eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Sérülés és halasztás - A téli olimpia első napja

A kedvezőtlen időjárás miatt elhalasztották a férfiak olimpiai lesiklóviadalát Whistlerben. Az alpesi szakág első versenyét szombaton, magyar idő szerint 20:45-től bonyolították volna le, de az elmúlt egy-két napban lehullott nagy mennyiségű hó és eső jelentősen rontotta a kijelölt pálya állapotát.

"A szombaton várható enyhe időt is figyelembe véve, nem számíthatunk arra, hogy rövid távon javul a helyzet" - indokolta a programmódosítást a sportág nemzetközi szövetsége. A versenyt leghamarabb két nap múlva rendezhetik meg, hétfőre ugyanis már kedvezőbb feltételekkel kecsegtet a meteorológiai előrejelzés.

A vasárnapra tervezett női szuperkombinációt már korábban elhalasztották, mivel nem volt esély a szombati lesiklóedzés megtartására. A tréningek hivatalosan szerdán kezdődtek meg, de azóta mindössze egy alkalommal lehetett "élesben", időméréssel tesztelni a pályákat.

Folytatódik a szánkóedzés

Folytatódnak a férfiszánkósok edzései szombaton annak ellenére, hogy a pénteki gyakorlások közben bukott, és életveszélyes sérüléseibe belehalt egy grúz versenyző. Ezt az ötkarikás játékok szervezői jelentették be kanadai idő szerint péntek este.

"A nemzetközi szövetség, a FIL két teljes tréninget bonyolít le szombat reggel még azt megelőzően, hogy megkezdődik a verseny az eredtileg tervezett időpontban, szombat 17 órakor" - áll a VANOC közleményében, amely azt követően látott napvilágot, hogy felmerült: módosítják a szánkósok programját a pénteki tragédia miatt.

A szervezőbizottság és a nemzetközi sportági szövetség közös vizsgálatát követően közzétett állásfoglalás szerint minden rendben volt a 15. kanyarig, amelyből azonban rosszul jött ki a grúz versenyző. Megpróbálta javítani hibáját még mielőtt a 16. kanyarba ért volna, ám ez nem sikerült neki, "elveszítette a kontrollt a szánkója felett, s ez vezetett a tragikus balesethez" - olvasható a kommünikében. Ebben rögzítették azt is, hogy a halottkémi vizsgálat megállapítása szerint a tragédiát nem pályahibák okozták, bár a történtek után megemelték a jégcsatorna oldalfalának magasságát az ominózus kanyarnál.

A 21 éves grúz Nodar Kumaritasvili a végzetes kimenetelű tréningen, 145 km-es óránkénti sebességgel száguldva kirepült a jégteknőből, és egy oszlopnak csapódott. Helikopterrel kórházba vitték, de nem tudták megmenteni az életét.

Kumaritasvili holttestét két-három napon belül hazaszállítják - nyilatkozta a tbiliszi tévének a Vancouverben tartózkodó Nika Rurua, Grúzia sportminisztere, aki hozzátette, hogy a sportolót Bakurianiban temetik el, ahol született és felnőtt.

"Az egész olimpiai családot lesújtotta a tragédia, amely árnyékba borította a játékokat" - adott hangot megrendülésének Jacques Rogge, a NOB elnöke, aki a könnyeit törölgette nyilatkozata közben.

Japán hódeszkás szenvedett kisebb balesetet

Könnyebb fejsérüléssel szállították kórházba az egyik japán hódeszkást a vancouveri olimpián: Fudzsimori Juka ottani idő szerint pénteken, edzés közben járt pórul, amikor is egy ugrás után leérkezve elesett.

A 23 éves versenyző a krossz szakágat képviseli, és a szerencsére csak kisebb baleset után várhatóan ott lehet a hétfőn, a Cypress-hegyi pályán kezdődő selejtező rajtjánál.

Szemtanúk szerint nagyerejű széllökés idézte elő Fudzsimori bukását, akinek amúgy decemberben eltörött az egyik csigolyája egy hasonló, még hazai tréning közben bekövetkezett esésekor.A XXI. téli olimpia helyi idő szerint péntek este nyílt meg a kanadai Vancouverben. A 16 napig tartó versenysorozatot Michaelle Jean, Kanada főkormányzója nyitotta meg. Az ötkarikás esemény február 28-ig tart, 16 magyar sportoló áll rajthoz, s 15 sportág 86 versenyszámában avatnak győztest. Vancouverben 82 ország közel 2700 versenyzője vesz részt.

A megnyitó kezdetén felvonták a kanadai zászlót, és bemutatkoztak az ország őslakosai, a különböző indián törzsek. Az időjárás miatt nem kellett aggódni, mivel a téli játékok történetében először fordult elő, hogy a megnyitót fedett csarnokban rendezték. A szervezők - szakítva a hagyományokkal - már a megnyitó elején felvonultatták a sportolókat, hogy ők is élvezhessék a látványos műsort. A sort az olimpia szülőhazája, Görögország nyitotta. A grúzok a pénteken elhunyt Nodar Kumaritasvili szánkósuk emléke előtt tisztelegve fekete gyászszalaggal és sállal vonultak fel. A megnyitót a szervezők az elhunyt sportoló emlékének ajánlották. A delegációt felállva köszöntötte az 55 ezres nézősereg.

A 16 fős magyar küldöttség élén a nemzeti zászlót a 2004-ben Európa-bajnok, utolsó olimpiájára készülő műkorcsolyázó, Sebestyén Júlia vitte. A világon összesen 12 ország (Ausztria, Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, Kanada, Lengyelország, Magyarország, Nagy-Britannia, Norvégia, Olaszország, Svédország és Svájc) van, amely valamennyi téli játékokon szerepelt, de ebből a csoportból csak a magyarok nem szereztek még aranyérmet.

A közel egyórást felvonulást - házigazdaként - Kanada zárta. A Kajmán-szigetek, Kolumbia, Ghána, Montenegró, Pakisztán, Peru és az önálló Szerbia első alkalommal szerepel téli olimpián.

Ezt követően Nelly Furtado és Bryan Adams, két világhírű kanadai énekes adta elő a játékok hivatalos dalát, majd következett egy újabb egyórás, látványos műsor.

John Furlong, a szervezőbizottság vezetője is köszöntötte a résztvevőket, és egy melegszívű olimpiát ígért a következő két hétre. Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke ezt követően felkérte Michaelle Jeant, Kanada főkormányzóját, hivatalosan nyissa meg az olimpiát.

Ezek után megérkezett az olimpiai zászló a csarnokba, a BC Place-be. Az olimpiai esküt Hayley Wickenheiser kétszeres olimpiai és hatszoros világbajnok kanadai női jégkorongozó mondta el.

Az olimpiai váltó végén a fedett pálya közepén felállított, három, egymásba dőlő jégoszlop alkotta tömb tetején kanadai sportolók - Nancy Greene síelő, Catriona LeMay-Doan gyorskorcsolyázó és Steve Nash kosárlabdázó - gyújtották meg a 16 napig égő lángot. Az élő legendának számító jégkorongozó, a négyszeres Stanley Kupa-győztes Wayne Gretzky szintén ott volt velük, de neki nem jutott oszlop. A hangosbemondó azt közölte, Gretzky egyedül, egy külső, nyitott helyszínen is lángot gyújt majd. A korábbi kiválóság közel öt perc múlva valóban feltűnt Vancouver belvárosában, és meggyújtott egy másik lángot.

Amint az később kiderült, szervezői-technikai malőr történt: a Gretzkynek szánt oszlop műszaki hiba miatt nem emelkedett ki a talajból, ezért kellett alternatív megoldást találni.

"Ez egy roppant bonyolult darabja a teljes elemegyüttesnek, és amint látták, ennek az oszlopnak is szó szerint oda kellett volna táncolnia a helyére, a végső pozíciójába - magyarázta a "bizonyítványt" utóbb David Atkins művészeti igazgató. - De közbeszólt a technika ördöge, műszaki hiba következett be, s ami tökéletesen működött a ceremónia kezdetén, akkor átmenetileg felmondta a szolgálatot, szerencsére a csapatunk gyorsan rálelt a megoldásra."

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×