eur:
392.83
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Görbiczék fontos győzelme

A továbbjutás szempontjából fontos győzelmet aratott a magyar női kézilabda-válogatott a lengyel csapat ellen az olimpiai selejtező bukaresti csoportjának első mérkőzésén (39-30). Tóth 14, Görbicz pedig 12 gólt dobott.

Az első bukaresti összecsapásnak óriási tétje volt, hiszen az erőviszonyokat ismerve, a papírforma alapján a románok mellett a magyar vagy a lengyel csapat továbbjutása valószínűsíthető. A két gárda legutóbb a decemberi, franciaországi vb-n találkozott, akkor a magyarok sokáig hátrányban voltak, majd jó hajrával nyertek 28-26-ra.

Tóth bombája vezette fel a csatát, aztán lépéselőnybe került a rivális, ráadásul Szamoránskyt 2-4-nél kiállították. A Hypo légiósa sokat vállalt magára, a 8. percben már a negyedik gólját jegyezve egyenlített (5-5). Nagy iramban pörögtek az akciók, a játékosok nem csak azért futottak sokat, mert a csarnokban szokatlanul hideg volt...

A lengyelek kezdtek jobban

A folytatásban váltott vezetéssel együtt haladt a két együttes, majd Pálinger és kollégája, Chemicz egyre jobban bemelegedett. Igaz volt ez Kudlaczra is, aki a lengyel gólok felét lőtte. Az irányító Görbiczet - aki nagymamája csütörtöki halála miatt gyászszalagot viselt - eredményesen kapcsolták ki a lengyelek a játékból, és a beállósok sem tudtak labdákat kapni.

A második félidő elején sem találták igazán a ritmust a magyarok, a lelkes ellenfél pedig - Kudlacz tizedik találatával - már 22-20-ra vezetett. Több poszton is cserélt a most debütáló Hajdu János kapitány, szükség is volt rá, mert nyögvenyelős volt a játék.

A meccs kétharmadánál beindultunk

Aztán a 40. percben sikerült fordítani (23-22), Görbicz ugyanis az új társakkal - főleg Ferlinggel - jobban megtalálta az összhangot. Ehhez jött még, hogy Pálinger egyre többet hárított.

A lengyelek is taktikát váltottak, és egyenlítettek is, ám fordítani nem tudtak. A Hajdu-csapat ugyanakkor "viszontválaszában" javította támadójátékát, ennek köszönhetően elhúzott. A rivális az 53. percben, 32-28-nál időt kért.

A hajrában a magyarok tovább növelték a különbséget, ami azért is volt lényeges, mert ezzel nagy valószínűséggel elejét lehetett venni, hogy egy esetleges körbeverésnél a románok és a lengyelek "kisakkozzák" a Hajdu-alakulatot. A magyar válogatott végül 39-30-ra győzött.

Szombaton a házigazda, vélhetően 5400 néző támogatását élvező román csapat lesz az ellenfél.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×