eur:
392.84
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Befejeződött Vancouverben a téli olimpia

Közép-európai idő szerint hétfő hajnalban hivatalosan befejeződött a XXI. téli olimpia Vancouverben.

A szervezők mindenkit meglepve egy könnyed, önironikus produkcióval vezették fel a záróünnepséget, ugyanis egy szerelőnek öltözött bohóc jelent meg a BC Place Stadiumban, és megjavította a nyitóünnepségen meghibásodott kandelábert, s a már teljes pompájában álló fáklyát ismét meggyújtották a stadion közepén.

Ezek után kezdődött meg az igazi "parti", egy kanadai zenekar élő zenéjére több mint ezer fiatal hódeszkás táncolt a "küzdőtéren" különböző formákat és üzeneteket kialakítva.

A díszvendégek bevonulását követően érkeztek a sportolók, köztük a magyarok, akiket az 1500 méteren hatodik, a váltóval pedig ötödik helyet elért Huszár Erika vezetett a nemzeti zászlót lengetve.

A versenyzők parádéját követte a vasárnapi 50 km-es férfi sífutás eredményhirdetése, mely során a norvég Petter Northug, a német Axel Teichmann és a svéd Johan Olsson 60.600 néző és az olimpián szerepelt szinte összes sportoló ovációjától övezve vehették át érmeiket.

A program felénél Gregor Robertson, Vancouver polgármestere átnyújtotta az olimpia lobogóját Jacques Roggenak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, aki Anatolij Pahamovnak, Szocsi első emberének adta azt tovább. Ezt követően bemutatkozott az orosz város, a 2014-es játékok házigazdája.

John Furlong, a szervező bizottság (VANOC) elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a játékok sikeréhez, s kiemelte, hogy Kanada erősebb lett az olimpiával. A VANOC első embere megemlékezett a szánkósok edzésén elhunyt grúz Nodar Kumaritasviliről is. A záróbeszédében Rogge szintén fájdalommal beszélt a tragikus balestet szenvedett sportolóról, majd méltatta a szervezőket, dicsérte a játékokat, s végül ünnepélyesen véget vetett a vancouveri téli olimpiának.

A NOB első embere után az ország egyik leghíresebb zenésze, Neil Young lépett színpadra, s a Long way you run című dalának záródallamaira kialudt az olimpiai láng.

Az olimpia hivatalosan ekkor lezárult, ám az ünnepség, a buli még nem, előbb az ország híres színészei szórakoztatták a közönséget, többek között William Shatner és Michael J. Fox, majd zeneszámok, többek között a Nickelback, Avril Lavigne és Alanis Morisette produkciói tették teljessé az estét.A lehető legjobban sikerült a kanadaiak számára a vancouveri téli olimpia, melyen versenyzőik összesen 14 aranyérmet szereztek, ami korábban még egyetlen országnak sem sikerült a téli játékokon.

Az eddigi rekordot az egy olimpián aratott győzelmek tekintetében a Szovjetunió és Norvégia tartotta 13-13 arannyal. Előbbi az 1976-os, innsbrucki, utóbbi pedig a 2002-es, Salt Lake Cityben rendezett játékokon szerzett 13 első helyet.

A kanadaiak számára a 14. siker volt a "legédesebb", miután azt a férfi jégkorongcsapat gyűjtötte be a játékok utolsó döntőjében. A vasárnapi fináléban a hazaiak hosszabbítás után győzték le 3-2-re az amerikai együttest.

Az Egyesült Államok küldöttsége Kanada és Németország mögött harmadik lett az éremtáblázaton, ugyanakkor a legtöbb dobogós helyet gyűjtötte be, összesen 37-et. E tekintetben is Németország lett a második 30-cal, míg Kanada 26-ot szerzett.

A vancouveri, XXI. téli olimpia teljes éremtáblázata

ARANY EZÜST BRONZ
Kanada 14 7 5
Németország 10 13 7
Egyesült Államok 9 15 13
Norvégia 9 8 6
Koreai Köztársaság 6 6 2
Svájc 6 - 3
Kína 5 2 4
Svédország 5 2 4
Ausztria 4 6 6
Hollandia 4 1 3
Oroszország 3 5 7
Franciaország 2 3 6
Ausztrália 2 1 -
Csehország 2 - 4
Lengyelország 1 3 2
Olaszország 1 1 3
Fehéroroszország 1 1 1
Szlovákia 1 1 1
Nagy-Britannia 1 - -
Japán - 3 2
Horvátország - 2 1
Szlovénia - 2 1
Lettország - 2 -
Finnország - 1 4
Észtország - 1 -
Kazahsztán - 1 -

Megjegyzés: a férfiak 20 km-es sílövő számában két ezüstérmet osztottak ki.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

Az Airbus gyengébb első negyedévi pénzügyi teljesítményről számolt be. A cég 577 millió eurós korrigált üzemi eredményt ért el, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a bevétel 12,83 milliárd eurót tett ki. Ez elmarad az elemzők által várt 789 millió eurós működési nyereségtől.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×