eur:
394.35
usd:
371.6
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor

Bundabotrány: 22 milliót kínáltak a Loki meccséért

Titokban az UEFA nyoni központjába utazott Mészáros Norbert és Vukasin Poleksic, ahol a szövetség fellebbviteli bírósága hétfőn tárgyalja eltiltásuk ügyét - tudta meg a Nemzeti Sport. A két játékos ügyvédek, tanúk és sportvezetők társaságában indult Svájcba vasárnap. Az Index korábbi értesülései szerint a Debrecen eltiltott montenegrói labdarúgója elismerte, hogy a Liverpool elleni BL-meccs előtt találkozott a fogadási maffia egyik gyanúsítottjával, azt azonban tagadta, hogy elfogadta volna a felkínált nyolcvanezer eurót, mintegy 22 millió forintot. Mészáros Norbert ártatlannak vallja magát.

"Ennyi pénzért senki sem adna el egy meccset. Igazából egymilliárdért sem adnék el egy BL-meccset" - mondta az Index munkatársának az egyik debreceni játékos arra felvetésre, hogy eltiltott csapattársának, a montenegrói Vukasin Poleksicnek állítólag nyolcvanezer eurót, vagyis több mint huszonkétmillió forintot ajánlott fel a DVSC Liverpool elleni meccse előtt a Berlinből irányított fogadási maffia.

A Németországban kirobbant fogadási botrány magyarországi következményeként Poleksic két, Mészáros Norbert pedig másfél éves eltiltást kapott az UEFA-tól, mert nem jelentették, hogy csapatuk nemzetközi meccsei előtt megpróbálták rávenni őket a mérkőzés befolyásolására.

Az európai szövetség fellebbviteli bizottsága az ügyet hétfőn tárgyalja, ezért vasárnap ügyvédek, tanúk és sportvezetők társaságában Nyonba utazott a két érintett játékos. Mészáros Norbert ártatlannak vallja magát és felmentését kéri, Poleksic pedig büntetése mérséklésében bízik - tudta meg a Nemzeti Sport.

Sajtóhírek szerint a tavalyi BL-szezonból az európai szövetség a Liverpool elleni idegenbeli mérkőzést, illetve a Fiorentina elleni hazai összecsapást vizsgálta, illetve a két évvel ezelőtti, Young Boys elleni UEFA-kupa-meccs is gyanús lett.

Az internetes portál informátora szerint ennél is sokkal nagyobb bajban lehet a bajnoki cím védője. A csalássorozat fő gyanúsítottja, a Berlinben élő horvát Ante Sapina bevallotta, hogy a DVSC valamennyi BL-csoportkörös meccsére fogadott.

Az Index úgy tudja, hogy már nemcsak a BL-főtáblás szereplés, hanem a selejtezőben játszott, idegenbeli, Kalmar elleni meccs is gyanús, ehhez jöhet még a 2008-as svájci Young Boys elleni találkozó. A Debrecen valamennyi említett meccsen kikapott, a portál informátora azonban felhívta a figyelmet arra, a Lokira jellemző, hogy egygólos vezetésről veszít el egy mérkőzést. Az említett listából ilyen a Young Boys, a Kalmar és a Fiorentina elleni vereség is. A logika egyértelmű, a mérkőzések ilyen alakulására nagyobb szorzóval fizetnek a fogadóirodák, mint egy sima vereségre. Fontos, hogy bár a Loki meccseiről van szó, nem a klub, hanem annak jelenlegi vagy korábbi játékosai keveredtek gyanúba.

A német nyomozók a lehallgatott telefonfelvételek alapján kiderítették, hogy a gyanúsítottak óvatosak voltak, személyneveket elvétve használtak, Vukasin Poleksic neve azonban elhangzott a felvételeken, amelyek szerint az egyik gyanúsított meglátogatta a Liverpool elleni mérkőzés előtt a montenegrói kapust.

A válogatott játékos állítólag nem is tagadta a találkozás tényét, sőt kiderült, hogy a futballista lakásán találkoztak a gyanúsítottal. A bűnbanda egyik tagja, Dragan Mihelic nyolcvanezer eurót ajánlott egyetlen meccsért, ám ezt nem fogadta el a kapus. A liverpooli meccset el is veszítette a Loki 1-0-ra, ez azonban áthúzta Sapináék számításait, a berliniek ugyanis 3-0-s angol győzelmet vártak.

Az angolok elleni meccshez hasonlóan képbe került nemcsak a Fiorentina elleni hazai, hanem a Lyon elleni idegenbeli is. Az akkori csapatkapitány, Kiss Zoltán azt mondta a hatóságoknak, hogy nem látott semmi különöset a csoportutolsóként végző DVSC meccsein.

Az Index utánajárt annak is, hogy mennyit kereshetnek a debreceni játékosok. A portál forrásai szerint egy és másfél millió forint közötti havi fizetésekről lehet szó, míg egyesek szerint a legtöbbet kereső debreceni alapjátékosok egy szezonban körülbelül negyvenmillió forintot vihettek haza.

A nyomozók szerint, ha valóban manipulálták a Loki meccseit, Poleksic ezt nem tehette egyedül, több társa is lehetett, erre azonban nem találtak utalást. Arra sem, hogy a külföldi lapokban Loki-meccsekkel összefüggésben gyanúba kevert Filipovics Vladan játékosmenedzsernek bármilyen szerepe lett volna. Ennek ellenére az Index úgy tudja, hogy bár a játékosügynök valóban nem volt gyanúsított, esetleges érintettségét vizsgálták.

Filipovics Valdan májusban azt mondta az InfoRádiónak: elképzelhetetlen, hogy magyar válogatott játékosok bundaügyekbe keveredtek volna. Kiemelte, hogy nem ismeri a sajtóhírekben vele kapcsolatba hozott délszláv bűnszervezet tagjait.

A menedzser szerint kárt okoz számára és az egész magyar futballnak is, hogy valaki ok és bizonyíték nélkül vádolja. Nem tudja, hogy kinek állhat érdekében gyanúba keverni őt, de valaki ártani akar neki, vagy a bundázásban érintettek próbálják másra terelni a figyelmet - vélekedett. Filipovics hangsúlyozta: az általa képviselt labdarúgókról nem tudja elképzelni, hogy részt vettek volna a meccsek eredményének manipulálásában.

Az Index szerint Vukasin Poleksic tagadta, hogy megvesztegették volna, azonban megnevezte egy korábbi játékostársát, a jelenleg az Újpestben játszó Takács Zoltánt, mert a kapus állítása szerint rajta keresztül keresték meg. Takácsot ki is hallgatták Bécsben, a védő tagadta a kapcsolatot. Az Index forrásai szerint érthetetlen Mészáros Norbert gyanúba keverése, a debreceni játékos tagadta még azt is, hogy megkeresték volna.

Az UEFA már május elején vizsgálta a DVSC bizonyos európai kupameccseit, erről a sajtó beszámolt,  a klubvezetők azonban ezt nem erősítették meg. Majd amikor az európai szövetség képviselői Budapesten hallgatták ki a játékosokat, a Loki elöljárói rutinvizsgálatnak nevezték az eljárást. Igaz, ekkorra már a DVSC sportigazgatóját is meghallgatták az ügyben, Bartha Csaba pedig együttműködéséről biztosította a hatóságokat.

A debreceni klubvezető az InfoRádiónak korábban arról beszélt, hogy az UEFA a 4-3-as Fiorentina-győzelemmel végződött budapesti BL-mérkőzés kapcsán vizsgálódik, de Bartha Csaba szerint a szövetség összesen több száz gyanús meccset vett górcső alá. A sportigazgató arra a kérdésre, hogy kiket kérdezett ki az UEFA delegációja, azt mondta: tudja, de nem mondja el.

Az Index informátorai szerint meglepő, hogy miközben a nyomozók még bőven gyűjtötték az adatokat, az európai szövetség már felfüggesztette a két futballista játékjogát. Poleksic ellentétben a korábbi állításokkal, a rendőrségi eljárásban gyanúsított volt, mert elhangzott a neve a lehallgatott beszélgetésekben, és ez várhatóan így is marad, a németországi eljárás legalább még egy évig eltarthat. A bochumi nyomozók azonban egyáltalán nem biztosak abban, hogy a montenegrói játékos nem vette át a felkínált nyolcvanezer eurót, bizonyítékuk azonban nincs.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×