eur:
394.88
usd:
370.48
bux:
65195.84
2024. április 19. péntek Emma

Várhidi: Nem szabad nagyképűnek lenni

A magyar edzőknek nem szabad nagyképűnek lenni - mondta Várhidi Péter, a magyar labdarúgó-válogatott újra megválasztott szövetségi kapitánya az InfoRádió Gólvonal című sportmagazinjában. A szakember szerint a magyar futballban nehéz bárkinek is hosszú évekre előre tervezni, így nem jelent problémát, hogy nem tudja, meddig maradhat posztján.

Meddig marad biztosan szövetségi kapitány? Tavasz végéig? Nyár elejéig?

Ezek eddig csak feltételezések. A szövetséggel meghatározatlan idejű szerződésem van, a szövetségi kapitányi megbízásról szóló megállapodást pedig a napokban írjuk alá. Tudomásom szerint más szakemberrel egyelőre nincs megegyezése az MLSZ-nek, ráadásul azt sem tudjuk, hogy milyen funkciót tölthetne be az esetlegesen érkező külföldi tréner.

A sajtóban és az internetes fórumokon többféle vélemény megjelent az újabb szerepvállalásáról. Volt, aki azt emelte ki, hogy semmi hiúság nincs önben.

Ez természetesen nem igaz, hiszen mindenki ebben a szakmában valamennyire hiú is. De miért bűn az, ha valaki szereti a munkáját, szeret dolgozni? Ráadásul a szakma csúcsa egy edző számára saját országa felnőtt válogatottját irányítani. Ha egy napra kap valaki egy ilyen felkérést, akkor is elvállalja, ha egy évre, akkor annyira. Arról nem is beszélve, hogy az edzők itthon ritkán tudnak hosszú távra gondolkodni. Nagyon más a magyarországi szakemberek munkája, mint mondjuk Angliában Sir Alex Ferguson menedzseré.

Mennyire volt feszült az elmúlt bő egy hónapban?


Ebben a szakmában az érzelmi oldalt félre kell tenni. Bár belül nem mindig egyszerű a helyzetet kezelni, az MLSZ-szel a szerződésem élt. Eddig nem volt feladatköröm, de a válogatottnál a jelöltek között voltam. Büszke vagyok rá, hogy az ismerőseim, barátaim egyaránt azt mondták: keményen viselem a nehézségeket. Nyáron, a görögök és a norvégok elleni meccs után sem voltam egyszerű helyzetben, mégis kiálltam a fiatalítás elve mellett, augusztusra, szeptemberre pedig már meglett ennek a gyümölcse. Kell, hogy tartása legyen az embernek a kritikus helyzetekben.

Kisteleki István MLSZ-elnök hetek óta azt érzékelteti, hogy mindenképpen szeretne egy külföldi szakembert igazolni. Ön hajlandó lenne a nyártól egy külföldi edzőt segíteni?


A magyar edzőknek nem szabad nagyképűnek lenni. Ha egy neves szakember érkezik ide a profi világ minden egyes pozitívumával, nem szégyen tőle tanulni. De a hosszú távú jövőmben az is benne van, hogy én magam külföldön tapasztaljam meg közelebbről az ottani körülményeket. Más kérdés, hogy a külföldi trénerek általában nagyon nehezen tudják megszokni a magyarországi feltételrendszert.

Sokat öregedett az elmúlt egy évben?


Kívülről lehet, belülről talán nem. De tény, hogy szövetségi kapitánynak lenni rendkívül stresszes feladat. Ezt külföldön is csak néhány edző bírja hosszú évekig. Meg kell tanulni kizárni a külső körülményeket, pedig sokfelé kell megfelelni. Igaz, ha arra gondolok, hogy a volt angol szakvezetőt, Steve McClarent mennyi támadás érte az elmúlt időszakban, akkor engem hímes tojásként kezelt a közvélemény.

Meglepte, hogy ilyen népszerű lett?


Ezt nem szabad különválasztani a csapat támogatottságától, hiszen a szimpátia elsősorban a válogatottnak szól. Most már az emberek is látják, hogy mit szeretnénk elérni. A tehetséges fiatalok fejlődése sokkal fontosabb, mint az én személyem.

(A Várhidi Péterrel készült interjút az InfoRádió teljes terjedelmében megismétli január 27-én, vasárnap 16 és 17 óra között a Gólvonal című sportmagazinban.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×