Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A randalírozók szégyent hoztak a fővárosra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Berlin polgármestere szerint a Hertha labdarúgócsapatának randalírozó szurkolói szégyent hoztak a német fővárosra.

Klaus Wowereit hétfői nyilatkozatában a leghatározottabban elítélte azt, ami a szombati, Nürnberg elleni vesztes bajnoki mérkőzés lefújása után a berlini Olimpiai Stadionban történt.

A Hertha BSC mintegy 100, többnyire fekete csuklyás szurkolója botokkal és zászlórudakkal felfegyverkezve behatolt a pályára, és üldözőbe vette az ellenfél játékosait. A Nürnberg labdarúgói az utolsó pillanatban menekültek be az öltözőkbe, a randalírozók pedig törtek-zúztak, míg a rendőrség véget nem vetett a televízió által is sugárzott atrocitásoknak. A súlyos incidens során több rendőr könnyebben megsérült, és mintegy 30 szurkolót őrizetbe vettek.

A hétfői német újságok a Hertha történetének egyik leggyászosabb napjáról beszéltek. Egyrészt azért, mert a nagy múltú és a magyar válogatott Dárdai Pált is felvonultató berlini kék-fehérek sorsa a szombati vereséggel minden jel szerint végleg megpecsételődött, és a klub immár aligha kerülheti el az első ligából való kiesést. Másrészt ugyanakkor rámutattak: ilyen méretű szurkolói randalírozást régóta nem élt meg Berlin, illetve az Olimpiai Stadion. "A gyűlölet és a félelem visszatért a stadionokba" - fogalmaztak a történtek kapcsán a lapok.

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) hétfőn kemény büntetést helyezett kilátásba. Értesülések szerint a Herthát pénzbüntetés fenyegeti, és legkevesebb egy mérkőzést zárt kapuk mögött kell majd lejátszania. Az őrizetbe vett, később azonban szabadon bocsátott szurkolókat pedig minden bizonnyal jó időre kitiltják valamennyi németországi stadionból.

Dárdai Pál - aki a Nürnberg elleni mérkőzésen 281. alkalommal öltötte magára bajnokin a berliniek kék-fehér mezét, és ezzel a Hertha történetének legtöbb mérkőzést játszó rekordere lett - a Bild című újság hétfői számában megjelent nyilatkozatában a futball kultúrájának lábbal tiprásáról beszélt. Az amúgy a szurkolók egyik kedvencének számító Dárdai szerint nem szabad megengedni, hogy néhány randalírozó mindent tönkre tegyen. Az erőszakot meg kell fékezni - fogalmazott a magyar játékos.

Értesülések szerint a Hertha edzése vasárnap és hétfőn zárt kapuk mögött és rendőri védelem mellett zajlott.