eur:
393.87
usd:
368.5
bux:
66309.86
2024. április 24. szerda György

Kaká új trófeákról, Istenről és egy nyaktörésről - interjú a Reál Madrid új játékosával

Várhatóan augusztus 7-én, Torontóban lép pályára első alkalommal új csapatával a brazil Kaká. A futballista Zidane-t példaképének tekinti, mindig kikéri apja tanácsát, de a mélyen vallásos játékos Istennel is sokat beszél. A spanyol Diario AS-nak adott interjúban Kaká, a brazil válogatott irányítója csapattársairól is elmondja a véleményét, és azt is elmeséli, milyen út vezetett a Real Madridhoz.

Milyenek az első benyomásai a Real Madridról, most, hogy már a klub játékosa?

Nagyszerű érzés ide tartozni. Remek fogadtatásban részesültem, mind a csapattársaim, mind pedig az edzői stáb és a klub összes dolgozója részéről. Mindez sokkal több, mint amit vártam.

Milyen volt az első nap az öltözőben?

Először a múlt vasárnapi, Al Ittihad elleni Béke-kupa mérkőzés estéjén láttam a többieket. Ott voltam a stadionban, és mindannyian odajöttek hozzám sok sikert kívánni pályafutásom új állomásán. Néhányukat már ismertem, mint Marcelót, Cristiano Ronaldót vagy Raúlt, a többiekkel viszont most találkoztam először. Fantasztikus volt.

Hogy élte meg az első edzését?

Átlagos edzés volt. Először azokkal beszéltem, akikkel korábban is kapcsolatba kerültem: Marcelóval, Pepével, Cristianóval, de Albiollal és Casillasszal is.

Mit gondol, milyen lesz együtt játszani Cristanóval, Benzemával?

Gondolkoztam ezen, de nem csak erről a két játékosról. A legnagyobb élményem az volt, hogy aláírhattam a Madridhoz. Ez a legfontosabb klub, és csodálatos futballistákkal oszthatom meg az öltözőt. Boldog és elégedett vagyok.

Hogyan hatott önre a bemutatása?

Nagyon megható nap volt, köszönhetően annak a rengeteg embernek, aki ott volt a stadionban. Előtte nem így képzeltem, nem hittem, hogy ilyen lesz.

Di Stéfano adta át önnek az új mezét. Kapott tőle valamilyen tanácsot?

Nem, mindössze azt mondta, hogy a közönség miatt a Bernabéu olyan, mint a Maracaná egy döntő napján.

A klub Zidane ötösét ajánlotta fel mezszámként. Miért döntött úgy, hogy nem fogadja el?

Nem azért, mert korábban Zidane viselte, hanem azért, mert a brazilok számára az ötös sokkal inkább egy védekező játékos száma. Végül a nyolcas mellett tettem le a voksomat: eleinte ezt viseltem a Sao Paolóban is.

Zidane nagyon fontos játékos volt a pályán. Önnek el kell majd viselnie az állandó összehasonlítást.

Zidane a labdarúgás, a világtörténelem legendája, úgy a Real Madrid, mint a francia válogatott miatt. Másik szintet képvisel, hisz sportpályafutása során már történelmet írt. Én még nem tartok ott. Nem érint kényelmetlenül az összehasonlítás, ez normális. De nem ez az első alkalom, hogy ez megtörténik velem. Akárhová mentem, és kezdtem játszani, rögtön hozzá hasonlítottak. A Madridban példaképként tekintek rá és történelmet akarok írni a Bernabéuban, csakúgy mint ő. Ez lesz számomra a legfontosabb.

Zizou egészen univerzális jelenség...

Minden a sportsikerektől függ. Ha a Madrid nyer, az az én karrieremben is nagy ugrás, köszönhetően annak, amit ez a klub képvisel. Remélem, fontos győzelmeket arathatunk majd és sok sikert fogunk elérni, ami az én egyéni előrelépésemet is kiváltaná.

Mikor játszhat először?

Azt hiszem, Torontóban, augusztus 7-én. Most érkeztem vissza a szünidőről.

A madridisták viszont nagyon várják, hogy láthassák Kakát...

Most az előszezonnal foglalkozunk, és lépésről lépésre haladunk. Ahogy többet játszunk, úgy leszünk egyre jobb formában. Ez normális a felkészülési időszakban.

Mit gondol, hány gólt fognak szerezni Cristiano Ronaldóval együtt?

Nem tudom. Korai még erről beszélni, de remélem, sokat.

Hány gólt tűzött ki célul maga elé?

Sosem voltam túlságosan gólerős, noha volt, amikor sokat szereztem, mint 2007-ben a Bajnokok Ligájában. A Milanban általában 12-20 találatig jutottam. Ugyanez tökéletes lenne itt is.

A felesége is úgy gondolja, hogy itt sokra viheti?

A családom, a szüleim és a feleségem is reméli, hogy minden jól alakul. Én nyugodt vagyok, és azt mondhatom, hogy mindent meg fogok tenni azért, hogy az emberek elégedettek legyenek.

Emlékszik a Florentino Perezzel való 2002-es találkozására?

Igen, nagyon jól emlékszem. A Real Madrid akkoriban megmutatta az Európa felé vezető utat. A világbajnokság után meghívást kaptam a klub centenáriumi ünnepségére. Amikor eljöttem, találkoztam Florentinóval. Mindig remek kapcsolatot ápoltunk. Később összefutottunk néhány étteremben, vagy olyan mérkőzéseken, amelyeket ő is a helyszínen tekintett meg.

Volt igazi lehetősége a Madridba igazolásra az elmúlt években?

A centenáriumi ünnepség után visszatértem Sao Paolóba, majd elkezdtek érdeklődni irántam. Nem sikerült megegyezni, és mindez akkor történt, amikor a Milanhoz szerződtem. Ezután a képviselők tartották fenn a kapcsolatot. Ha ajánlatot kaptam egy klubtól, mindig a Milanra hagytam a döntést, hogy határozzon a jövőm felől. Szerettem azt a klubot, és jól éreztem magam. Végül egy nap elmondtam nekik, hogy a céljaink nem összeegyeztethetők, így távozni fogok. Az ott eltöltött hat év alatt több ajánlatot is kaptam, köztük a Real Madridtól is. A Milan először idén adott lehetőséget az eligazolásra. Először a City-vel tárgyaltak, de akkor közöltem, hogy csak a Real Madridba szerződhetek.

A Manchester City-vel majdnem megegyeztek, és már mindenki a Premier League-ben látta. Felhívta Florentino?

Nem pontosan Florentino, mert akkor nem ő volt a klub elnöke. A Milan akkor akart először eladni. Berlusconi biztosított, hogy pénzügyi okok miatt döntöttek így. Nagyszerű érzés volt látni a szurkolókat a házamnál, akik próbáltak maradásra bírni. Akkor már tudtam, hogy minden eldőlt.

Mit szeretne elérni első madridi évében?

Győzni szeretnék. Trófeákat akarok nyerni, leginkább a Bajnokok Ligáját. Ebben az évben a Bernabéuban lesz a döntő, ami plusz motivációt jelent. A futballisták tudják, hogy nagyon nehéz megnyerni ezt a sorozatot, de én nagyon vágyom rá, ahogy természetesen a bajnoki címre is.

A Barcelona triplázása után a szurkolók türelmetlenek.

A győzelmi kényszer hatalmas felelősség a nagy klubok számára. Azt hiszem, ésszerű cél ez egy topcsapat játékosától.
Ronaldo 2001-es leigazolását is hasonló várakozások kisérték. Tudott vele beszélni?

Igen. Beszéltem több csapattársammal is, akik korábban itt játszottak, így Roberto Carlosszal, Robinhóval, Beckhammel és Baptistával is.

Mit mondtak?

Mindannyian remek véleménnyel voltak a Real Madridról. Senkitől sem hallottam rosszat, csak azt, hogy lenyűgöző klubról van szó. Ronaldóval kapcsolatban azt mondhatom, hogy második apámként viselkedik azóta, hogy 2002-ben debütáltam a brazil válogatottban. Azon a világbajnokságon olyan voltam, mint a kisfia. Mindig gondoskodott rólam. Emiatt nagyon kedvelem őt, és rengeteget segített a döntés meghozatalában.

Meg fogja hívni az első Bernabéu-beli meccsére?

Jelenleg sérült, és mivel nem játszhat, jó lenne, ha ott lenne a bemutatkozásomnál.

Játékos pályafutása elejét megnehezítette egy fizikai probléma. Mi volt az?

Csontjaim erősödése két évvel elmaradt a korosztályomtól; ezért, amikor 15 éves voltam, a 13 évesekkel játszottam. Valami hasonló volt, mint ami Messivel is történt.

Hogyan sikerült megoldani?

Ez késztetett engem arra, hogy harcoljak meg azért, amit szeretek. Néhányszor előfordult, hogy nem játszhattam, és az edzők annyit mondtak nekem: "nyugi, ezek nagyon nehéz ellenfelek, nagyon nagyok." Mindig csatár akartam lenni, a kezdetekben ott is játszottam. Egy edző azonban a középpályára állított, így kissé hátrébb kerültem. Tulajdonképpen a testi adottságaim miatt kerülhettem csak arra a posztra, ahol most is játszom.

Ki vagy kik voltak azok a személyek, akik a legtöbbet segítettek azokban a pillanatokban?

Természetesen a szüleim. Mindig ezt mondták nekem: "Tedd, amit tenned kell. Ha focizni akarsz, majd sok nehézséget kell leküzdened, de ha tanulni szeretnél, akkor is ugyanazok a nehézségeid lesznek." Mindig, minden pillanatban támogattak, és nem sajnálták a pénzt az orvosokra.

Édesanyja inkább a tanulást pártfogolta?

Mindketten azt szerették volna, ha összeegyeztetem a futballal. "Játszhatsz, de tanulnod is kell." Leérettségiztem, aztán a foci következett.

Mi lett volna, ha nincs a foci?

Ami édesapám. Építészmérnök.

Édesapja a jobbkeze?

Remek tanácsadóm. Mindig kikérem a tanácsát és a véleményét.

És ha azt mondta volna, hogy ne igazoljon a Madridba?

Így sosem véleményezi a dolgokat, nem mondja, hogy ezt igen, ezt ne. Egyszerűen tanácsokat ad.

Hogyan történt az uszodai baleset, amikor 18 évesen majdnem lebénult?

Az is egy nagyon nehéz pillanat volt az életemben. A Sao Paolo csapatához tartoztam, összegyűjtöttem három sárgalapot, és kihagytam a következő mérkőzést. Elhatároztam, hogy néhány napra hazamegyek szüleimhez. Fejest ugrottam egy medencébe, fejemmel érintettem az aljzatot és kifordult a nyakam. Akkor iszonyatos fájdalmakat éreztem, de képes voltam kimászni. A kezemet a fejemre tettem, ami vérzett. Kórházba szállítottak, és megröntgeneztek, de nem találtak semmit. Visszatértem a Sao Paulóhoz, három napig edzettem, de továbbra is nagy fájdalmakat éreztem a nyakamnál.

Mi történt ekkor?

Ismét elmentem az orvoshoz, és újból megvizsgált, már kimerítőbb módon. Elmondta nekem, hogy valóságos csoda volt, hogy nem bénultam le. Volt egy törött csigolyám. Igazság szerint nagyon szerencsés voltam.

Ezek az események váltották ki vallásosságát?

Nem, már akkor mélyen hívő voltam, mielőtt mindez megtörtént volna. Egy evangélikus közösségben nőttem fel, a szüleim olvasták nekem a Bibliát. Jézus számomra alapvető az életben, minden pillanatban az életem részét képezi.

Azt mondják, hogy sokat beszél Istennel. Válaszolt már?

Amikor kérdezem, válaszol. Beszélgetéseink nagyon személyesek és közvetlenek, minden dolognál amit cselekszem, kikérem Isten tanácsát. Azt hiszem, az, hogy ma Madridban vagyok, az Isten akarata.

Az is az volt, hogy a Barcelona csaknem 90 millió euró értékben költsön Ibrahimovicsra?

Nagyszerű játékos. Ezekről a számokról beszélni meglehetősen bonyolult, ugyanis mindenki tudja, hogy mennyit költhet a projektekre. A klubok vállalatok, és ha van lehetőség üzletet kötni, az teljesen legális.

Kérem, definiálja nekünk Raúlt!

Megtestesíti a Real Madridot. Egy szimbólum.

Cristiano Ronaldo?

Egy nagyszerű játékos, nagyon fiatal és nagyon ígéretes karrier előtt áll.

Karim Benzema?

Nagyon tehetséges és fiatal. Nagyszerű csatár.

Hogy látja Gutit?

Nagyon intelligens!

Ronaldo is ezt mondta.

Igaza is van. Nagyszerű képességű játékos.

Casillas?

Õ az, aki a legtöbbet segít nekem a Madridban. Együtt edzünk, miután mindketten később érkeztünk meg. Õ volt az, aki kivitt engem a stadionba az Al Ittihad és az ecuadoriak elleni meccsekre is.

Sok szerencsét és címeket kívánunk pályafutása újabb szakaszában.

Remélem, nem okozok csalódást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×