eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Új szabály változtathatja meg a Premier League-et

Szombaton kezdődik az angol labdarúgó-bajnokság, amelynek szakértők szerint a Chelsea a legnagyobb esélyese. A pontvadászat várhatóan a korábbiaknál is kiegyenlítettebb lesz, mivel a nagy négyes mellé a Tottenham, a Manchester City és az Everton is felzárkózott. A nyár egy új szabályozás tanulásával zajlott a kluboknál.

Egy új szabály határozta meg a Premier Leauge-ben szereplő csapatok nyarát. A keretek létszámának korlátozásával, illetve a keretekbe tartozó játékosok kritériumának felállításával Európa legjobban működő és leggazdagabb ligája először hozott olyan döntést, ami nem a gazdagok érdekét szolgálja.

Szeptember elsejétől, vagyis a nyári átigazolási időszak végétől legfeljebb 25 játékos lehet egy Premier League-klub keretében. Közülük legalább nyolcnak hazai nevelésűnek kell lennie. A kitétel ebben az esetben azt jelenti, hogy 21 éves kora előtt legalább három évet már egy angol vagy egy walesi profi klubban kellett töltenie a játékosnak. Amennyiben egy klubnak nincs nyolc hazai nevelésű játékosa, nem töltheti fel a 25-ös keretet. Például a Chelsea ezekben a napokban öt ilyen játékost tud a soraiban, így csak 22-es kerettel gazdálkodhat.

A szabály alkotói úgy gondolták, ezzel segíthetik a fiatal angol játékosok bekerülését a Premier League-be. Talán valóban jelenthet ez egy kis lépést, de a Chelsea-nél maradva, a tavasszal ifjúsági FA-kupát nyert korosztályos csapat legjobbjai külföldiek voltak - ha esetükben letelik a három év, már hazainak számítanak majd. A szabályhoz tartozik még, hogy annyi 21 éven aluli játékost nevezhet a klub a keretébe, amennyit csak akar, így valójában feltöltheti a névsort.

Mivel az angol szezon hosszú, kérdéses, hogy elégséges-e a 25 játékos. Ennél többet vetettek be az előző szezonban a csapatok. A Portsmouth-ban például 33 futballista játszott, és átlagban 27 játékost küldtek pályára az idényben az együttesek. Ugyanakkor nyilván akadtak olyan fiatalok is közöttük, akik továbbra is létszám-korlátozás nélkül nevezhetőek.

Elküldték az öregeket a Chelsea-től

Mindenesetre a fentiek figyelembe vételével kell kialakítani az új idényre a kereteket. A címvédő és tavaly rekordokat sorát megdöntő Chelsea egyelőre nem vett azonnal bevethető angol játékost, ellenben megszerezte körülbelül 20 millió euróért Ramirest, a Benfica brazil válogatott középpályását, aki így Josszi Benajun mellett a másik fontos igazolás a Kékeknél. A nyár a fiatalítás jegyében zajlott a Stamford Bridge-en: távozott Deco, Ballack, Belletti, Ricardo Carvalho, valamint Joe Cole, és Carlo Ancelotti a már említett fiatalokkal töltötte fel a keretet, akiknek a felkészülés során is sok lehetőséget biztosított. A Kékek mindössze egy meccset nyertek meg a nyáron, és a Szuperkupát is elveszítették a Manchester Uniteddel szemben, de a vb-n szerepelt futballisták meglehetősen későn kapcsolódtak be a munkába.

"Sokkal jobbak leszünk, mint az előző szezonban, mert mindannyian gazdagabbak lettünk az elmúlt év tapasztalataival. Nem érzem, hogy öregedtem volna, viszont jobb edző lettem, mert nagyok sokat tudtam meg a helyi futballközegről" - mondta a Kékek menedzsere, Carlo Ancelotti. A szakértők többségének a Chelsea az első számú favorit.

A Manchester Unitednél még kisebb volt a jövés-menés, de úgy tűnik, a klubtörténet első mexikói játékosa, "Chicharito", vagyis Javier Hernandez remek vétel volt. Mellette Chris Smalling érkezett. Rooney formáján sok múlik majd, valamint azon is, hogy a "nagy öregekben" még mennyi erő van.

Sir Alex Ferguson arra számít, hogy a tavalyinál is nagyobb lesz a küzdelem a bajnoki címért. "Az előző idényben sokat változott a Premier League. Egészen más volt, mint a korábbi években, mert az első négy pozícióért küzdő együttesek folyamatosan pontokat hullajtottak. Ez azt jelenti, hogy az ellenfelek erősödtek, s a mostani szezonban is nagyon oda kell majd figyelnünk többek között az Aston Villára, az Evertonra, a Tottenhamre és a Manchester Cityre" - vélekedett a skót tréner.

Az Arsenal Franciaországból vett két játékost, Maruan Samakot és Laurent Koscielnyt, de a legnagyobb erősítés, hogy meg tudta tartani kapitányát, Cesc Fabregast. A védelemből rutinos labdarúgók távoztak, és Arsene Wenger még egy kapust csábítana Londonba.

A Liverpool a szerb Milan Jovanoviccsal, Joe Cole-lal és a dán Christian Poulsennel erősített eddig, de talán még ennél is fontosabb, hogy a sztárklubok által körüludvarolt Fernando Torres és Steven Gerrard is maradt az Anfield Roadon. A Vörösök új edzővel, Roy Hodgsonnal vág neki az idénynek. Egyelőre kétséges, mi lesz a kerettel készülő két magyar, Gulácsi Péter és Németh Krisztián sorsa.

Ismét rengeteget költött a City


A legtöbbet a Manchester City költötte, a világ leggazdagabb klubja idén is átlépte a 100 millió fontos határt. Érkezett David Silva, Yaya Touré, Aleksandar Kolarov és Jerome Boateng, és várhatóan napokon belül Mario Balotellit és James Milner is aláír. Roberto Mancininek az okozhat gondot, hogy a keretet 25-ösre csökkentse.

A Tottenham tavalyi negyedik helye után a BL-ben is szerepelhet, a szakértők is kíváncsian várják, a kettős terhelés mennyit vesz ki a londoni együttesből. Kevés mozgás volt a klubnál a nyáron.

Rangadók az első körben

A szombaton kezdődő első körben két rangadó is lesz: a Tottenham a Manchester Cityt fogadja, vasárnap délután pedig a Liverpool az Arsenallal találkozik. A Chelsea az újonc West Bromwich ellen kezdi az idényt, a birminghami klubot a Kékek egykori kedvence, Roberto di Matteo vezeti.

Gera Zoltán csapata, a Fulham szombaton a Bolton Wanderers vendégeként kezdi az idényt, míg a Manchester United hétfőn látja vendégül az élvonalba egy év szünet után visszajutott, Kádár Tamást is foglalkoztató Newcastle Unitedet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Forgalmi dugóba került az építőipar

Forgalmi dugóba került az építőipar

A 2022-es háborús és inflációs válság után nem egészen 2 évvel tulajdonképpen adottak a feltételek ahhoz, hogy a magyar építőipar és azon belül a lakásépítések lendületet kapjanak. Mégsem ez történik, az ágazati szereplők és szakértők szerint 2024-ban és még 2025-ben is kevesebb lakás készül el Magyarországon, mint 2023-ban, pedig az sem volt már egy jó év. Kicsit több mint egy évnyi válságtünet tehát bő 3 éves szakadékot hagy maga után. A gyors lassulás, lassú gyorsulás problémája ismert jelenség az autópálya-üzemeltetésben, a következménye bosszantó torlódás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×