Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pelé történelmi büntetője - az ezredik gól - videóval

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Brazília ezekben a napokban is focilázban ég. Az ünnep oka azonban nem a válogatott legújabb diadala - hogy ismét kijutottak a világbajnokságra -, hanem egy negyven évvel ezelőtti csoda: Pelé pályafutásának ezredik gólja.

Mennyi ideig tart egy büntetőrúgás? A bíró sípszavától az elrúgásig, talán néhány másodperc. De Pelé büntetője, az "ezredik" gól, úgy tűnik, örökké.A történelmi büntető a Santos mérkőzésén, a Maracánában a Vasco ellen esett a Taça de Prata sorozatban.

Az eredmény 1-1. A második félidő 32. percében Clodoaldo viszi a labdát. A Vasco védője, Fernando szabálytalankodik a büntetőterületen belül és a játékvezető, Pernambuco Amaro Manoel de Lima rámutat a büntető pontra.

A Király ünnepelt sztár volt a hazájában, de azt többször elismerte, hogy akkor megremegett a lába.


A Vasco kapusa, az argentin Andrada is tökéletesen emlékszik a gólra, büszke arra, hogy része a történelemnek. Többször nyilatkozta, hogy csak állt a vonalon és várta a lövést. Elment ugyan a jó sarok felé, de még csak ki sem nyújtotta a karjait.

Nem sokkal azután, hogy berúgta a büntetőt, Pelé bement a kapuba, fogta a labdát és megcsókolta. A tömeg a pályára özönlött, a mérkőzés félbeszakadt. Pelé pedig görcsösen kapaszkodott a labdába, amellyel történelmet írt.

Miután megvolt az ezredik, Pelé még 284 gólt lőtt visszavonulásáig. 2007. május 20-án, Romário is elérte az ezrediket. Tulio, aki negyven évesen még mindig játszik Brazíliában, és 899 gólnál jár, még mindig álmodik az ezrediklról. Pelé azonban kétli, hogy az 1284 gólt bárki is elérhetné.

Szerző: Fekete-Szalóky Zoltán