Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sérülés és halasztás - A téli olimpia első napja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kedvezőtlen időjárás miatt elhalasztották a férfiak olimpiai lesiklóviadalát Whistlerben. Az alpesi szakág első versenyét szombaton, magyar idő szerint 20:45-től bonyolították volna le, de az elmúlt egy-két napban lehullott nagy mennyiségű hó és eső jelentősen rontotta a kijelölt pálya állapotát.

"A szombaton várható enyhe időt is figyelembe véve, nem számíthatunk arra, hogy rövid távon javul a helyzet" - indokolta a programmódosítást a sportág nemzetközi szövetsége. A versenyt leghamarabb két nap múlva rendezhetik meg, hétfőre ugyanis már kedvezőbb feltételekkel kecsegtet a meteorológiai előrejelzés.

A vasárnapra tervezett női szuperkombinációt már korábban elhalasztották, mivel nem volt esély a szombati lesiklóedzés megtartására. A tréningek hivatalosan szerdán kezdődtek meg, de azóta mindössze egy alkalommal lehetett "élesben", időméréssel tesztelni a pályákat.

Folytatódik a szánkóedzés

Folytatódnak a férfiszánkósok edzései szombaton annak ellenére, hogy a pénteki gyakorlások közben bukott, és életveszélyes sérüléseibe belehalt egy grúz versenyző. Ezt az ötkarikás játékok szervezői jelentették be kanadai idő szerint péntek este.

"A nemzetközi szövetség, a FIL két teljes tréninget bonyolít le szombat reggel még azt megelőzően, hogy megkezdődik a verseny az eredtileg tervezett időpontban, szombat 17 órakor" - áll a VANOC közleményében, amely azt követően látott napvilágot, hogy felmerült: módosítják a szánkósok programját a pénteki tragédia miatt.

A szervezőbizottság és a nemzetközi sportági szövetség közös vizsgálatát követően közzétett állásfoglalás szerint minden rendben volt a 15. kanyarig, amelyből azonban rosszul jött ki a grúz versenyző. Megpróbálta javítani hibáját még mielőtt a 16. kanyarba ért volna, ám ez nem sikerült neki, "elveszítette a kontrollt a szánkója felett, s ez vezetett a tragikus balesethez" - olvasható a kommünikében. Ebben rögzítették azt is, hogy a halottkémi vizsgálat megállapítása szerint a tragédiát nem pályahibák okozták, bár a történtek után megemelték a jégcsatorna oldalfalának magasságát az ominózus kanyarnál.

A 21 éves grúz Nodar Kumaritasvili a végzetes kimenetelű tréningen, 145 km-es óránkénti sebességgel száguldva kirepült a jégteknőből, és egy oszlopnak csapódott. Helikopterrel kórházba vitték, de nem tudták megmenteni az életét.

Kumaritasvili holttestét két-három napon belül hazaszállítják - nyilatkozta a tbiliszi tévének a Vancouverben tartózkodó Nika Rurua, Grúzia sportminisztere, aki hozzátette, hogy a sportolót Bakurianiban temetik el, ahol született és felnőtt.

"Az egész olimpiai családot lesújtotta a tragédia, amely árnyékba borította a játékokat" - adott hangot megrendülésének Jacques Rogge, a NOB elnöke, aki a könnyeit törölgette nyilatkozata közben.

Japán hódeszkás szenvedett kisebb balesetet

Könnyebb fejsérüléssel szállították kórházba az egyik japán hódeszkást a vancouveri olimpián: Fudzsimori Juka ottani idő szerint pénteken, edzés közben járt pórul, amikor is egy ugrás után leérkezve elesett.

A 23 éves versenyző a krossz szakágat képviseli, és a szerencsére csak kisebb baleset után várhatóan ott lehet a hétfőn, a Cypress-hegyi pályán kezdődő selejtező rajtjánál.

Szemtanúk szerint nagyerejű széllökés idézte elő Fudzsimori bukását, akinek amúgy decemberben eltörött az egyik csigolyája egy hasonló, még hazai tréning közben bekövetkezett esésekor. A XXI. téli olimpia helyi idő szerint péntek este nyílt meg a kanadai Vancouverben. A 16 napig tartó versenysorozatot Michaelle Jean, Kanada főkormányzója nyitotta meg. Az ötkarikás esemény február 28-ig tart, 16 magyar sportoló áll rajthoz, s 15 sportág 86 versenyszámában avatnak győztest. Vancouverben 82 ország közel 2700 versenyzője vesz részt.

A megnyitó kezdetén felvonták a kanadai zászlót, és bemutatkoztak az ország őslakosai, a különböző indián törzsek. Az időjárás miatt nem kellett aggódni, mivel a téli játékok történetében először fordult elő, hogy a megnyitót fedett csarnokban rendezték. A szervezők - szakítva a hagyományokkal - már a megnyitó elején felvonultatták a sportolókat, hogy ők is élvezhessék a látványos műsort. A sort az olimpia szülőhazája, Görögország nyitotta. A grúzok a pénteken elhunyt Nodar Kumaritasvili szánkósuk emléke előtt tisztelegve fekete gyászszalaggal és sállal vonultak fel. A megnyitót a szervezők az elhunyt sportoló emlékének ajánlották. A delegációt felállva köszöntötte az 55 ezres nézősereg.

A 16 fős magyar küldöttség élén a nemzeti zászlót a 2004-ben Európa-bajnok, utolsó olimpiájára készülő műkorcsolyázó, Sebestyén Júlia vitte. A világon összesen 12 ország (Ausztria, Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, Kanada, Lengyelország, Magyarország, Nagy-Britannia, Norvégia, Olaszország, Svédország és Svájc) van, amely valamennyi téli játékokon szerepelt, de ebből a csoportból csak a magyarok nem szereztek még aranyérmet.

A közel egyórást felvonulást - házigazdaként - Kanada zárta. A Kajmán-szigetek, Kolumbia, Ghána, Montenegró, Pakisztán, Peru és az önálló Szerbia első alkalommal szerepel téli olimpián.

Ezt követően Nelly Furtado és Bryan Adams, két világhírű kanadai énekes adta elő a játékok hivatalos dalát, majd következett egy újabb egyórás, látványos műsor.

John Furlong, a szervezőbizottság vezetője is köszöntötte a résztvevőket, és egy melegszívű olimpiát ígért a következő két hétre. Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke ezt követően felkérte Michaelle Jeant, Kanada főkormányzóját, hivatalosan nyissa meg az olimpiát.

Ezek után megérkezett az olimpiai zászló a csarnokba, a BC Place-be. Az olimpiai esküt Hayley Wickenheiser kétszeres olimpiai és hatszoros világbajnok kanadai női jégkorongozó mondta el.

Az olimpiai váltó végén a fedett pálya közepén felállított, három, egymásba dőlő jégoszlop alkotta tömb tetején kanadai sportolók - Nancy Greene síelő, Catriona LeMay-Doan gyorskorcsolyázó és Steve Nash kosárlabdázó - gyújtották meg a 16 napig égő lángot. Az élő legendának számító jégkorongozó, a négyszeres Stanley Kupa-győztes Wayne Gretzky szintén ott volt velük, de neki nem jutott oszlop. A hangosbemondó azt közölte, Gretzky egyedül, egy külső, nyitott helyszínen is lángot gyújt majd. A korábbi kiválóság közel öt perc múlva valóban feltűnt Vancouver belvárosában, és meggyújtott egy másik lángot.

Amint az később kiderült, szervezői-technikai malőr történt: a Gretzkynek szánt oszlop műszaki hiba miatt nem emelkedett ki a talajból, ezért kellett alternatív megoldást találni.

"Ez egy roppant bonyolult darabja a teljes elemegyüttesnek, és amint látták, ennek az oszlopnak is szó szerint oda kellett volna táncolnia a helyére, a végső pozíciójába - magyarázta a "bizonyítványt" utóbb David Atkins művészeti igazgató. - De közbeszólt a technika ördöge, műszaki hiba következett be, s ami tökéletesen működött a ceremónia kezdetén, akkor átmenetileg felmondta a szolgálatot, szerencsére a csapatunk gyorsan rálelt a megoldásra."