott, amikor a Mladost-uszoda 33 méteres nyitott medencéjében megkezdődött az összecsapás. A parton mindenesetre már a nyitány előtt megszületett a magyar győzelem: egy talán félszáz fős szerb szurkolócsoporttal szemben vagy háromszáz magyar torkából szólt a "Ria-Ria-Hungária!" harci kiáltás, lobogtak a piros-fehér-zöld zászlók, és szóltak rendületlenül a magyar vuvuzelák.

A harsány, és már-már hazai miliőt idéző hangulatban egy-két eltékozolt lehetőség után előbb Biros Péter, majd Varga Dániel pazar passzból közelről szerzett góljaival vezetett is a magyar együttes (1-0, 2-1).

Az első szünetet követően remekül védekezett ki egy emberelőnyt a Kemény-csapat, aztán a felső kapufa segítségével hárított a kapuban kezdő Nagy Viktor, hogy aztán Madaras Norbert balkeze villanjon (3-1). Erre már - újabb fórból - érkezett válasz, sőt az egyenlítés is összejött a nagyszünetre (3-3).

Nagyszerűen indult viszont a harmadik nyolc perc: az addig csak a "majdnem" gólig eljutott Hosnyánszky Norbert elhajlásból bombázott a szerb hálóba (4-3). A center Kis Gábor a változatosság kedvéért átlövésből növelte tovább az előnyt (5-3), jól játszott a magyar csapat, s biztos kézzel védett Nagy. Olyannyira, hogy - első magyar duplázóként - Madaras 6-3-ra alakította az állást. Magabiztos magyarok, megszeppent szerbek - ezt mutatta a medencekép, de még sok volt hátra a meccsből. Jelesül a harmadik játékrészből másfél perc, amikor Birosék emberelőnyhöz jutottak, a precíz figura végén pedig Szivós Márton bevágta a hetedik magyar gólt is (7-3)!

El lehet-e herdálni ekkora előnyt? - hangzott a költői kérdés, amire a választ az utolsó negyed adta meg: nem! A magyar válogatott továbbra is roppant koncentráltan játszott, s bár a labdának nem akaródzott újból a szerb kapuba kerülni, a rivális egyszerűen képtelen volt feltörni a magyar védelmet. Pontosabban háromszor azért csak sikerült nekik: emberfórból, bő négy perccel a vége előtt (7-4), majd a triplázó Madaras találata nyomán még két alkalommal(8-6).

A lényegen azonban ez mit sem változtatott, pláne Kis tökéletes "zárszónak" is megfelelő lökete után (9-6): hat szűk esztendőt követően Magyarország vízilabda-válogatottja legyőzte Szerbia nemzeti csapatát. S ez akkor is hatalmas szó, ha csupán egy "egyszerű" Európa-bajnoki csoportmérkőzésen következett be a "mumusverés".