Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mégis marad a Formula-1-ben a Renault

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Renault istálló jövőre is versenyez a Formula-1-es autós gyorsasági világbajnokságban, de a csapatban többségi tulajdonrészt vásárol egy luxembourgi befektetőcsoport, amely a későbbiekben részt vesz az irányításban is. Mindezt a francia gyár jelentette be közleményében.

"A Renault folytatja F1-es szerepvállalását, és üdvözli a Genii Capitallal való stratégiai együttműködésben rejlő lehetőségeket - áll az anyagban. - A luxembourgi központú vállalat kifejezetten a technológiai újítások, a márkaépítés és a motorsport területein tud érvényesülni. A részesedés tervezett eladását követően a Genii és a Renault közösen irányítja majd az F1-es istállót. A szándéknyilatkozatot a két cég 2010 elején írja alá."

Bernard Rey, a csapat elnöke mindehhez hozzátette, hogy a szerdai bejelentés megerősíti a Renault elkötelezettségét és bizalmát a sportág irányítói felé. Ezzel egy időben az is kiderült, hogy a Red Bull istálló jövőre is a francia gyár motorjait használja majd.

A Renault a 2009-es szezonban leginkább csalási botrányával hívta fel magára a figyelmet. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) motorsport világtanácsa ugyanis szeptemberben két év felfüggesztett eltiltással büntette a csapatot, mert a tavalyi szingapúri versenyen Nelson Piquet Jr. - elöljárói utasítására - szándékosan okozott balesetet, elősegítve ezzel társa, Fernando Alonso győzelmét.

Az eset nyomán Flavio Briatore csapatfőnököt örökre eltiltották a Forma-1-től, míg a főmérnököt, Pat Symondsot öt évre kizárták a FIA-rendezvényekből. A botrányt követően számos szponzor azonnali hatállyal szerződést bontott a Renault-val. Az istálló a 2010-es szezonra már leszerződtette a lengyel Robert Kubicát, a másik versenyző kiléte azonban még nem ismert.