Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csoknyai marad a kapitány, de Mocsai lett a szakmai igazgató

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csoknyai István a gyenge Európa-bajnoki szereplés után is a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya marad, ugyanakkor Mocsai Lajos, az MKB Veszprém vezetőedzője lett a világbajnoki selejtező előtt álló nemzeti csapat új szakmai igazgatója.

A Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége szerdán elfogadta Csoknyai beszámolóját a csalódást keltő, 14. hellyel zárult Eb-szereplésről. A testület úgy döntött, hogy Mocsai Lajos legyen a válogatott szakmai igazgatója a szlovénok elleni, júniusi két vb-selejtező végéig.

A válogatott eddigi másodedzője, Vladan Matic lemondott posztjáról.

Az elnökségi tagok úgy foglaltak állást, hogy az olimpiai kvóta megszerzése a legfontosabb, és emiatt lépni kell.  Ugyanakkor Csoknyai - akinek nincs vezetőedzői múltja, és Mocsai mellett másodedző az MKB Veszprémnél - válogatottbeli munkájával kapcsolatban nem merült fel olyan indok, ami miatt meneszteni kellett volna.

A Veszprém már korábban jelezte: Mocsait nem engedi el szövetségi kapitánynak, mert félő, hogy így nem tudna maximálisan összpontosítani a Bajnokok Ligája kieséses szakaszába bekerült klubnál folytatott munkájára. A mostani MKSZ-döntésből kitűnik, hogy mind az elnökség, mind Magyarország legsikeresebb klubja engedett: Mocsai ott lehet a válogatottnál, de nem kapitányként.
   
Az elnökség által kitűzött hosszútávú cél teljesítéséhez előbb ki kell jutni a jövő évi vb-re, a rövid távú cél éppen ezért az, hogy a válogatott vegye sikerrel a szlovénok elleni vb-selejtezőt. Az első mérkőzésre idegenben június 12-én vagy 13-án, a magyarországi visszavágóra pedig egy héttel később kerül sor. A párharc győztese vehet részt a 2011. január 13. és 30. közötti, svédországi vb-n. Azért fontos a jövő évi világbajnokság, mert onnan már kvótát lehet szerezni a 2012-es londoni olimpiára, de ha a csapat lemaradna a svédországi tornáról, akkor már csak a 2012-es Eb-n való jó szereplésben bízhat.