Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elhunyt Bobby Fischer világbajnok sakkozó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Életének 65. évében Izlandon elhunyt Bobby Fischer volt világbajnok sakkozó. Az amerikai születésű sportoló 2005 óta élt a szigeten.

Robert James "Bobby" Fischer 1943. március 9-én született az Egyesült Államokban. Zsenialitása már egészen korán kiderült, tizenévesen az egész sakkvilágot elkápráztatta tudásával. Még nem volt harminc éves, amikor 1972-ben az első amerikai születésű hivatalos sakkvilágbajnok lett.

Három évvel később, 1975-ben nem volt hajlandó megvédeni címét, mivel a Nemzetközi Sakkszövetség, a FIDE nem fogadta el feltételeit. Ettől kezdve állandóan harcban állt a sportág hivatalos szerveivel, ám ennek ellenére amikor a valaha élt legnagyobb sakkozóról vitatkoznak, minden alkalommal felmerül a neve.

Bobby Fischernek az elmúlt évtizedekben rendkívül hányatott magánélet jutott, 2005-ben költözz Izlandra, ahol állampolgárságot is kapott. Amerika-ellenességgel és antiszemitizmussal is vádolták.

Csütörtökön hunyt el, 64 éves korában.

Magányos harcos volt

Bobby Fischer a sakkozás újkori történetének egyik megalapozója volt - mondta az InfoRádiónak Kállai Gábor nemzetközi nagymester. Kiemelte: Bobby Fischer idejétől kezdve lett profi sport a sakkozás, és lehet vele pénzt keresni.

Kállai Gábor közölte: Bobby Fischerről a hidegháború győztesének, a szovjet sakkhegemónia megtörőjének a kép él bennünk.

Egy igazi magányos harcos volt, aki még oroszul is megtanult, hogy a szakirodalmat tudja tanulmányozni - mondta.

Egy furcsa, de zseniális ember képe maradhatott meg az emberekben - vélekedett a nemzetközi nagymester.

Hanganyag: Farkas Dávid