eur:
394.5
usd:
365.27
bux:
65461.77
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Két kajakos egység maradt le a 1000 méteres döntőkről

A kajak egyesek versenyében érdekelt Kucsera Gábor és a férfi kajaknégyes nem jutott döntőbe 1000 m-en a poznani kajak-kenu világbajnokságon. A többi számban sikeresen szerepeltek a magyarok az egy kilométeres táv csütörtök délutáni középfutamai során, így a szombati nyolc finálé közül hatban lesz magyar hajó.

A kajakosok egyes számában címvédő Kovács Katalin megnyerte futamát, bár láthatóan ezúttal is keményen küzdött a hullámokkal, amelyek az időközben napossá vált időben sem csillapodtak. Mögötte a finn Anne Rikala és az ukrán Marija Vasziljevszkja biztosította még a helyét a fináléban, ahol ott lesz Simon Miklós tanítványa, a július eleji, trasonai Eb-n némi meglepetésre győztes brit Rachel Cawthorn is.

A 27-szeres vb-aranyérmes Kovács három számban indul a vb-n, s amennyiben legalább az egyiket megnyeri, lehagyva a németek legendás versenyzőjét, Birgit Fischert, minden idők legeredményesebb női kajakosa lesz a világbajnoki címek tekintetében.

Délelőtt Kovácshoz hasonlóan a kenus Vajda Attila is panaszkodott a rossz körülményekre, ennek ellenére akkor, és ezúttal is magabiztosan nyerte futamát, s került a legjobb kilenc közé.

"Kétszer majdnem beborultam, és körülbelül százzal kevesebb volt a csapásszámom, mint egyébként szokott lenni, mert állandóan korrigálnom kellett. Ennyit a körülményekről" - mondta bosszankodva a befutó után a szegediek klasszis versenyzője. Peking egyetlen magyar egyéni olimpiai bajnoka tavaly csak nyolcadik lett kedvenc számában a vb-n, a mostani két futamgyőzelem azonban azt mutatja, hogy - hullámos víz ide vagy oda - szombaton ennél sokkal jobb teljesítmény várható tőle.

Csakúgy mint Kovács és Vajda, a Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos kettős (K-2) is duplázott, azaz az előfutamban elért első helyet követően délután sem adta alább. A két rutinos kajakos - Kammerer háromszoros, társa kétszeres olimpiai bajnok - 11 év után versenyez újra együtt idén, s mindketten azt mondják, jól megy alattuk a hajó.

"A döntőben szeretnénk az idei legjobbunkat teljesíteni, de hogy ez mire lesz elég, nem tudhatjuk. Nem helyezésekben gondolkodunk, csak jól akarunk menni az erősnek ígérkező mezőnyben" - fogalmazta meg óvatosan a célokat Kammerer. A négy középfutam közül egyébként a magyarok győztes ideje volt a legjobb.

A Tóth Márton, Mike Róbert kenupáros is jól ment, egy második hellyel kvalifikálta magát a legjobbak közé.

Magyar szempontból két csalódást hozott a délután: Kucsera és a Dombi, Szalai, Kökény, Hadvina összeállítású, Eb-ezüstérmes férfi kajaknégyes nem tudta beverekedni magát a végjátékba. A Kőbánya SC párosban kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnoka csupán ötödik, a csapat pedig negyedik lett középfutamában, pedig a továbbjutáshoz legalább az első három között kellett volna zárniuk.

A Szabó Gabriella, Csipes Tamara kajakos duó már a délelőtti előfutamból kvalifikálta magát a döntőbe, a kenu négyeseknél pedig mindössze kilenc egység nevezett, így itt nem rendeztek előfutamot, azaz a Széles, Varga, Nagy, Sarudi kvartett majd csak a fináléban száll vízre.

"A két kudarcnak természetesen nem örülök, a rosszabbik rossz a négyes kiesése, ami egyelőre érthetetlen számomra. Hirtelen nem is tudok mit mondani. Kucserában benne volt a döntő, nem sikerült neki, nagyon sajnálom. A többiekkel elégedett vagyok, a szombati döntők során több érem is benne van ebben a hat egységben. A körülményekkel nem akarok foglalkozni, a víz mindenkinek egyformán hullámos volt" - értékelte a nyitónapot Storcz Botond szövetségi kapitány.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×