eur:
393.8
usd:
367.6
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Kin és min múlik, mekkora szorzóval lehet fogadni egy futballmeccsre?

Az egész Európát lázban tartó fogadási botrány Magyarországra is begyűrűzött. Sőt, az InfoRádióba is. Szerencsére hozzánk egyelőre csak a kíváncsiság jutott: az InfoRádió nyomozásba kezdett, megpróbáltuk feltérképezni, kiken, illetve miken múlik, hogy egy-egy mérkőzésre kötött fogadásokkal mennyit lehet keresni.

A sportfogadást akárcsak a labdarúgást Angliában találták ki, állítólag 1921-ben fogadhattak először a nyerni vágyók. Itthon már 1947-ben megjelent a totó, ha úgy tetszik a futballtárgyú szerencsejáték, de a bukmékerek feltűnésére több mint negyven évet, a rendszerváltásig várni kellett. A Pénzügyminisztérium ugyan 1992-ben koncessziós pályázatot írt ki, a győztes pedig két éven keresztül megpróbálta országos őrületté tenni a Tuti Tipp nevű vállalkozást, de belebukott. Bukmékerséggel legközelebb 1997-ben, a Szerencsejáték Rt. próbálkozott, ekkor indul a Tippmix.

A Tippmix gyorsan népszerűvé vált, a magyar fogadók annak kapcsán tanultak meg olyan "kulcsszavakat", mint az odds, vagy a kötés. Gyorsan rengeteg honfitársunk szakértő lett fogadási ügyekben, de az sokáig titokban maradt, minek alapján alakulnak ki az esélyszámok.

Az InfoRádió felkutatott egy anonimitást kérő oddsmestert, azaz sportfogadási szakértőt, akitől a következőket tudta meg. Az oddsmester feladata a tippmix-, a totó-, a góltotó fogadási ajánlatok összeállítása, a tippmix- és totóműsorokban szereplő sportesemények körülményeiben történő változások figyelemmel kísérése, a fogadások alakulása során keletkezett fontos információk összegzése, elemzése, javaslattétel a tippmix fogadási ajánlatával kapcsolatos módosításokra. a fogadások hivatalos eredményeinek megállapítása.

S ha ez picit elvont lenne, pontosítsunk: Az oddsmester az internet segítségével igyekszik mindent megtudni a fogadásra kínált párharc szereplőiről. Ezek a tények ugyanis befolyásolják az esélyszámokat. Nem lényegtelen, ki sérült, ki van esetleg eltiltva, ki mit játszott az elmúlt 10, 5, 3 meccsen, milyen gyakorisággal születnek vendégsikerek, vagy például Olaszországban miért gyakoribb a döntetlen, mint másutt.

Az oddsok megállapításánál szempont, hogy mit gondolnak a fogadók egy-egy meccsről. A fogadó hiába és esetleg szurkoló, érzelmei által motivált, ha pénzről van szó, próbál racionálisan dönteni. A Szerencsejáték Rt. például a Ferencváros meccseit egy ideig kisebb oddsszal adta, mondván, a zöld-fehérek ellen nem szívesen fogad senki, aztán gyorsan kiderült, hogy butaság. Azóta meg változott a helyzet - a Fradi NB II-es lett, s a visszakerülése óta sem számít élcsapatnak.

Az Európa nagy részét behálózó fogadási botrány kirobbanása óta tudjuk, szinte minden sportágra lehet fogadni. Míg itthon korábban a Tippmixen csak a legnépszerűbb sportágakra lehetett fogadni - így a futballra, a kosárlabdára, a kézilabdára és a teniszre), a pekingi olimpia idején, például, az íjászat kivételével mindenre lehetett már pénzt feltenni. A játékban lefogadható heti 120 sportesemény száma megtízszereződött. Ugyancsak a sport iránti hihetetlen érdeklődést jelzi, hogy a tavalyi labdarúgó Európa-bajnokság alatt a Tippmix árbevétele nagyobb volt, mint az ötös lottóé.
Persze, megváltozott a sportági rangsor is, idővel: az első tíz évben még minden száz forintból nyolcvannal a labdarúgó-meccsek eredményeit próbálták eltalálni, ma viszont a fogadások jó, ha a felét viszi el a labdarúgás.

A Szerencsejáték Rt. kezdetben 5 fős oddsmesteri csapattal indult, ma már tizenketten vannak. Míg kezdetben az volt a legfontosabb, hogy ismerjék a sport világát, mára legalább olyan fontos, hogy legyen köztük olyan, aki jártas, például, a pénzügyikockázat-kezelésben.

Érdemes figyelni apróságokra is: egy szezonban az első és az utolsó öt forduló eredményei könnyen "borulnak": az első ötnél még az erőviszonyok kialakulóban vannak csak, új igazolások, csapatváltozás miatt. Az utolsó öt forduló pedig részben nagy hatással van a végső helyezésekre, ugyanakkor másfelől bizonyos szituációban, bizonyos csapatoknál "tét nélkülivé" válik.

A fogadóirodák szakemberei az esélyek tudatában adnak meg különböző oddsokat - a végeredményt illetően. Az "alfogadásokkal" persze egy-egy mérkőzésnek sok-sok "tétele" van, kezdve azon, hogy melyik csapat rúgja az első gólt, vagy ki az utolsót. A könnyebben eltalálható meccseket úgy "védi ki" a cég, hogy azokra egyedül nem lehet fogadni, csak úgy, ha még kettőt, vagy négyet vesz hozzá a játékos.

Az oddsmestereknek ismerniük kell a fogadási piac alakulását, nézniük kell a világ fogadóirodáinak nyereményszorzóit, és azokhoz igazítják a magukéit. Nagyon eltérniük nem lehet, és nem is érdemes: ha a fogadó a világhálón jobb ajánlatot talál, azonnal "odaviszi" a pénzét. Mostanság majdnem háromszáz bukmékercégnél lehet online fogadást kötni, és a magyar nyelvű oldalak száma is meghaladja már a tízet.

Kissé szabályozatlan, vagy a szabályozásokat betartani nem tudó a piac. Székely Gábor, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója nemrégiben azt mondta: a törvények értelmében internetes pókert és kaszinójátékot még cége sem szervezhetne.

Ettől még virágzik az iparág - a Pénzügyminisztérium korábbi adatai szerint a legóvatosabb becslések szerint is több tízmilliárd forint bevételtől esik el az állam az illegálisan működő online szerencsejáték-szervező cégek miatt.
Magyarországon hetente átlagosan 360 ezer szelvényt töltenek ki. Persze, a "profi" nem feltétlenül tippmixezik, vonzóbb számára a szlovák fogadóirodák ajánlata (nagyobb az odds, kevesebb a kötöttség), és még ott az internet is...

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 06:13
×
×
×
×