eur:
394.62
usd:
369.67
bux:
65678.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Elhunyt Bobby Fischer világbajnok sakkozó

Életének 65. évében Izlandon elhunyt Bobby Fischer volt világbajnok sakkozó. Az amerikai születésű sportoló 2005 óta élt a szigeten.

Robert James "Bobby" Fischer 1943. március 9-én született az Egyesült Államokban. Zsenialitása már egészen korán kiderült, tizenévesen az egész sakkvilágot elkápráztatta tudásával. Még nem volt harminc éves, amikor 1972-ben az első amerikai születésű hivatalos sakkvilágbajnok lett.

Három évvel később, 1975-ben nem volt hajlandó megvédeni címét, mivel a Nemzetközi Sakkszövetség, a FIDE nem fogadta el feltételeit. Ettől kezdve állandóan harcban állt a sportág hivatalos szerveivel, ám ennek ellenére amikor a valaha élt legnagyobb sakkozóról vitatkoznak, minden alkalommal felmerül a neve.

Bobby Fischernek az elmúlt évtizedekben rendkívül hányatott magánélet jutott, 2005-ben költözz Izlandra, ahol állampolgárságot is kapott. Amerika-ellenességgel és antiszemitizmussal is vádolták.

Csütörtökön hunyt el, 64 éves korában.

Magányos harcos volt

Bobby Fischer a sakkozás újkori történetének egyik megalapozója volt - mondta az InfoRádiónak Kállai Gábor nemzetközi nagymester. Kiemelte: Bobby Fischer idejétől kezdve lett profi sport a sakkozás, és lehet vele pénzt keresni.

Kállai Gábor közölte: Bobby Fischerről a hidegháború győztesének, a szovjet sakkhegemónia megtörőjének a kép él bennünk.

Egy igazi magányos harcos volt, aki még oroszul is megtanult, hogy a szakirodalmat tudja tanulmányozni - mondta.

Egy furcsa, de zseniális ember képe maradhatott meg az emberekben - vélekedett a nemzetközi nagymester.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Ezeket az autókat veszik most a leginkább Európában

Ezeket az autókat veszik most a leginkább Európában

Bár az év első két hónapja jól indult az európai autópiacon, a március belerondított a növekvő szériába, hiszen az évben először regisztráltak csökkenést az EU-ban - derült ki az ACEA legfrissebb autópiaci statisztikáiból. Bár a nagy autópiacok kivétel nélkül visszaestek, Magyarországon az eladások márciusban is jelentősen tudtak bővülni, elsősorban az elektromos autó támogatási programnak köszönhetően, amely megdobta a teljesen elektromos és hibrid járművek értékesítési számait. Eközben EU-s szinten továbbra is azt látjuk, hogy a benzines és a dízeles autókat veszik a leginkább, de egyre inkább törnek előre a hibridek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×