eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Button a McLarennél - megalakult az "angol álomcsapat"

Aláírt a McLaren Mercedeshez Jenson Button, így a wokingi istálló autóit a következő Formula-1-es szezonban az utóbbi két év két egyéni világbajnoka vezeti majd - jelentették be hivatalosan.

A McLarenhez szerződik Jenson Button - jelentette be hivatalosan a csapat.  A hír azután látott napvilágot, hogy kiderült: az istálló és Kimi Räikkönen képviselői között zajló tárgyalások nem vezettek eredményre, ezért a 2007-es idény finn világbajnoka a következő szezonban nem versenyez majd a Formula-1-ben.

Wokingban ezzel összeállt az "angol álomcsapat": az angol istálló versenyautóit két angol világbajnok vezeti jövőre.

Az Autosport szerda reggel még arról számolt be: Ross Brawn, Button eddigi csapatfőnöke bízik abban, hogy sikerül megtartani a világbajnokot. Mint mondta: a versenyző akkor döntene logikusan, ha náluk maradna. Kora délután azonban a McLaren hivatalosan is megerősítette a BBC Sport értesülését.

Kihívást keres

"Mindig nehéz úgy dönteni, hogy otthagysz egy csapatot, ahol sokáig versenyeztél, de az élet a kihívásokról szól, és legfőképp a magunkkal szembeni kihívásokról. Így, bár megnyertem a világbajnokságot a Brawn GP-vel, nem felejtem, hogy mindig elszánt voltam, és új feladatokat akartam magam elé állítani. Ezért határoztam úgy, hogy leszerződöm a McLarenhez" - magyarázta Jenson Button.

A pilóta új csapattársáról is szót ejtett. "Az is nagyszerű érzés, hogy egy másik brit világbajnokhoz csatlakozhatok. Lewis nagyon rövid idő alatt hatalmas sikereket ért el, rendkívül tehetséges versenyző, aki minden pilótatársa tiszteletét kivívta. Biztos vagyok benne, hogy tanulunk majd egymástól, és nagyon várom már, hogy a kettőnk tudásával tolhassuk a csapat szekerét."

Buttonnak korábbi csapatához, a Brawn GP-hez (hétfő óta Mercedes GP) is volt néhány keresetlen szava. "A 2009-es idény mindig különleges helyet foglal majd el az emlékeim között. Biztosan tudom, hogy mindenki, aki a csapatnál keményen dolgozott a világbajnoki sikereinkért, ugyanígy érez."

Részben pénzkérdés

Az angol pilóta hét év után hagyta ott előző csapatát: még 2003-ban szerződött le a British American Racinghez (BAR), amelyet aztán a Honda vásárolt fel. A japán autógyár a tavalyi szezon végén úgy döntött, hogy kivonul a Formula-1-ből, így Button, és volt csapattársa, a brazil Rubens Barrichello is igen nehéz helyzetbe került. Végül az egykori Ferrari-agytröszt, Ross Brawn sietett a segítségükre, aki megmentette az istállót.

Hogy a csapat életben maradhasson, Button és Barrichello is lemondott jövedelme jó részéről, az angol azonban - a világbajnoki cím megnyerése után méltán - várt jelentős fizetésemelést, ám erről nem sikerült megállapodnia az istálló vezetésével. A team többségi részét egyébként a hét elején felvásárolta a Mercedes autógyár, amely fokozatosan megválik a McLarenben birtokolt tulajdonrészétől, ám 2015-ig a wokingiak motorszállítója marad.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×