eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újabb pontokat szereztek a magyarok Vancouverben

A magyar küldöttség másodszor szerzett pontot a vancouveri téli olimpia szerdai versenynapján, miután a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál a Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Huszár Erika, Keszler Andrea összeállítású női váltó 3000 méteren az ötödik lett.

A négy együttest számláló B döntőben a hollandok mögött, de az olaszokat és a japánokat megelőzve szerezték meg a második helyet a magyarok, ezzel hatodikak lettek volna, ám mivel később az A döntőben a dél-koreaiakat kizárták, egy helyet előre léptek. A számot Kína nyerte Kanada és az Egyesült Államok előtt.

A váltó tagjai alapvetően elégedettek az ötödik hellyel, és előre aláírták volna ezt az eredményt.

"Úgy éreztem, a hollandokat is megverhettük volna, de azért kilencvenöt százalékban mindenképp elégedettek lehetünk, hiszen két csapatot is sikerült megelőzni a B döntőben. Hogy a hollandokat miért nem, annak különböző okai vannak, mi is hibáztunk, nekem például volt egy nagyon rossz váltásom, talán emiatt sem sikerült. Az egészet nem akarnám a lökdösődésre fogni" - idézte a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja Darázs Rózsát.

A B döntőt jellemző nagy lökdösődésre, kézitusára Heidum Bernadett úgy emlékezett vissza: volt, hogy azt érezte, nem tudja normálisan meglökni az előtte levőt, olyan mértékben akadályozzák.

"Csak akkor volt esély relatíve tiszta váltásokra, amikor Erika egy kicsit nagyobb előnyt szerzett, később viszont egyre nagyobb lett a lökdösődés. A hollandok és az olaszok olyan széles terpeszben váltottak, ami messze van a fair play szellemétől, még ha a szabályok nem is rögzítik, miként kell tartani a lábakat. Épp azért bánt az, hogy a hollandokat nem tudtuk megfogni, mert végig úgy éreztem, erősebbek voltunk. Hogy ez nem jött ki, abban az is szerepet játszott, hogy például a közelharcban egyszer úgy elestem, hogy kicsorbult a korim, Kecónak (Keszler Andreának) kiabáltam, jöjjön, mert a csorba miatt már nem tudok megállni a balos korcsolyámon. Sajnálom, mert én lettem volna a befejező ember, és úgy érzem, bennem még igenis maradt erő, Kecó viszont teljesen kihajtotta magát, mert legalább ötször vagy hatszor ment. Mindent egybevetve azt mondanám, az ötödik hely jó, én előtte aláírtam volna, és úgy gondolom, igenis szép helyezés a váltótól elsőre egy olimpián" - tette hozzá.

"Úgy érzem, mi éppenséggel nem azzal próbáltunk előnyt szerezni, hogy a másikat kilökjük - mondta Huszár Erika. - Sőt, külön figyeltünk mindenre, mert már többször előfordult, hogy bár nem követtünk el komolyabb hibát, kizártak bennünket, ezt pedig semmiképpen nem akartuk most megkockáztatni. Én is úgy érzem, maradt még bennünk erő, de azért örülünk az ötödik helynek."

Egyéniben már kevesebb babér termett a rövidpályás gyorskorcsolyázóknak: egyedül 1000 méteren Heidum Bernadettnek sikerült bejutnia a negyeddöntőbe, Huszár Erikát egy erősen vitatható bírói döntéssel kizárták. A férfiak 500 méteres küzdelmeiben Darázs Péternek és Knoch Viktornak sem sikerült továbbjutnia.

"Továbbra is úgy érzem, nem kellett volna kizárni, utána a német lány is megmondta, nem értem hozzá, magától esett el. Sajnálom, hogy a bírók még arra sem voltak hajlandók, hogy visszanézzék az esetet. Mindegy, most a boldogság a fontos, örülünk a váltó eredményének, és én is azon a véleményen vagyok: ha valaki előtte azt mondja, ötödikek leszünk az olimpián, mindannyian rávágjuk: rendben!" - mondta Huszár Erika.

"Én is azt mondom, hogy aláírtuk volna, szerintem nagyon szép ez az ötödik hely - csatlakozott az előtte szólóhoz Keszler Andrea. - Félig viccesen mondogattuk, megéri megnyerni a B döntőt, hiszen ha kizárnak két csapatot az A döntőben, máris megvan a bronzérem."A női alpesi síelők óriás műlesikló számában a rossz idő miatt csak egy futamot tudtak megrendezni, itt Berecz Anna a 47. helyen áll, Döme Zsófia azonban nem ért célba. A második futamot csütörtök este bonyolítják le.

A férfi sífutók 4x10 km-es számában a Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Marcus Hellne összetételű svéd csapat diadalmaskodott, ugyanakkor meg kell említeni, hogy a norvégok Petter Northug fantasztikus hajrájának köszönhetően szerezték meg az ezüstérmet.

A női gyorskorcsolyázók között "új csillag született", ugyanis a 3000 méteren aratott diadala után 5000 méteren is a cseh Martina Sablikova győzött, akinek az 1500-on szerzett bronzérme után már három medál ékesíti vancouveri kollekcióját.

Női kettes bobban kettős kanadai siker született: az első helyen a Kaillie Humphries, Heather Moyse duó végzett, míg az ezüstérmet a Helen Upperton, Shelley-Ann Brown páros szerezte meg.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Számos ország közelmúltbeli esete azt mutatja, hogy a feldolgozóipari foglalkoztatás növelése ahhoz hasonló, mint amikor egy gyorsan távolodó célpontot üldöznénk. Az automatizálás és a képzettséget igénylő technológiák jelentősen valószínűtlenné tették, hogy a feldolgozóipar olyan munkaerő-felszívó hatással bírjon, mint amilyennel egykor rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a jövő „jó munkahelyeit” a szolgáltatóiparban kell megteremteni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×