Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Czene Attila: Európai szintű lesz a sport részesedése a költségvetésből

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány pár év alatt az európai szintre, azaz egy százalékra szeretné növelni a sport részesedését a teljes költségvetésből - jelentette be Czene Attila sportpolitikai ügyekért felelős államtitkár a Duna Tv Sportaréna című hétfő esti műsorában.

Hozzátette: az emelést úgy szeretnék elérni, hogy már a jövő évi büdzsében a mostani 0,4 százaléknál legalább 0,1 százalékkal több legyen a sport részesedése. A folyamatos emelésekkel így négy-hat év alatt lehetne elérni az európai színvonalat.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy egycsatornássá kívánják tenni a sportfinanszírozás rendszerét. Éppen a napokban egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel arról, hogy ennek első lépéseként a köztestületek számát a jelenlegi ötről kettőre kívánják csökkenteni. Czene Attila elmondta: már folynak a tárgyalások arról, hogy a paralimpikonok szervezete a Magyar Olimpiai Bizottságba, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége és a Nemzeti Szabadidősport Szövetség pedig a Nemzeti Sportszövetségbe tagozódna.

Az államtitkár hangsúlyozta: szeretné, ha a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Igazgatóság és vele együtt az utánpótlásprogramok a jövőben is az állami sportirányítás felügyelete alá tartoznának. Ez a kérdés azonban még függőben van, és az is elképzelhető, hogy az olimpiai sportágak mellett ezt a területet is a MOB felügyeli majd.

Czene Attila kitért arra, hogy a kormány által a közelmúltban elfogadott adócsomag részeként, a társasági adókedvezményeken keresztül néhány kiemelt sportág plusz piaci forrásokhoz juthat. A klubok és a szövetségek ezeket a pénzeket utánpótlás-nevelésre, a tárgyi feltételek és a létesítményhelyzet javítására, valamint személyi kifizetésekre fordíthatják, s véleménye szerint ezek a változások, valamint a sportnak visszaadott 700 milliós költségvetési támogatás pozitív hatásai már a londoni olimpiáig jelentkezhetnek.

A jelenleg zajló magyarországi úszó Európa-bajnokságról Czene Attila kijelentette: nem akar túl nagy terhet rakni a magyar versenyzők nyakába, de négy-öt aranyérem megszerzését reálisnak látja. Ezek begyűjtésére Cseh Lászlót, Gyurta Dánielt, Verrasztó Evelynt, Jakabos Zsuzsannát és Hosszú Katinkát tartja esélyesnek.

"Tudom, hogy Katinka a hétfőinél jobb eredményre is képes 400 vegyesen. Szerintem titkon világcsúcsot szeretett volna úszni, és kicsit elgörcsölte, de hátra még van két erős száma, amelyeken javíthat" - tette hozzá bizakodóan az államtitkár, aki úszóként olimpiai bajnoki címet szerzett 1996-ban, Atlantában.