eur:
394.07
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Fangiót, Prostot és Schumachert is lepipálta a győztes Alonso Bahreinben

Győzelemmel ünnepelte pályafutása első ferraris versenyét Fernando Alonso. A kétszeres világbajnok csapattársa, Felipe Massa és a mclarenes Lewis Hamilton előtt ért célba az idénynyitó Bahreini Nagydíjon, ezzel ő lett a Formula-1 történetében a negyedik olyan pilóta, aki bemutatkozó futamán nyert az olasz istálló versenyautójával. A sokáig vezető Sebastian Vettel technikai hiba miatt csak a negyedik lett. A címvédő Jenson Buttonnak (McLaren) esélye sem volt beleszólni a küzdelembe.

Úgy tűnt, Sebastian Vettel ott folytatja, ahol tavaly abbahagyta: a Red Bull német pilótája szombaton megszerezte a pole pozíciót, a rajtnál pedig senkit sem engedett maga elé. A mellőle induló ferraris Felipe Massa ugyanakkor nem tudta megtartani a pozícióját, csapattársa, Fernando Alonso vágott be elé és iramodott Vettel után.

A német azonban nem adott lehetőséget spanyol ellenfelének, tartotta a valamivel több mint 2 másodperces előnyét Alonsóval szemben, akit hasonló távolságból követett Felipe Massa. A tizedik körre világossá vált, hogy ez a trió küzd majd a végső győzelemért is, hiszen mögöttük jócskán lemaradt Nico Rosberg (Mercedes), Lewis Hamilton és Michael Schumacher (Mercedes).

A 13. kör meghozta az első kerékcserét: Bruno Senna (Hispania) hajtott ki a boxba, hogy új gumikat vételezzen a kopott szuperlágy abroncsok helyett, ám a startnál gondjai akadtak a kuplunggal. A következő az addig az utolsó pontszerző helyről éppen lemaradva, vagyis a 11. helyen autózó orosz újonc Vitalij Petrov volt a boxban, akit azonban már nem engedtek ismét pályára a szerelői: a Reanult felfüggesztésével akadt gond.

Még ugyanebben a körben megkezdődtek a lekörözések is, ugyancsak Bruno Sennával; az ifjú brazil elegánsan engedte útjára az élmezőnyt, ahonnan egyre többen vették a boxutca felé az irányt. A kerékcserék végeztével csupán egy helyen változott a sorrend: Hamilton szerelői gyorsabbak voltak, így 2008 világbajnoka Rosberg elé tudott kerülni.

A 21. körre két újonc istálló, a Hispania és a Virgin pilótái már nem voltak versenyben: az indiai Karun Chandok már a második körben összetörte az autóját, míg Bruno Senna a 19. körben volt kénytelen feladni a futamot. A virgines Luca Di Grassi sem bírta sokkal tovább Chandoknál, már a harmadik körben félre kellett állnia, csapattársa, Timo Glock gépe pedig a 17-ben adta meg magát.

Bár korábban arra lehetett számítani, hogy a csapatok nagy része két kerékcserés taktikát választ, a 24. körben kiderült, hogy nem erről van szó: a címvédő Jenson Buttonnal (McLaren) ekkor közölte a versenymérnöke, hogy nagyon vigyázzon a gumikra, hiszen a futam végéit ki kell bírniuk.

A következő körök nem tartogattak izgalmakat, az élen továbbra is Vettel, Alonso és Massa hajtott, nyomában Hamiltonnal, Rosberggel, Schumacherrel, Buttonnal és Webberrel. A harmincadik kör után a kétszeres spanyol világbajnok megelégelte a vonatozást és ritmusváltással igyekezett csökkenteni a különbséget, de a gumijai hamar túlmelegedtek, így nem tudta sokáig tartani a lépést az éllovassal.

Három körrel később aztán drámai fordulat következett: Vettel rádión jelezte a mérnökének, hogy az autója vesztett az erejéből, emiatt Alonso ismét a sarkában van. A spanyol még a célvonal előtt, brazil csapattársa pedig a célegyenes végén elhajtott a küszködő német mellett, akinek hamarosan jelezték, hogy a gépének - valószínűleg a kipufogórendszerben - mechanikai problémája van, amit nem tudnak kijavítani.

A 38. körben aztán Hamilton is megelőzte Vettelt, és a későbbiekben nem is változott a sorrend. A Ferrari istálló, éppúgy, mint a két évvel ezelőtti bahreini idénynyitón, most is kettős győzelemet ünnepelhetett, míg Alonso azzal, hogy a dobogó legfelső fokára állt, Mario Andretti, Nigel Mansell és Kimi Räikkönen után a negyedik olyan versenyző lett, aki első ferraris futamán nyerni tudott.Bahreini GP (49 kör, 308,405 km):
1. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari) 1:39:20.396 ó (átlag: 186,272 km/ó)
2. Felipe Massa (brazil, Ferrari) 16.099 mp hátrány
3. Lewis Hamilton (brit, McLaren) 23.182 mp h.
4. Sebastian Vettel (német, Red Bull) 38.799 mp h.
5. Nico Rosberg (német, Mercedes) 40.213 mp h.
6. Michael Schumacher (német, Mercedes) 44.163 mp h.
7. Jenson Button (brit, McLaren) 45.280 mp h.
8. Mark Webber (ausztrál, Red Bull) 46.360 mp h.
9. Vitantonio Liuzzi (olasz, Force India) 53.008
10. Rubens Barrichello (brazil, Williams) 1:02.489 p h.
11. Robert Kubica (lengyel, Renault) 1:09.093 p h.
12. Adrian Sutil (német, Force India) 1:22.958 p h.
13. Jaime Alguersuari (spanyol, Toro Rosso) 1:32.656
14. Nico Hülkenberg (német, Williams) 1 kör h.
15. Heikki Kovalainen (finn, Lotus) 2 kör h.
16. Sébastien Buemi (svájci, Toro Rosso) 3 kör h.
17. Jarno Trulli (olasz, Lotus) 3 kör h.

Leggyorsabb kör: Fernando Alonso 1:58.287 p

A pontversenyek állása az első futam után (még 18 van hátra):
Pilóták:
1. Fernando Alonso 25 pont
2. Felipe Massa 18
3. Lewis Hamilton 15
4. Sebastian Vettel 12
5. Nico Rosberg 10
6. Michael Schumacher 8
7. Jenson Button 6
8. Mark Webber 4
9. Vitantonio Liuzzi 2
10. Rubens Barrichello 1

Csapatok:
1. Ferrari 43
2. McLaren-Mercedes 21
3. Mercedes 18
4. Red Bull 16
5. Force India 2
6. Williams 1
Következik: ausztrál GP, Melbourne (március 28.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×