Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kisteleki: A magyar szövetség is megkapta az UEFA meghívóját

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nyoni központjába rendelte az Európai Labdarúgó Szövetség a megvesztegetési botrányban érintett országok, köztük Magyarország nemzeti szövetségeinek képviselőit. Az ügyben már magyar csapatot is megneveztek.

A megbeszélésen az érintett országok szövetségeit - köztük a Magyar Labdarúgó Szövetséget is - tájékoztatják a bochumi államügyészség által a megvesztegetési botrányban eddig folytatott vizsgálatokról és a további teendőkről. Serényi Péter az InfoRádiónak megerősítette, hogy a magyar szövetség is megkapta a meghívót.

Az MLSZ sajtófőnöke elmondta: a főtitkár Bordás György helyett Bienerth Gusztáv nemzetközi igazgató és az egész ügy érdemi kezelésével megbízott Horváth Péter képviseli a MLSZ-t az ügyben.

Eközben Kisteleki István MLSZ-elnök arról beszélt, hogy ő is tudott a sportágat beszövő jelenségről. "A márciusi UEFA-kongresszuson is téma volt már a bundázás. Külön pontban tárgyaltunk a modernkori bundázásról, s rögzítettük, hogy a védekezés eszközét kellene valamiképp megtalálni" - mondta a Nemzeti Sportnak a futballszövetség elnöke.

A Bild szombati számában azt írta, a magyar NB I-ből az Újpest is érintett, ám a klub határozottan cáfolta. A lila-fehér egyesület közleményében azt írta, hogy egyetlen magyar mérkőzést nem neveztek meg konkrétan, így jelenleg még az sem állítható, hogy volt olyan mérkőzés, amelynek az Újpest volt az egyik résztvevője.

Vasárnap a német sajtó az állítólag érintett külföldi klubok közül a törökországi Fenerbahcéről tett említést, emellett több alacsonyabb osztályban, illetve a regionális ligában játszó egyesületet említettek név szerint is. A legtöbbet hangoztatott csapat a VfL Osnabrück, továbbá az SSV Ulm, valamint a Würzburger Kickers, sőt az utóbbiból állítólag már egy játékost őrizetbe is vettek. A gyanúsított egyesületek ugyanakkor sorra cáfolták állítólagos érintettségüket.
Az ügy fejleményihez tartozik még, hogy Olaszországban kilenc személyt már őrizetbe vettek, a svájci másodosztályú Thun vezetősége pedig eltiltotta az együttes vasárnapi kupamérkőzésétől egyik szenegáli játékosát.

A fogadási megvesztegetések kilenc országra terjedtek ki, a listán Németország, Belgium, Svájc, Horvátország, Szlovénia, Törökország, Ausztria, Bosznia-Hercegovina és Magyarország szerepel. Állítólagos megvesztegetések történtek három Bajnokok Ligája- és 12 Európa Liga-mérkőzésen is. A gyanúsítottak száma meghaladja a 200-at.

Németországból irányították a bűnszövetkezetet

A Bildzeitung beszámolt arról, hogy a wuppertali rendőrség őrizetbe vett egy 30 éves török származású férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy több ország - Svájc, Belgium, Szlovákia, Törökország, Németország - között összekötőként tevékenykedett a múlt héten kirobbant fogadási botrányban. A bulvárlap szerint az előzetes letartóztatásban lévő férfi közel 275 000 eurós bevételre tett szert illegális fogadásokból.

A Bildzeitung közli azt is, hogy a megvesztegetési kísérletek a botrány ellenére folytatódnak, ugyanis a német regionális ligában játszó Goslar csapatának kapuvédőjét 1500 euróval próbálták lepénzeli a Wilhelmshaven elleni bajnoki mérkőzésen, azonban a kapus azonnal jelezte az estet edzőjének, a klub pedig értesítette a rendőrséget.