eur:
394.25
usd:
369.7
bux:
65209.95
2024. április 19. péntek Emma

A BMW megunta a Formula 1-t

Az idény végén kivonul a Formula-1-ből a BMW autógyár.

Bejelentette a BMW, hogy kiszáll a Formula-1-ből. A döntés hátterében nem a magas költségek vagy a sikertelenség, hanem stratégiaváltás áll. Ennek értelmében a vállalat nem hagy fel teljesen az autósporttal, hanem csak a királykategóriában való részvételét szünteti be.

A jelenlegi BMW-Sauber istálló 2006-ban mutatkozott be az F1-ben, miután a cég felvásárolta a svájci Sauber csapatot. A bajorok eddigi egyetlen diadalát a lengyel Robert Kubica aratta, akit tavaly júniusban Montrealban intettek le elsőként. A gyári istálló megalapításáig a BMW - 2000 óta - a Williamst látta el motorokkal.

A BMW már 1952-ben bemutatkozott a Forma-1-ben, ám csak a hazai versenyükön vettek részt, és pontot szerezniük nem sikerült. A következő évben újra próbát tettek, hasonló eredménnyel.

1968-ban ismét megjelent egy BMW a Német Nagydíj rajtrácsán, de ismét eredménytelenül.

A nagy áttörést a turbókorszak jelentette a németek számára. 1982-ben a Brabham istálló autóiban megjelent a BMW motor, és Kanadában Nelson Piqet révén megszerezték első futamgyőzelmüket is.

1983-ban három újabb győzelemmel csapattársa, Patrese egy elsőségének is köszönhetően Piqet megszerezte a világbajnoki címet. A következő években futamgyőzelmekig még eljutottak, végül 1987-ben kivonultak a Forma-1-ből.

A bajorok 2000-ben a Williams partnereként tértek vissza a Forma-1-be, és első versenyükön Ralf Schumacher rögtön dobogóra is állhatott az új Williams-BMW-vel. 2001-ben nagy ugrás következett: R. Schumacher három, Montoya egy futamgyőzelmet ünnepelhetett, amit 2002-ben egy újabb R. Schumacher győzelem követett.

2003-ban a két pilóta két-két győzelmen osztozhatott, és Montoya a szezon hajrájáig harcban volt a világbajnoki címért a ferraris Michael Schumacherrel. Ezek után azonban a Williams és a BMW kapcsolata megromlott, így a bajorok 2006-ban a Sauber istállót megvásárolva ismét saját csapattal álltak a rajtrácsra.

A csapat vezetője, Mario Theissen lépésről-lépésre akart a csúcsra jutni. A Villeneuve-Heidfeld pilótapáros rendszeresen pontszerző volt, és a csapatnál olyan fiatalok jutottak tesztelési lehetőséghez, mint Robert Kubica, vagy Sebastian Vettel. A Magyar Nagydíjon Heidfeld már dobogóra is állhatott. Az évet a csapat 36 ponttal zárta.

2007-ben a BMW tovább erősödött. Két versenyen már vezettek is, de a győzelem még nem jött össze. A csapat a világbajnokság második helyén zárt, 101 ponttal.

2008-ban Robert Kubica révén megszületett a BMW első saját győzelme. A lengyel pilóta a szezon hajrájáig még a világbajnoki címért is harcban volt.

2009-ben a csapat visszaesett. Bár a szezonnyitón Kubica már a második helyért előzött, amikor ütközött Vettellel, a biztató kezdés után a pontszerzések is ritkák lettek. A BMW végül ma bejelentette: nem írja alá a Forma-1-es Concorde szerződést, és kiszáll az elit kategória versenysorozatából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

A magyar kórházakban a következő napoktól mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg, hogy ellenőrizzék, az orvosok és a szakdolgozók munkaidőben valóban jelen vannak-e az egészségügyi intézményekben. A revízió a betegekre is kiterjed, és azt vizsgálják, valóban „az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e az intézményekben elhelyezve”. Az ellenőrzés célja, hogy kiszűrjék azt, hogy az állami egészségügyi dolgozók munkaidőben a magánszektorban maszekolnak – számolt be a Válasz Online saját értesülései alapján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×