eur:
393.87
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"Nem az etiópok oldják meg a magyar atlétika gondjait"

Sok európai szövetség szándékosan, a remélt sikerek érdekében honosít afrikai atlétákat - mondta az InfoRádiónak a magyar szövetség szakmai igazgatója. Dornbach Ildikó hozzátette: a nemzetközi szövetség igyekszik visszaszorítani ezt a jelenséget. Magyarországon az atlétikában egyelőre nem követik ezt a gyakorlatot. Békéscsabán néhány etióp sportoló edz, de Dornbach Ildikó szerint nem ők fogják megoldani a magyar atlétika gondjait.

Kénytelenek vagyunk tudomásul venni, hogy egyre több európai országban honosítanak afrikai atlétákat, nem tudunk tenni ellene semmit - mondta az InfoRádiónak a magyar szövetség szakmai igazgatója. Dornbach Ildikó szerint már régóta kell szembesülni ezzel a folyamattal, amelyben a pénz is nagy szerepet játszik

A Magyar Atlétikai Szövetség szakmai igazgatója szerint szándékosan, a sikerek érdekében adnak állampolgárságot afrikai atlétáknak több országban, így a törököknél is. A színes nemzetiségű országokban, így a franciáknál és a briteknél már nem lehet csodálkozni a honosításokon - tette hozzá.

A nemzetközi atlétikai szövetség próbálja fékezni a folyamatot: a honosítás után négy évig nem vehetnek részt nemzetközi versenyen az atléták - közölte Dornbach Ildikó.

A szakmai igazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy a honosítás zsákbamacska is lehet, hiszen például a kenyaiaknál sem mindenki kiváló futó.

Magyarországon az atlétikában egyelőre nem követik ezt a gyakorlatot. Békéscsabán néhány etióp sportoló edz, de Dornbach Ildikó szerint nem ők fogják megoldani a magyar atlétika gondjait.

Szinte világverseny

A honosított atléták többsége menekültként érkezett fogadott hazájába, s tehetsége révén lett válogatott. Ebbe a sorba tartozik például a Barcelonában 5000 és 10.000 méteren diadalmaskodó brit Mo Farah, aki Szomáliában látta meg a napvilágot.

Mások - például a norvég színekben futó, gambiai születésű Jaysuma Saidy Ndure - családegyesítés révén kerültek új hazájukba. Bevált útja a honosításnak az (érdek)házasság. A barbadosi vágtázó, Ryan Moseley Salzburgba nősült, és bécsi miniszteri utasítás alapján egy éven belül megkapta az osztrák állampolgárságot. Az osztrák riporterek angolul készítettek vele interjút, mivel német tudása három évi ausztriai tartózkodás után is meglehetősen gyatra.

Feltűnően sok etióp születésű atléta versengett Barcelonában más államok színeiben. A férfiak 10.000 méteres versenyében három etióp állt rajthoz spanyol (Bezabek), török (Girmalegesse), illetve azerbajdzsáni (Ibrahimov) mezben, s a nők 3000 méteres akadályversenyében is akadt török, illetve üzbég színekben futó etióp, illetve kenyai atléta.

Jan Fitschen, a 10.000 méteres síkfutás göteborgi Európa-bajnoka csak 12. lett Barcelonában. A kudarcot részben az afrikai gyökerű konkurenciában látja. Szerinte egyes európai szövetségek célirányosan honosítanak külföldi, főleg afrikai futókat. Ez pedig lassan, de biztosan eltorzítja a versengés feltételeit az öreg kontinensen. A német hosszútávfutó szerint az európai atlétika sokszínűségét nem szabadna tönkretenni néhány "bevásárolt" éremszerzővel, akik számára Európa nem jelent többet az afrikaihoz képest magasabb életszínvonalnál.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×